Siirry pääsisältöön

Tommi Kinnunen - Neljäntienristeys

 


WSOY, 2014, kovakantinen

Tämä kirja tarttui matkaani SPR:n Kontti-kirppikseltä. Muita Kinnusen kirjoja jo lukeneena innostuin kovasti kirjailijasta, ja ehdottomasti haluan lukea hänen kaikki kirjansa. Tämä palkittu esikoinen oli hieman pettymys verrattuna kirjailijan kahteen seuraavaan teokseen, mutta ihan lukemisen arvoinen se oli kuitenkin tämäkin.

Kirja kertoo neljän ihmisen tarinan yhdessä talossa. Maria on pitäjänkätilö, johon kyläläiset eivät ensin osaa oikein suhtautua, mutta lopulta hautajaisissa häntä muistellaan lämmöllä. Marian avioton Lahja-tytär tahtoo puolestaan kerätä elämäänsä kaiken sen, mitä ilman äitinsä tahtoi elämänsä elää. Onni, Lahjan aviomies tekee kaikkensa ollakseen hyvä aviomies ja isä heidän lapsilleen. Sodassa kuitenkin moni asia muuttuu ja sotasankari alkaa etsiä lyhyitä, kiihkeitä onnenhetkiä kielletyiltä vesiltä. Kaarina on Onnin ja Lahjan nuorimman lapsen vaimo, haluaa sisustaa appensa ja anoppinsa rakentaman talon omannäköiseksi ja nykyaikaiseksi. Anopista huolehtiminen jää täysin hänelle, kun anoppi on pilannut välinsä omiin lapsiinsa.

Kirja tarttuu neljän sukupolven elämään tiukasti, paljastaen pinnan alta paljon, mitä äkkiseltään on hankala päälle päin nähdä. Tarinoiden keskiössä olevana elementtinä on talo, joka ensin vaivalla rakennetaan, sota sen tuhoaa ja lopulta se rakennetaan uudelleen. Talo voisi kertoa meille vielä tuhat tarinaa lisää, mutta kirjaan on valikoitunut neljän ihmisen tarkempi elämä. Suku asuu Kuusamossa, neljäntienristeyksen tuntumassa. Samalla kirjan nimi viittaa siihen, kuinka neljä elämää risteää keskenään, kohtaa omilla omituisilla tavoillaan. Neljäs sukupolvi kirjassa jää hieman hiljaisemmalle äänelle, mutta myös Marian lapsenlapsenlapset kirjassa ovat läsnä. Kolme sukupolvea esitellään tarinoiden kautta kuitenkin hyvin.

Tästä syystä itse lisäsinkin kirjan Helmetin 2022 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Kirjassa seurataan usean sukupolven elämää. Kirjassa oli todella paljon hyviä puolia, joista pidin. Toisaalta, mielestäni tarina kerrottiin hieman liian yksityiskohtaisesti ja merkityksettömiäkin juttuja oli paljon. Tämän takia itselläni lukeminen aina aika ajoin alkoi tökkiä, sillä tarinan veto paikoin hävisi. Loppujen lopuksi kirjasta jäi kuitenkin paljon ajateltavaa, siitä opin jotain uutta ja se antoi äänen sellaisille tarinoille, joista ei kehdattu tai voitu puhua silloin, ja tänä päivänä niitä ei enää tunneta. Annan arvosanaksi kirjalle 4/5.

Kinnuselle tyypilliseen tapaan kirjassa on historian lehtien havinaa, joka raottaa meille näkymän siitä, millaista meidän historiamme oikeasti oli. Kirjassa on monta vahvaa naishahmoa, jotka joutuvat karusta ja vaikeasta elämästään selviämään voittajina, pitkällä ja raskaalla taistelulla. Naiset ovat itsenäisiä aikaansa nähden, eikä heitä elämän kolhut saa alistumaan. Kirja kuljettaa lukijan sukupolvien tarinassa läpi historian, 1890-luvulta aina 1960-luvulle asti. Tapahtumapaikka pysyy pääasiassa samana, vain sukupolvet ja tarinat vaihtuvat.

kirjaa on käännetty lukuisille kielille, ainakin 20 eri kielelle, mutta ihme kyllä ei englanniksi. Kirja oli ilmestymisvuonnaan Finlandia-ehdokkaana sekä Helsingin esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Lopulta kirja sai kolme muuta palkintoa. Kirjaa on helmikuussa 2016 myyty n. 57 000 kappaletta. Kirjojen perusteella ajattelen, että Kinnunen on varmasti opettaja, jolla on paljon annettavaa opiskelijoilleen. Kadehdin suorastaan niitä ihmisiä, jotka saavat olla hänen opetuksessaan! Äidinkielen opettajana hänellä on hallussaan niin kieli kuin mielenkiintoinen ja opettava sisältökin.


Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nelj%C3%A4ntienristeys

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/http%253A%252F%252Fdata.kirjasampo.fi%252FabstractWork_4019815

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista