Siirry pääsisältöön

Oskari Manninen - Sanat ilman ääntä

 


Aihia Kustannus, 2022, kovakantinen, 48 s.

Kuvittanut Koitto Körkkö

Bongasin tämän kirjan Mesenaatista. Törmäsin Facebookin jossakin kirjaryhmässä postaukseen, jossa mainostettiin mesenaattia, jonka avulla voi niin rahoittaa tämän kirjan kustannuksia kuin saada kirjan omakseen. Uteliaana klikkasin itseni mesenaatin sivuille ja hurmaannuin kirjan ideaan. Olihan tuo sitten pakko sijoittaa projektiin yhden kirjan verran, ja tällä viikolla kirjan vihdoin siis sain.

Kirja on runokirja, johon on julkaistu Oskari Mannisen runoja. Oskari on kirjoittanut runot 6-10 vuoden ikäisenä. Oskari on autistinen ja dyspraktinen. Oskari ei puhu, Oskari kirjoittaa. ”Yksinäisyys on minulle kuin ystävä. Se on aina lähellä ja se todella välittää minusta. Puhumattomuus on raivostuttava vamma. Se on varma tie yksinäisyyteen. Kirjoittaminen vie yksinäisyyden kauas pois. Silloin kun kirjoitan, olen kuten muut ihmiset. en erotu joukosta.” Näin oskari kuvailee kirjan alussa itseään ja kirjoittamistaan.

Mesenaatin sivuilla kustannustoimittaja Mette Toikkanen kirjoittaa, että Oskari kirjoitti tuntojaan autismista ja erilaisuudesta runoiksi. Enää Oskari ei kuitenkaan kirjoita, sillä yhteiskuntamme petti hänet. Tukitoimet romahtivat aikuisiän kynnyksellä, jolloin laitostuminen kyseenalaisine hoitokeinoineen traumatisoi Oskarin. Oskarin runoihin Toikkanen on päässyt tutustumaan Oskarin luvalla siskon kautta. Näistä runoista Toikkanen on koonnut tämän kirjan. Aihia Kustannus puolestaan kertoo, että haluavat nostaa esiin autismin kirjoon kuuluvien ihmisten taiteellisen lahjakkuuden sekä sen potentiaalin, jota neurologisesti poikkeavilla on.

Kirja ei ole elämänkerta, vaan taiteellinen runoteos. Sen on kuvittanut niin ikään erityislaatuinen nuori poika, Koitto Körkkö. Koitto on 11-vuotias ja visuaalisesti erittäin taitava. Koitto maalaa sekä muovailee tarkkoja teoksia ja nuoresta iästään huolimatta hän on pitänyt oman näyttelyn Limingan kirjastossa.  Koitto on tehnyt kirjan kuvitukseksi muovailuvahasta erilaisia taideluomuksia.

Kirjan runot ovat todellakin yllättävän vaikuttavia ollakseen kenenkä tahansa 6-10 vuoden iässä kirjoittamia. Kauniin lisäsävyn lukijalle tuo se, että tietää kirjoittajan taustatarinan. Runot riipaisevat ja suorastaan särkevät sydämen, mutta samalla niissä on syvää kauneutta ja toivoa. Äitinä samaistan aina oman lapseni tilanteeseen, ja sielua särki lukea joitakin runoja yksinäisyydestä tai kuoleman tuomasta rauhasta. Oskari kirjoittaa upein vertauksin surusta, tuskasta, erilaisuudesta ja yksinäisyydestä. Hän saa tuskan kuulostamaan samaan aikaan niin kammottavalta ja kauniilta, että teksteihin on todella vaikeaa suhtautua kenenkään niin nuoren kirjoittamina. Tämä kirja on siis todella onnistunut tarkoituksessaan, nostaa esiin se potentiaali, joka monilla neurologisesti poikkeavilla ihmisillä on sekä autismin kirjoon kuuluvien taiteellinen lahjakkuus.

Suosittelen kirjaa ehdottomasti kaikille! Se teki minuun vaikutuksen ja nosti samalla esiin maailman, jota minä en ole nähnyt tai osannut katsoa. Eritoten suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat tekemisissä autististen henkilöiden kanssa. Tämä antaa perspektiiviä sille, miten kaunista voi olla sellaisen mielen sisällä, jota itse ei kykene ymmärtämään. Ja miten suurta tuskaa voi kantaa sellainen, joka ei sitä itse pysty ilmaisemaan. Mutta ennen kaikkea suosittelen kaikille, jotka haluavat nauttia runouden kauneudesta sekä riistävästä tuskasta. Arvosanaksi kirjalle ehdottomasti täydet 5/5.

Mesenaatti.me on perustettu 2012. Se on vastikepohjaisiin (myynti) ja lahjoituspohjaisiin joukkorahoituksiin tarkoitettu palvelu. Se on Suomen ensimmäinen ja myös isoin tällainen palvelu, jopa Pohjoismaiden isoin. Menenaatti.me-palvelun kautta voi hakea rahoitusta yksittäisen ihmiset, työryhmät, yhteisöt, yhdistykset jne. Ideana on se, että jos löydät mielenkiintoisen projektin, jota haluat tukea, tarjoat tukesi rahallisesti. Rahallesi saat vastikkeen, esim. tuotteen (kirja, levy, applikaatio tmv.), pääsylipun, osuuden osuuskunnasta, osuuden hankkeen tuotosta tai jonkin muun vastaavan vastikkeen. Tahot, joilla on rahankeruulupa (polisiin myöntämä), voivat hakea myös vastikkeetonta rahoitusta. Vakuutena tässä on, että jos kampanja ei onnistu, saat rahasi kokonaisuudessaan takaisin.

Aihia Kustannus on itsenäinen suurien tunteiden pieni kustantamo. Heidän tavoitteenaan on tarjota valtavirrasta poikkeavia taide-elämyksiä kaikenikäisille. Aihian kaikki tuotteet painatetaan Suomessa, tukeakseen suomalaista työtä. Heille kirja on aarre ja pitkäaikainen ystävä, ei kertakäyttötuote. Aihialle on myönnetty oikeus käyttää Avainlippu-merkkiä.

Kirjassa oli monta minulle tärkeää asiaa, niin sisällössä kuin kokonaisuudessakin. Runojen kaunis ja tuskainen kuvailu yksinäisyydestä ja erilaisuudesta tuli todella lähelle. Kirja sai muistamaan, että molemmat sanat ovat olleet niin tuska elämässäni, kuin myös äärettömän tärkeä ja iso voimavarakin. Arvostan sitä, että sellaisten ihmisten ”ääni” saadaan kuuluviin, jotka eivät yleensä saa. Tämä on tärkeä syy siihen, miksi olen töissä sosiaalialalla. Arvostan myös Aihia Kustannuksen työtä ja arvoja. Sitä paitsi, hyvä kirja on minulle aina tärkeä. Siksi laitankin kirjan Helmetin 2022 lukuhaasteeseen kohtaan 31. Kirjassa on jotain sinulle tärkeää.

 

Lähteet:

https://aihia.fi/kustantamo/

https://mesenaatti.me/info/mika-on-mesenaatti-me/

https://mesenaatti.me/2614/sanat-ilman-aanta-runokirja-autismista/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista