Siirry pääsisältöön

Angie Sage - Varjo (Septimus Heap 2)

 


WSOY, 2007, kovakantinen, 361 s.

(Flyte, 2006)

Suomentanut Kaisa Kattelus

Varjo on Septimus Heap -kirjasarjan toinen osa, joka jatkaa tarinaa suunnilleen vuosi edellisestä kirjasta myöhemmin. En muista mistä aikanaan hyllyyni päätyi sarjan ensimmäinen osa, mutta luettuani sen, pidin siitä valtavasti ja halusin lukea kaikki seuraavatkin osat. Surkeiden sattumusten sarjana jouduin hävittämään tuon ensimmäisenkin osan, eikä ollut aikaa eikä mahdollisuuksia lukea seuraavaa. Nyt kuitenkin näin tämän kirjan ohimennen kirjaston nuorten osastolla ja päätin kirjan lainata.

Ihan niin syvää vaikutusta tämä jatko-osa ei tehnyt, kuin mitä ensimmäinen. Ihan luettava kirja kuitenkin. Minulla on sarjan 7. osa hyllyssäni, kun ostin alen alesta kahdella eurolla. Joten olisi urakoitava nuo loputkin osat välistä. 7. osa on sarjan päätösosa, vaikkakin 8. osa on englanniksi ilmestynyt. Se on kuitenkin ns. täydennysosa, joka ei varsinaiseen sarjaan kuulu. Kirja oli mielestäni 3,5/5 arvosanaltaan.

TEKSTI SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA, joten jos et ole lukenut ensimmäistä osaa, älä lue pitemmälle.

Septimus Heap on velhosuvun seitsemännen pojan seitsemäs poika, jolla on synnyinlahjanaan suuret taikavoimat. Poika kuitenkin kuoli melkein heti syntymänsä jälkeen ja kätilö vie pojan ruumiin pois, vai kuoliko sittenkään? Septimus löytyy lopulta poikien armeijasta, hän on poika 412. Heapin perhe on varsin värikäs joukko, enemmän ja vähemmän magialla varustettuna. Luvassa on surkeita sattumuksia, suuria voimanponnisteluita, hyviksiä ja pahiksia. Perheen ottotyttökin paljastuu kuningattaren tyttäreksi, joten juonenkäänteitä riittää.

Kirjan toisessa osassa Septimus on jo vuoden ajan ehtinyt olla parasvelhon oppilas. Jennasta on tulossa pian kuningatar, ja loput Heapin pojat ovat kuka missäkin. Vanhin veljistä, Simon, saattaa Jennan kuitenkin suureen vaaraan ja parasvelho on kiireinen omien ongelmiensa kanssa. Vanhemmatkaan eivät tahdo uskoa pahaa omasta lapsestaan, joten Septimus joutuu lähtemään pelastusretkelle ilman kunnollisia tukijoukkoja. Hänen taikataitonsa päätyvät kovalle koetukselle, kun Simon-veli onkin opetellut pimeää magiaa. Matkalla toinen veli Nicko kuitenkin liittyy mukaan pelastuspartioon ja Septimus tapaa myös vanhan ystävänsä armeijasta yllättävässä tilanteessa.

Kirja tuntui hieman täytetarinalta, ikään kuin ”sillä välin toisaalla” -tyyliseltä. Kirjan tarkoituksena oli pääasiallisesti selostaa, miten kävi Simonin, joka päätti lähteä pimeän velhon matkaan edellisen kirjan lopussa. Kyllähän tämän luki, mutta ei mitenkään vedonnut minuun. Hahmot tuntuivat paljon lapsellisemmilta kuin edellisessä osassa ja oikeastaan kirjassa kaikki olivat vain hölmöjä eivätkä osanneet asiaansa. Kuitenkin lopussa kaikki hölmöys saa jollain tapaa selityksen ja kirjan tapahtumat vaikuttavat seuraavan osan kannalta tärkeiltä. Ensimmäinen osa oli niin paljon parempi, että tämä jäi hieman pintapuoliseksi loppua lukuun ottamatta. Silti ehdottomasti haluan tietää, miten tarina jatkuu ja onko luvassa yhtä hyvää tekstiä kuin ensimmäisessä.

JUONIPALJASTUKSET PÄÄTTYVÄT!

Angie Sage on 1952 syntynyt englantilainen lasten- ja nuortenkirjailija. Hän opiskeli Leicesterissä graafista suunnittelua ja kuvitusta. Kun Septimus Heap- sarjan ensimmäinen osa Magiaa ilmestyi 2005, se nousi Britannian lastenkirjojen myyntilistan ykköseksi. Kirjan oikeudet on myyty lähes 30 maahan ja Warner Brothers on ostanut ensimmäisen osan elokuvaoikeudet. Angie Sage on julkaissut tämän sarjan lisäksi toistakymmentä lasten kuvakirjaa.

Kirjasarja on nuorten fantasia- ja seikkailukirjallisuutta. Nuorista kirja soveltuu enemmän nuorempaan päähän, noin 11–14-vuotiaille. Minä tietysti vanhuksena vain pidän nuorten kirjoista, joten kyllä tätä jaksaa aikuinenkin lukea. Kirjan sijoitan Helmetin 2022 lukuhaasteeseen 29. Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa.

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Angie_Sage

https://fi.wikipedia.org/wiki/Septimus_Heap

https://www.risingshadow.fi/library/book/4892-varjo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Hae tästä blogista