Siirry pääsisältöön

George R. R. Martin - Jäälohikäärme

 


Bookwell, 2016, kovakantinen, 118 s.

(The Ice Dragon, 1980)

Kuvittanut Luis Royo

Suomentanut Satu Hlinovsky

118 sivua, kuvitettu

Tämä kirja tarttui kirjaston lasten osastolta matkaani, kun etsiskelin lapselleni iltalukemista. Tiesin heti, että lapselle tämä ei sovi, mutta minulle varmasti. Tarina oli ihan luettava, ja sopii varmasti mitä loistavimmin kohdeyleisölleen. 9–12-vuotiaille oikein mainio ensimmäiseksi fantasiakirjaksi. Arvosanaksi antaisin tälle 4/5. Ehkä turhan lyhyt aikuiseen makuun ja kovin lyhennetty tarina, mutta oikein mainio luettava, varsinkin kuvitettuna.

Kirjan sijoitin Helmetin 2022 lukuhaasteeseen kohtaan 4. Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana. Ja en suinkaan siksi, etteikö tarina olisi pullollaan jännittävää seikkailua ja sankaritarinaa, vaan siksi, että vihaan koko sielullani kylmää. Ei siis houkuttele ajatus jäisellä lohikäärmeellä ratsastamisesta eikä pitenevästä ja kylmenevästä talvesta. Alkuteos on ilmestynyt antologiassa 1980 ja erillisenä kirjana vasta 2006. Tarinan kuvituksen Royo on luonut 2014.

Adara pitää talvesta kaikkein eniten, koska silloin saapuu jäälohikäärme. Adara on talvilapsi, syntynyt kaikkein kylmimpänä talvena, jonka kukaan voi muistaa. Adara ei muista ensimmäistä kertaa, kun näki jäälohikäärmeen, ihan kuin se olisi aina ollut hänen elämässään. Kaikki muut pelkäsivät jäälohikäärmettä, vaikka lohikäärmeet muutoin olivat yleinen tuttavuus. Adaran setä Hal on lohikäärmeratsastaja, mutta siitä huolimatta kukaan ei ole koskaan päässyt lähelle jäälohikäärmettä. Paitsi Adara. Hän oli vain neljän vanha, kun kosketti jäistä olentoa ensimmäisen kerran, viidentenä jo ratsasti sillä. Sinä vuonna, kun Adara oli täyttämässä seitsemän, vihollinen oli edennyt sotatantereella jo Adaran kotikylään. Adara toivoi hartaasti, että ehtisi nähdä jäälohikäärmeen vielä viimeisen kerran, ennen kuin hänet vietäisiin pakoon sodan jaloista.

Tarina on koskettava ja opettavainen. Erilaisuus on hyvästä, eikä sitä tarvitse pelätä. Pieninkin voi olla rohkein sekä merkityksellisin. Tämä oli ensimmäinen Martinin kirja, jonka luin, mutta sen kuivaillaan olevan täynnä hänen samettista kerrontansa taikuutta ja kauneutta. Ja sen voin kielestä sanoa itsekin, että kirja on kirjoitettu loistavasti. Game of Thronesia katsoneena tässä on kaikki samat loistavat elementit, mutta se on muotoiltu lapsille sopivaksi (kirja ei siis liity GoT:hiin mitenkään). Erittäin hyvä aloituskirja fantasiaan tutustujalle. Iso plussa kirjassa on upea kuvitus, joka elävöittää tarinaa kauniisti.

Enemmänkin fantasiaa lukeneena täytyy kuitenkin sanoa, että tarina oli aika köykäinen ja helpoilla ratkaisuilla kuljetettu. Kieli ja asettelu oli kuitenkin sen verran hyvä ja syvällinen, että ehdottomasti haluan lukea muita Martinin kirjoja. On siis ehkä aika perehtyä Game of Thronesiin kirjoinakin! Suosittelen siis, vaikka tämä ei tietenkään aikuisten fantasiakirjoja voita. Kohderyhmälleen tämä on kuitenkin kuin tehty. Alle 9-vuotiaalle kirja voi olla pelottava, mutta rohkeampi lukija saattaa nauttia kirjasta jo nuorempanakin. Siinä kuitenkin käydään sotaa ja tapetaan, joten herkälle en suosittele.

George Raymond Richard Martin on syntynyt 20.9.1948 New Jerseyssä, Yhdysvalloissa. Hän on kuuluisa tieteis- ja fantasiakirjoittaja sekä myös käsikirjoittaja ja tuottaja. Martin on voittanut kirjoillaan useita palkintoja ja Tulen ja jään laulu -kirjasarjan pohjalta on tehty HBO:n fantasiadraamasarja Game of Thrones. Sarjan kirjoja on myyty yli 90 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty 47 kielelle. Martin sai myös World Fantasy -palkinnon elämäntyöstään vuonna 2012.

Martin tienasi nuorena rahaa myymällä kauhutarinoittensa lukuhetkiä naapuruston lapsille. Hän opiskeli toimittajaksi ja valmistui tiedotusoppi pääaineenaan vuonna 1970 Northwestern Universitysta. Vakavamman kirjoittajauransa Martin aloitti sarjakuvien parissa ja ensimmäisen tieteisnovellinsa hän myi 1971. 70-luvulla Martin oli tuottelias novellisti, työskennellen kirjailijanuransa ohella mm. opettajana ja shakkiturnausten toimitsijana. Vuonna 1979 hänestä tuli kokopäiväinen kirjailija. Martin on myös kirjoittanut taustatarinan sekä mytologian suosittuun 2022 julkaistuun Elden Ring-peliin.

Lähteet:

https://www.risingshadow.fi/library/author/149-george-r-r-martin

https://fi.wikipedia.org/wiki/George_R._R._Martin

https://fi.wikipedia.org/wiki/Elden_Ring

https://fi.wikipedia.org/wiki/Game_of_Thrones

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista