Siirry pääsisältöön

Randall Wallace - Taipumaton

 


Book Studio, 1995, pokkari, 313 s.

(Braveheart, 1995)

Suomentanut Renne Nikupaavola

Tämän varmasti kaikille vähintään elokuvana tutun tarinan bongasin kirjana kirpputorilta, kirjalla hintaa oli kaikki 0,50€ joten sehän oli aivan pakko pelastaa. Elokuvan olen lapsuudessani nähnyt lukuisia kertoja, mutta rehellisesti sanottuna en edes tiennyt kirjasta. Mutta kirja on ilmestynyt samana vuonna kuin elokuva, joten oletan näiden ilmestyneen kutakuinkin samaan aikaan. Braveheart-elokuvan wikipedia-sivuilla sanotaan elokuvan filmausten alkaneen jo 1994, joten kirjan tarinankin on pakko olla ollut olemassa ainakin osittain.

Taipumaton kertoo William Wallacen (n. 1270–1305) tarinan. Kirjan takakannen mukaan hänestä kertovia balladeja lauletaan yhä Skotlannissa. Wallace oli urhoollinen, rohkea ja kirjan nimenmukaisesti taipumaton skotlantilainen, jonka suurin haave oli vapaus. Hänen tarinansa on niin kipeä ja raastava kuin voimauttava ja rohkaisevakin. Samalla kirja kertoo tarinan siitä, kuinka urhoolliset skotlantilaiset taistelivat vapautensa puolesta ja lopulta onnistuivat voittamaan Englannin kuninkaan Edvardin, tehden Skotlannista itsenäisen maan.

Tästä syystä sijoitinkin kirjan Helmetin 2022 lukuhaasteen kohtaan 40. Kirja kertoo maasta, jota ei enää ole. Skotlanti oli itsenäinen 1320(1328) –1548, jonka jälkeen sen hallinto palloili Ranskan ja Englannin välillä pitkään, vaikkakin periaatteessa Skotlanti yhä oli itsenäinen. Lopulta vuonna 1.5.1707 alkoi unionisopimus, joka synnytti Iso-Britannian kuningaskunnan, jonka itsehallinnollinen perustuslaillinen monarkia Skotlanti vielä tänä päivänäkin on. Tässäkin kohdassa, kuten niin monessa muussakin, olen siis tulkinnut haasteen kohtaa väljästi. Skotlanti on yhä edelleen olemassa, mutta se ei ole se itsenäinen maa, joksi se päätyi aivan kirjan loppumetreillä.

Kirja oli juuri niin hyvä, kuin oli elokuvakin. Se kosketti, raastoi ja ärsytti. Sai minunkin sisäisen pienen kapinallisen vapaustaistelijani heräämään, samalla kun voin mukavuudenhaluisena nykykansalaisena olla hiljaa tyytyväinen, kuinka hyvin omat asiat juuri nyt ovat. En tiedä, olisiko minussa samaa rohkeutta, kuin skotlantilaisissa on ollut. Ymmärrän siis hyvin, että William Wallace on jäänyt balladeihin elämään vielä vuosisatoja myöhemminkin.

Randall Wallace (28.7.1949) on yhdysvaltalainen. Hän sai idean kirjaansa, kun hän matkusti tutustumaan skotlantilaisiin juuriinsa. Siellä hän tutustui tarinaan William Wallacesta, joka ei nimestään huolimatta ollut kirjoittajalle kuitenkaan sukua. Braveheartista tuli Wallacen ensimmäinen käsikirjoitus, ja saatuaan Mel Gibsonin kiinnostumaan ohjauksesta, elokuvasta tulikin myyntimenestys. Gibson näytteli myös pääosan. Se tuotti yli 200 miljoonaa dollaria voittoa. Elokuva oli ehdokkaana 10 Oscar-palkinnolle, joista se voitti 5. Ehdokkaana se oli mm. parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen palkinnolle, sitä kuitenkaan voittamatta. Elokuva oli ehdokkaana myös 7 Baftalle, joista voitti 3, sekä 4 Golden globelle, joista voitti yhden. Myös yksi Golden globe -ehdokkuus tuli parhaasta käsikirjoituksesta.

Skotlannin itsenäisyyttä ja sotia Englannnin kanssa on kirjassa kirjoitettu historian mukaisesti ja oikein. William Wallacen tarinaa tiedetään varmaksi vain aikuisiältä, vuosilta 1297-1298 sekä kuolemasta 1305. Stirling Bridgen sota on tiettävästikin Wallacen johtamana voitettu ja samoin faktaa on hänen piilottelunsa Englannin kuninkaalta, sekä loppunsa kohtaaminen mestattuna, yhtä kamalalla tavalla kuin kirjassakin. Loput tiedot Wallacesta joita kirjassa on käytetty, ovat lähinnä vanhoja kirjoituksia ja tarinoita, sekä kirjailijan omaa tuotosta.

Loistava kirja, loistava elokuva myös. Suosittelen molempia! Kirja oli hyvin kirjoitettu, sitä oli miellyttävää ja helppoa lukea. Teksti oli sujuvaa ja siinä oli juuri sopivasti kuvailua, tarvittava, ei liikaa. Ei kuitenkaan myöskään liian vähän. Ehdottomasti täydet 5/5. Lisään kirjan myös Kaikki maailman maat -haasteeseen Britannian kohdalle.

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Braveheart_%E2%80%93_taipumaton

https://en.wikipedia.org/wiki/Randall_Wallace

https://fi.wikipedia.org/wiki/William_Wallace

https://fi.wikipedia.org/wiki/Skotlanti

Kommentit

  1. Kas, enpä minäkään tiennyt mitään kirjasta. Olen ehkä saattanut elokuvan joskus katsoa, mutta ei ole kyllä muistikuvia. Tämä kirja saattaisi olla minullekin kiinnostava.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Hae tästä blogista