Siirry pääsisältöön

Helmetin 2022 lukuhaaste

1.     Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota

Kaari Utrio: Ruma kreivitär

Ensimmäinen Utrion kirja, jonka luin. Olen olettanut Utrion kirjojen olevan tylsiä ja puuduttavia, mutta tämä kirja ainakin oli erittäin positiivinen yllätys. Pidin valtavan paljon Utrion kirjoitustyylistä ja tarinan aiheesta. Ehdottomasti haluan lukea lisää Utriota. Kirjassa yhdistetään fiktiivinen tarina todellisiin paikkoihin, henkilöihin ja historiaan.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/03/kaari-utrio-ruma-kreivitar.html

 

2.     Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa

Emily Hawkins: Lumiprinsessa

Minun piti lukea tähän toinen kirja, mutta se ei ollut minun makuuni. Tämän aivan mielettömän kauniilla kuvilla varustellun lasten satukirjan luin lapselleni, ja päätin sijoittaa tähän. Kirjassa prinsessa ei voi elää muuta kuin kylmän ja jään keskellä, joten muuttaa jäälinnaan lumisen vuoren huipulle. Kaunis tarina, jossa lumi ja jää on elintärkeää päähenkilölle.

 

3.     Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana

Miia Jaakkola: Maa on vahvojen laulu. Kehrääjät 1

Huikaisevan upea YA-fantasia, jonka sain ennakkoluettavaksi ja arvosteltavaksi. Tämä kirja oli aivan huikea, juuri sellaista lumoavaa fantasiaseikkailua, jota haluaisin aina lukea. Ja joissa on aina hienoa kuvitella seikkailevansa mukana. Valitettavasti olen lukijakunnassani ilmeisesti vähemmistöä, sillä tämä huikea tarina ei ainakaan vielä ole päässyt kustantamon julkaistavaksi. Kirjailija päättikin jakaa kirjan ilmaiseksi kaikkien luettavaksi omilla sivuillaan, suosittelen ottamaan tästä mahdollisuudesta ilon irti!

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/08/miia-jaakkola-maa-on-vahvojen-laulu.html


4.     Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana

George R. R. Martin: Jäälohikäärme

Upea kirja, jossa Martinin upea fantasiamaailma on kirjoitettu lapsentasoisesti, kauniina satuna. Ihan perheen pienin ei taida rivien välistä paljoakaan ymmärtää, mutta satuna toimii. Aikuiselle lukijalle taas kirjassa on syvyyttä, niin synkkää kuin kaunistakin. Kirjan tapahtumissa en haluaisi olla mukana, koska vihaan talvea, lunta ja kylmää… Hrrrr… Pidän enemmän tulenhehkuisista lohikäärmeistä omissa seikkailuissani!

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/08/george-r-r-martin-jaalohikaarme.html

 

5.     Kirjassa sairastutaan vakavasti

Cecelia Ahern: Sadan nimen mittainen matka

Kirja on taattua Ahernia parhaimmillaan. Viihde- tai romantiikkakirjoiksi näitä usein tuomitaan, mutta mielestäni Ahernilla on aivan omanlaisensa näkökulma maailmaan joka kirjassaan. Tässäkin toimittaja koittaa kovasti menestyä, mutta kantapään kautta joutuu oppimaan, että jokaisella ihmisellä on tarina, ja ne kaikki ovat tärkeitä. Kirja on väljällä tulkinnalla tässä kohdassa, sillä alussa yksi henkilö on kuolemansairas ja lopulta kuoleekin. Kelpuutan silti omaan haasteeseeni.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/04/cecelia-ahern-sadan-nimen-mittainen.html

 

6.     Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija

Karin Alvtegen: Tuntematon

En harrasta dekkareita, joten tämä oli minulle aivan uusi tuttavuus. Tämä oli enemmänkin sellainen rikoskertomus kuin dekkari. Miellän itse dekkarit sellaisiksi salapoliisityylisiksi, joissa vihjeiden ja johtolankojen perusteella selvitetään rikoksia. Tämä oli enemmänkin rikosthrilleri. Hyvä kirja kyllä, vaikka ei houkuttele vieläkään lukemaan dekkareita tai rikoskirjallisuutta lisää.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/04/karin-alvtegen-tuntematon.html


7.     Kirja kertoo ystävyydestä

Salla Simukka: Sisarla. Seikkailu toisessa maailmassa

Lasten fantasiaseikkailu, jossa joudutaan toiseen maailmaan ja huisiin seikkailuun. Ei ihan minun makuuni tämä kirja, vaikka tarina olikin kaunis ja sydäntä särkevä. Lapsille kuitenkin varmasti hyvä, koskettava ja viihdyttävä.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/04/salla-simukka-sisarla-seikkailu.html

 

8.     Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua

Nina George: Uniin eksyneet

Upea, erilainen viihderomaani, jossa leikitään viihdyttävästi rajatietoudella ja jopa ihan surullisellakin asialla, nimittäin koomalla. Kirjassa toden totta löydetään paljonkin kadonnutta. Kadonnut isä, kadonnut poika, kadonnut kumppani, kadonnut sielu… Kirja oli toisaalta kepeä ja suorastaan hauska, mutta toisaalta erittäin synkkä ja raskas.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/04/nina-george-uniin-eksyneet.html

 

9.     Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön

Kathryn Stockett: Piiat

Kirjan päähenkilöinä on kaksi tummaihoista piikana toimivaa naista sekä yksi rikkaan perheen valkoinen tytär. Upea kertomus siitä, millaista oli tummaihoisten elämä orjuuden lakkauttamisen jälkeen. Kauan maailmalla kesti sivistyä ja antaa ihmiselle ihmisen arvo, ihon väristä huolimatta. Todella hyvä ja puhutteleva romaani.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/05/kathryn-stockett-piiat.html

 

10.  Kirjan nimi on mielestäsi tylsä

Lilian Darcy: Tuittupää tuhkimo

Nimi sinältään ei ole tylsä, mutta romantiikkakirjoissa nimet ovat aina tympeitä, koska ne paljastavat koko kirjan sisällön. Eli genressään hyvin tyypillinen nimi, joka kertoo enemmän, kuin loppukirja. Onko se sitten onnistunut ja hyvä nimi, vai stereotyyppinen ja tylsä.

 

11.  Kirjassa tapahtumia ei kerrota aikajärjestyksessä

Lucinda Riley: Myrskyn sisar

Rileyn Seitsemän sisarta -sarjassa kuusi sisarusta kokoontuu rakkaan adoptioisänsä hautajaisiin ja perinnönjakoon. Perinnöksi isä jättää tyttärilleen vihjeitä, mistä löytää oikean biologisen sukunsa. Myrskyn sisaressa Ally päätyy Norjaan, josta löytää musikaalisen sukunsa tarinan ja vaikka Ally on menettänyt kaksi tärkeää ihmistä elämässään, saa hän myös monta uutta tärkeää ihmistä tilalle. Kirjassa pompitaan Allyn nykypäivässä sekä suvun historiallisessa tarinassa.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/11/lucinda-riley-myrskyn-sisar.html

 

12.  Runokirja, joka on julkaistu viimeisen viiden vuoden aikana

Satu Lantto: Näkymätön. Matkani masennukseen.

En ole oikein runoihmisiä, en varsinkaan sellaisten hienojen ja monimutkaisten, taiteellisesti arvostettujen. Tämä runokirja oli kuitenkin helppolukuisesti ja lähestyttävästi kirjoitettu, enemmänkin mietelmiä kuin runoja. Ihan viihdyttävä, koskettavakin. Vertaistuellisesti varmasti toimiva.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/01/satu-lantto-nakymaton-matkani.html

 

13.  Lasten tai nuorten kirja, joka on julkaistu 2000-luvulla

Magdalena Hai: Kolmas sisar. Royaumen aikakirjat 1.

Hieno, animetyylinen fantasiamaailma, jossa myös upeasti rakennettu fantasiaseikkailu. Teksti oli kuitenkin mielestäni alkuun todella vaikeaselkoista ja myöhemmin hieman tylsää. Vaikka teksti ei uponnut, kokonaisuus oli upea. Nuoret varmasti pitävät, vaikka itse en niin nauttinut. Noidat ovat kaikki naisia, ja asuvat toisessa ulottuvuudessa. Noitien valtakunta kuitenkin on epävakaassa tilassa ja nuoret noidat pakenevat maahan. Ystävyyttä, seikkailua ja moraalisia ongelmia.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/05/magdalena-hai-kolmas-sisar-royaumen.html


14.  Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta

Michael P. Spradlin: Graalin vartija. Nuori temppeliherra

Kirja kertoo nuoresta orvosta Tristanista, joka päätyy ristinritarien matkaan. Hän joutuu tarinassa keskelle ristiretkiä ja pyhiä sotia. Seikkailu on huima ja se on kirjoitettu todella hyvin. Googlettelemalla en äkkiseltään löytänyt, olivatko käydyt taistelut ja ristinritarit todellisia, mutta ainakin hyvin samankaltaista taistelua samoilla alueilla on käyty, ja kelpuutan kirjan tähän kohtaan. Upea lukukokemus, joskin ärsyttää vieläkin, että tarina loppuu kesken ja pitäisi hankkia jatko-osa…

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/05/michael-p-spradlin-graalin-vartija.html

 

15.  Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää

Izzi Howell: Kissat tykkää tieteestä

Ja niin tykkään minäkin sekä lapseni. Kirjassa on paljon lapsentasoisesti kirjoitettuja mielenkiintoisia faktoja maailmasta, avaruudesta, eläimistä ym. monesta mielenkiintoisesta aiheesta. Hyvä ja hauskasti tehty tietokirja lapsille.

 

16.  Kirjan luvuilla on nimet

Armas L. Utunen: satumetsän taikasanat. Ota haltuusi sanojen mahti

Kauniisti kuvitettu ja kivasti kirjoitettu iltasatukirja, jossa opetetaan lapselle mukavalla tavalla hieman käytöstapoja. Tärkeitä taikasanoja, kuten kiitos, anteeksi, rakkaus jne.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/07/armas-l-utunen-satumetsan-taikasanat.html


17.  Kirja on aiheuttanut julkista keskustelua tai kohua

Riikka Ala-Harja: Maihinnousu

Ala-Harjan kirja oli Finlandia-ehdokas, joka aiheutti kohua siksi, että kirjailijan sisko koki kirjailijan varastaneen hänen lapsensa sairauskertomuksen. Tästä syntyi keskustelua myös ylipäätään, että kuinka paljon kirjailijat käyttävät tosielämän ihmisiä ja tarinoita kirjoissaan. Kirja on koskettava, raastava ja pitää lukijan otteessaan. Oli sitten omaa tai siskolta lainattua tarinaa, koskettavasti kirjoitettu. https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/06/riikka-ala-harja-maihinnousu.html

 

18.  Kirjan on kirjoittanut toimittaja

Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja pakastaja-Elvi

Sinikka Nopola toimi Helsingin Sanomien toimittajana 1979-1985 ja sittemmin tullut tutummaksi pakinoitsijana. Sinikka kuoli 2021, mutta siihen asti kirjoitti siskonsa kanssa paljon suosittuja ja palkittuja lasten kirjoja. Risto Räppääjä on seikkailut sarjan lukuisissa kirjoissa, meilläkin suosittuja kirjoja.

 

19.  Kirjassa on vähintään kolme eri kertojaa

Peter S. Beagle: Viimeinen yksisarvinen

Vanhaa, romanttista fantasiaa. Enkä tarkoita rakkausromanttista, vaan tyylilajiltaan romanttista. Kauneutta ja haikeutta ihannoivaa tekstiä, joka kuitenkin loppujen lopuksi on tylsää… Viimeinen yksisarvinen on fantasiaseikkailu, jossa kokonainen taikaolentorotu kaipaa pelastusta ja magia on valloillaan. Kirjassa on kaikkitietävä kertoja, mutta tarinaa kerrotaan monesta näkökulmasta, joten kelpuutin tähän kohtaan silti.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/11/peter-s-beagle-viimeinen-yksisarvinen.html


20.  Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä

Cressida Cowell: Taikuuden aika: Noitakuningas herää.

Lasten kirja, jossa seikkaillaan fantasiamaailmassa. Päähenkilöt ovat velho ja soturi, kaksi eri kansan lasta, ja nämä kansat vihaavat toisiaan. Silti parivaljakko päätyy yhteen ja joutuu pelastamaan molemmat kansat. Ei ollut minun makuuni, mutta uskon, että varsinkin poikiin vetoava lasten romaani. Ja yliluonnollisia kykyjä kirjassa riittää.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/07/cressida-cowell-taikuuden-aika-1.html

 

21. Kirja liittyy lapsuuteesi

Liz Braswell: Syntymättömyyspäivä

Kirjassa Liisa on jo 18-vuotias ja joutuu takaisin Ihmemaahan. Kirjassa on ihmemaan maagista seikkailua, mutta myös paljon nykypäiväänkin sopivaa yhteiskunnallista sekä poliittista pohdintaa ja ristiriitoja. En lapsena lukenut Liisaa ihmemaassa, mutta sen sijaan katsoin sen lukuisia kertoja Disneyn piirrettynä. Ihmemaa oli se syy, minkä takia minäkin innostuin kirjojen uusista maailmoista ja ennen kaikkea fantasiasta.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/07/liz-braswell-syntymattomyyspaiva.html

 

22.  Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä

Sini Helminen: Hurme

Seela käy maailman surkeimmilla tinder-treffeillä. Seuraavana päivänä Seelalle selviää, että tuo ällö tyyppi oli aineissa ajanut kolarin ja kuollut. Kaikista kammottavinta on, että tyyppi palaa takaisin kummittelemaan. Seela tapaa luennoilla myös salaperäisen Hallan, joka pystyy auttamaan Seelaa epäkuolleiden kanssa toimimisessa ja vie muutoinkin Seelalta jalat alta. Kirja on nuorten kirja, sateenkaareva ja fantasiasarjan aloitusosa. Ja sisältää tekstiviestejä/sähköposteja.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/07/sini-helminen-hurme.html


23.  Pieni kirja

Markus Hyötyläinen: Mielenvikaisen muistelmat 2

Tämä on pikemminkin vihko kuin kirja, joten toimii tähän hyvin. 110 sivua mustaa, räävitöntä huumoria, jossa päihteitä ja sekoilua riittää. Ensimmäinen osa oli ihan hauska, tämä oli jotensakin toistoa, eikä oikein enää iskenyt. Nopealukuinen kuitenkin, joten siinähän tuo meni.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/06/markus-hyotylainen-mielenvikaisen.html

 

24. Kirjan on kirjoittanut Lähi-idästä kotoisin oleva kirjailija

Diana Alabbadi (deejuusan): Grey is…

Luin muutaman kappaleen tätä mangaa, ja pidin piirrustustyylistä, mutta en tarinasta. Päähenkilö on masentunut muotisuunnittelija, joka tekee hyvää uraa mutta kamppailee mielenterveytensä kanssa. Tarina oli liian alavireistä ja synkkää makuuni. Tämä varmasti toimii vertaistuellisena, mutta itse en kaipaa oman työni lisäksi enää yhtään alavireisyyttä. Työssä kohtaan sitä asiakkaiden kanssa liikaakin. Merkittävää tässä mangassa on se, että tekijä on ensimmäinen arabialainen mangasarjiksien tekijä. Taitoa hänellä on, tarina vain ei toiminut minulle.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/08/deejuusan-grey-is.html

 

25.  Kirjan nimessä on ilmansuunta

Neil Gaiman: Pohjoisen mytologia

Kirjassa Gaiman kirjoittaa selkeästi, ymmärrettävästi ja aikajärjestyksessä mytologian tarinat. Hän on tehnyt paljon tutkimustyötä kirjan eteen ja se oli mielestäni niin viihdyttävä kuin opettavakin. Hieman eri tavaraa, kuin Marvelin elokuvaversiot.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/09/neil-gaiman-pohjoisen-mytologia.html


26.  Kirja liittyy kansalaisaktivismiin

1.     Cristal Snow: Penni Pähkinäsydän ja Viluhallan salaisuus

Oih, minä pidän tästä lasten kirjasarjasta todella paljon ja tämä viimeisin osa oli ehdottomasti tähän mennessä paras! En vielä omalle lapselleni tohdi lukea, mutta joskus vielä. Koskettava tarina, jossa Penni joutuu pelastamaan ystävänsä ja kyläläiset. Penni on poliisin aktiivinen apulainen ja joutuu lopulta selvittämään rikoksen koko kauheudessaan.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/10/cristal-snow-penni-pahkinasydan-ja.html

 

27.  Kirjaa on suositellut toinen lukuhaasteeseen osallistuva

Lucinda Riley: Seitsemän sisarta

Sarjan avausosa, joka kertoo Maian tarinan. Maian sukujuuret sijoittuvat Brasiliaan. Ensimmäisen osan menneisyys-nykyisyys pomppi todella paljon ja se ärsytti. Toinen osa oli jo vähän tasaisempi, enemmän mieleeni. Tarina on kuitenkin koskettava ja hyvä! Suosituksia tähän on tullut Helmetin ryhmässä lukuisia, kuten koko sarjaan. https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/06/lucinda-riley-seitseman-sisarta.html

 

28.  Kirjan päähenkilö on alaikäinen

J. K. Rowling: Jouluposso

Kirja on kerta kaikkiaan ihastuttava, taattua Rowlingia Harry Potterin lumolla, vaikka maailma on täysin eri. Kirja sisältää paljon isoja tunteita ja tärkeitä opetuksia. Myös aikuista miellyttävää tekstiä, jonka ahmaisin nopeasti. Päähenkilö on nuori poika nimeltään Jack, joka lähtee pelastamaan rakkainta pehmoaan Hukattujen maasta.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/01/j-k-rowling-jouluposso.html


29.  Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa

Angie Sage: Septimus Heap 2. varjo

Nuorten fantasiasarjan toinen osa, jossa nuori velho joutuu kohtaamaan pahan voimat ja pelastamaan itsensä ja rakkaansa. Pidin ensimmäisestä osasta todella paljon, mutta toisessa osassa tuntui pientä piittaamattomuutta ja oikomista. Hyvä kokonaisuus silti.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/07/angie-sage-varjo-septimus-heap-2.html

 

30.  Kirjassa muutetaan uuteen maahan

Cecilia Samartin: Señor Peregrino

Jamilet on meksikolainen nuori tyttö, joka joutuu syntymämerkkinsä takia pakenemaan taikauskoisesta kotikylästään. Jamilet lähtee siskonsa perään ylittäen rajan laittomasti Yhdysvaltoihin. Siellä hän päätyy työskentelemään hullujen huoneelle ja päätyy hoitamaan miestä, joka on varsin mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Kirja on ajatuksia herättävä ja koskettava.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/06/cecilia-samartin-senor-peregrino.html

31.  Kirjassa on jotain sinulle tärkeää

Oskari Manninen & Koitto Körkkö: Sanat ilman ääntä

Autistisen nuoren pojan kirjoittamia koskettavia runoja yksinäisyydestä, erilaisuudesta ja myös kauneudesta sekä toivosta. Koskettava, silmiä avaava runoteos, joka tuli itselläni lähelle. Yksinäisyys ja erilaisuus ovat olleet iso osa elämääni ja siksi myös nykyään iso voimavarani, minulle siis tärkeää.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/11/oskari-manninen-sanat-ilman-aanta.html


32.  Kirjassa rikotaan yhteisön normeja

Pekka Hiltunen: Iso

Upeasti kirjoitettu kirja siitä, mitä oikeasti on olla ylipainoinen ja taistella oikeuksistaan, läskeistä huolimatta. Kirjassa rikotaan monellakin tasolla yhteisön normeja. Pienen laihduttajaryhmän säännöt eivät vain mahdu päähenkilön päähän, eikä hän tajua myöhemmin vaieta myöskään poliitikon järjestämässä ”läskivihakampanjassakaan”. Vaikuttava teos, joka yllätti minut.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/08/pekka-hiltunen-iso.html

 

33.  Kirjan tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan

Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus

Vaikuttava teos Nigerian sisällisodan aikaan sijoittuen. Kambili on nuori tyttö, joka joutuu elämään julman ja sadistisen saarnaajaisän kanssa, kunnes pääsee asumaan tädilleen vähäksi aikaa. Kambili alkaa tajuta, ettei hänen kotielämänsä olekaan ihan normaalia. Julma, mutta koskettava teos.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/09/chimamanda-ngozi-adichie.html

 

34.  Kirjailijan nimessä on luontosana

Soile Jokiranta: Parempi mies

Vanha kuukausittain ilmestyvä Timantti-pokkari. Tusinatavaraa, romanttista hömppää. Ei edes kovin hyvä.

 

35.  Kirjassa on oikeudenkäynti

Lewis Carroll: Liisan seikkailut ihmemaassa

Klassikko, joka ei esittelyitä kaipaa. Silti onnistuin kirjoittamaan siitä pisimmän blogipostaukseni tähän mennessä. Alkuperäisestä en niin pidä kirjana, mutta maailma, jonka Carroll on luonut, on yksinkertaisesti inspiroiva.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/12/lewis-carroll-liisan-seikkailut.html


36.  Kirjassa seurataan usean sukupolven elämää

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys

Yksi talo, yksi suku ja neljän sukupolven elämää. Kirja alkaa kiehtovasti, kertoen kätilön tarinan. Yksinhuoltaja, kätilö, ja nainen. Ei kovin helppo asema yhteiskunnassa. Kirja on hieno läpileikkaus sukupolvien elämän eroihin ja Suomen yhteiskunnan historiaan. Alussa kirja oli todella kiehtova, mutta mielestäni loppua kohden kävi tylsäksi. Kaikkiaan hyvä kirja kuitenkin.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/10/tommi-kinnunen-neljantienristeys.html


37.  Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle


Kiyohiko Azuma: Yotsuba&! 7

Mielestäni hulvattoman hauska manga, joka kertoo pienestä Yotsuba-tytöstä ja tämän kommelluksista. Äitinä osaan samaistaa tytön kommellukset omaan lapseeni, joten se tuo lukemiseen vielä oman hauskuutensa. Kannessa Yotsuba johdattaa lammaslaumaa jämäkästi eteenpäin. Sai minut hymyilemään ja hyväntuuliseksi.

 

38.  Kirjassa toteutetaan unelma tai haave

Barbie iskelmätähtenä

Nämä kirjat olivat jo silloin, kun olin itse pieni, ja ovat olemassa yhä edelleen. Kirjastosta lainattu lapselle iltasaduksi, ja lapsihan näitä rakastaa. Barbie unelmoi laulamisesta yhdessä kirjan päätähden kanssa, ja kuinkas ollakaan, pääsee lavalle konserttiin laulamaan. Valitettavaa näissä, että kirjailijaa ei kerrota.

 

39. Novellikokoelma

Taru Luojola & Tarja Sipiläinen (toim.): Kumman rakas

Spefinovellien kokoelma. Kirjan aiheena on erilainen rakkaus, ja novellit ovatkin hyvin erilaisia. Kokoelma, jossa oli muutama todella hyvä novelli, mutta myös huonompiakin. Hyvä läpileikkaus erilaisiin spefi-maailmoihin.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/09/taru-luojola-tarja-sipilainen-toim.html

40.  Kirja kertoo maasta, jota ei enää ole

Randall Wallace: Taipumaton. Braveheart

Jos et leffana ole vielä nähnyt (tai vaikka olisitkin), tämä kannattaa lukea kirjana. Vaikuttava teos kertoo urheista Skotlannin klaaneista, jotka taistelevat William Wallacen johdolla isänmaansa vapaudesta. Hieman väljästi tulkittu tähän kohtaan, mutta riittää minulle.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/12/randall-wallace-taipumaton.html

 

41.  Sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista

Arina Tanemura: Kamikaze Kaitou Jeanne 3

Vanhempi manga, jossa Jeanne on Jeanne D’Arcin jälkeläinen. Hän taistelee pahaa vastaan, puolustaa ihmisiä ja taidemaalauksia. Nuorten hömppämangaa, ei ihan minun omintani, mutta lukeehan tuota.

 

42.  Kirjassa asutaan kommuunissa tai kimppakämpässä

Beth O’Leary: Kimppakämppä

Viihde- ja romantiikkakirja, jossa päähenkilö muuttaa kimppakämppään, tai pikemminkin kimppasänkyyn, koska hänen on pakko paeta edellistä henkisellä väkivallalla kyllästettyä parisuhdettaan. Mielestäni hauska ja erilainen rakkaustarina, jossa paikoin mennään kyllä todella syvälle rankkaankin aiheeseen.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/12/beth-oleary-kimppakamppa.html


43.  Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan

Ennakkoarviointikirja, jota ei ole vielä julkaistu

Sain arvioitavaksi uuden lasten/nuorten kirjan, jota kirjailija vielä korjailee. Seikkailufantasia, joka onkin varsin erilainen kuin ennen lukemani. Siinä myös yliluonnollisia voimia, joilla hallitaan eläimiä. Mielenkiintoinen, odotan julkaisua innolla, että saan omaan hyllyyn. kirja sopisi ainakin kohtiin 6, 7, 8, 13, 16, 20, 29, 30, 32, 34 ja 37. Postailen tästä lisää, jahka se julkaistaan.

 

44.  Kirjan nimessä on kaupungin nimi

Elizabeth Adler: Monte Carlon jalokivet

Tämä oli sellainen viihderomaani, johon on yritetty tuoda syvyyttä dekkarin tyyliin. En pitänyt oikeastaan ollenkaan. Oli tylsä ja jotenkin naista halventava kirjoitustyyli. Ei uponnut minuun pätkääkään. Mutta tulipahan luettua.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/01/elizabeth-adler-monte-carlon-jalokivet.html

 

45.  Palkittu esikoisteos

Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun

Hyvä verrokki edelliseen kohtaan, sillä tämän on kirjoittanut mies ja hänen naiskuvansa on upea. Kerta kaikkiaan ilo lukea näin upeaa kuvausta naisista ja ylipäätään kirjakin oli todella loistava. Hieman erilainen psykologinen jännäri, kuin mihin olen tottunut. Kaikin puolin mahtava kirja! Kirjalle myönnettiin Vuoden johtolanka -palkinto sekä Kaarlen palkinto 2012.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/11/pekka-hiltunen-vilpittomasti-sinun.html

 

46.  Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on punainen

Neil Patrick Harris: Taikajengi

Loistava lasten romaani, jossa on Harry Potter-henkistä taianomaisuutta, vaikkakaan ei oikeaa taikaa. Taikatemppuja sen sijaan paljonkin, ja myös sivuilla opetetaan niitä vähän tekemäänkin. Ihana kirja ystävyydestä ja välittämisestä. Ja koska taikaa ja pelikortteja, myös Liisa ihmemaassa tulee väistämättä mieleen ja kietoo lukijan entistä tiukempaan taianomaiseen otteeseen. Oli pakko ostaa myös omaan hyllyyn!

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/09/neil-patrick-harris-taikajengi-1.html


47.  Kaksi kirjaa, joiden kirjoittajat…

Jean Webster: Setä Pitkäsääri

Tähän kirjaan ihastuin heti. Vaikka nykypäivänä luettuna tästä voisi löytää todella monta naisten asemaa ja vaikka mitä asiaa kohtaan tapahtuvaa sovinismia ja paheksuttavaa, oli tässä silti jotain herttaisen raikasta viattomuutta. Kirjeiden muodossa kerrottu kirja.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/02/jean-webster-seta-pitkasaari.html

 

48.  …kuuluvat samaan perheeseen tai sukuun

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Selvästi poikien seikkailukirja. Vanha klassikko, jonka tunsin kyllä nimeltä. En pitänyt, mielestäni kirja oli tylsä ja sen tapahtumat olivat jotenkin päättömiä, kuten poikalapsilla, joilta puuttuu kunnollinen kasvatus. Sinältään siis onnistunut kuvaus Finnistä.

 

49.  Kirja on julkaistu vuonna 2022

Emmy Abrahamson: Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista

Päähenkilö rakastuu mieheen, joka on koditon. Mielestäni ajatuksia herättävä teos, joka perustuu vielä tositapahtumiin. Pistää ajattelemaan, että tämä on oikeasti ollut jonkun arkea. Ja Suomessakin on tälläkin hetkellä aika monta ihmistä ulkona, ilman yöpaikkaa. Kirja oli muutenkin mukava ja viihdyttävä lukea, romantiikkaa ja viihdettä.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/01/emmy-abrahamson-kuinka-rakastua-mieheen.html


50.  Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Sayaka Murata: Lähikaupan nainen

Tämä kirja oli viihdyttävä ja kevyttä luettavaa, josta tuli hyvä mieli. Kirja kertoo naisesta, joka on ikänsä työskennellyt lähikaupassa, eikä oikeastaan muuta haluaisikaan. Kaikessa kepeydessään on samalla kannanotto yhteiskunnan asettamille vaatimuksille ja säännöille. Suosituksen pongasin: https://kirjasto.one/kirjalista/index.php. Sivusto on kirjastoammattilaisten kokoamia kirjalistoja täynnä, josta voi omiin toiveisiinsa etsiä sopivia kirjasuosituksia. Tämä kirja löytyi listalta ”Lukemista kiireisille”.

https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/08/sayaka-murata-lahikaupan-nainen.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista