Siirry pääsisältöön

Cecilia Samartin - Señor Peregrino

 


Bazar, 2010, kovakantinen, 382 s.

(Tarnished Beauty, 2008)

Suomentanut Tiina Sjelvgren

Sain kerran ison kasan kirjoja ilmaiseksi Facebookin roskalavaryhmän kautta eräältä henkilöltä, joka halusi omaa hyllyään tyhjentää. Tämä kirja, kuten pari muutakin saman kirjailijan kirjaa oli tuossa kasassa.

Helmetin 2022 lukuhaasteeseen googletellessani kirjoja, jotka omasta hyllystäni haasteeseen toimisivat, tämä löytyi osumaksi kohtaan 30. Kirjassa muutetaan uuteen maahan. Tuohon kohtaan kirjan siis luin ja sijoitin. Tämä oli ensimmäinen kirjailijan kirja, jonka luin ja kyllä kannatti. Kirjalle annan täydet 5/5 arvosanaksi.

Jamilet on nuori meksikolainen tyttö, joka asuu pienessä kylässä vanhanaikaisten ja taikauskoisten kyläläisten keskellä. Jamiletin kehoa peittää niskasta takareisiin asti ulottuva iso ja rumannäköinen syntymämerkki, jota kyläläiset pitävät paholaisen merkkinä. Selväähän on, että huono viljasato, sairaudet ja kaikki muukin epäonni Jamiletin syntymän jälkeen johtuu tuosta paholaisen omasta kätyristä. Olosuhteet ovat niin ankarat, että äidin kuoleman jälkeen Jamilet päättää yrittää laittomasti rajan yli Yhdysvaltoihin. Matka ei ole helppo, mutta Jamilet pääsee perille siskonsa Carmenin luo. Uuden elämän aloittaminenkaan ei ole helppoa, siihen tarvitaan henkilöpaperit sekä töitä. Jollain ilveellä Jamilet pääsee paikalliseen hullujenhuoneeseen työntekijäksi, jossa tapaa eriskummallisen potilaan. Kaiken kärsimyksen jälkeen tarinasta muodostuu vallan kaunis ja koskettava.

Sydänsäryiltä ja romantiikaltakaan kirjassa ei välty, mutta koskettava tarina on pääasia. Se kertoo ihmeellisestä matkasta, elämien eriskummallisesta yhteen kietoutumisesta, ihmeistä, haaveiden tavoittelusta ja itsensä sekä toisten hyväksymisestä heikkouksineen ja vaikeuksineen. Koskettavalla tavalla kirja vie lukijan mukanaan, eikä päästä otteesta ennen kuin se on luettu loppuun asti. Takakansiteksti kuvailee kirjaa osuvasti: ”Señor Peregrino ei ole kirja suurista teoista; se on kertomus pienten ihmisten pienistä tarinoista, joiden merkitystä ei mitata numeroilla vaan sydämellä.”

Cecilia Samartin on syntynyt 1961 Kuubassa. Samartin oli vain vuoden ikäinen, kun hänen perheensä joutui pakenemaan Castron hallintoa Yhdysvaltoihin. Samartin asuu yhä edelleen Yhdysvalloissa, tarkemmin Los Angelesissa eikä ole voinut palata synnyinseudulleen. Samartin opiskeli psykologiaa UCLA:ssa toimii nykyään psykoterapeuttina. Hän käsittelee kirjoissaan paljon latinalaissiirtolaisten elämää. Samartinin kirjoja on suomennettu kaikkiaan yhdeksän ja 11 kirjaa kirjailija on kirjoittanut.

 Kirjan liitän Kaikki maailman maat-haasteeseen Kuuban kohdalle. 

Lähteet:

https://www.bazarkustannus.fi/kirjailijat/cecilia-samartin/

https://www.ceciliasamartin.com/about.html

https://www.ceciliasamartin.com/books.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista