Siirry pääsisältöön

Liz Braswell - Syntymättömyyspäivä

 


Tammi, 2021, pehmeäkantinen, 436 s.

(Unbirthday, Disney)

Suomentanut Tuulia Tipa

Twisted tales -sarja

Liisa ihmemaassa on aina ollut minulle se juttu, joka on saanut minut rakastamaan kirjoja. Vaikka lapsena en kirjaa lapsena lukenut, leffa on ollut aina jostain syystä inspiraatio nimenomaan lukemiseen. Lapsena ajattelin, että kirjaan ”sukeltaminen” on samanlaista, kuin Liisan putoaminen kaninkoloon ja suureen seikkailuun joutuminen. Toisaalta mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä vaikeampaa on ollut enää sulattaa hölynpölyä, jota kirja on pullollaan.

Tämä kirja oli omalla tavallaan sukellus suoraan takaisin lapsuuteen ja ihmeelliseen seikkailuun, jossa kaikki on mahdollista. Samalla kuitenkin tässä on sentään logiikka ja realistisuus tallella. Toki ihmemaassa ei edelleenkään ole mitään loogista, mutta hölynpölyynkin voi suhtautua järjellä. Kirjan sijoitankin Helmetin 2022 lukuhaasteen kohtaan 21. Kirja liittyy lapsuuteesi.

Tämä tarina sijoittuu yhdeksän vuotta Liisa ihmemaassa -tarinan jälkeiseen aikaan. Liisa on 18-vuotias ja yhä edelleen hänen on vaikeaa sopeutua aikansa Englannin yhteiskunnan vaatimuksiin ja sovinnaisuuksiin. Politiikka on hänen mielestään kirosana, ainakin siihen asti, kun Liisa löytää asian, jota hän haluaa puolustaa. Kirjassa pohditaan paljon nykypäiväänkin sopivia aiheita, kuten maahanmuuttopolitiikkaa ja pakolaisia. Samaan aikaan Liisa joutuu unissaan mitä ihmeellisempiin seikkailuihin ihmemaassa, jossa herttakuningatar on alkanut hulluakin hullummaksi ja julmempaakin julmemmaksi. Liisa törmää sääntöihin ja politiikkaan myös ihmemaassa, vaikka hänen on niitä ihan yhtä vaikeaa käsittää siellä kuin omassa kotimaassaankaan. Onnistuuko Liisa pelastamaan ihmemaan ja onnistuuko Liisa estämään rasistisen poliitikon nousun pormestariksi Impalassa, kotikaupungissaan?

Kirja on juuri täydellinen coctail realistisuutta, oikean elämän julmuutta, toivoa, hölynpölyä ja heittäytymista. Kirja vie lukijan mennessään, pitää jännityksessä aina loppuun asti. Samalla se tarjoaa niin ripauksen romantiikkaa kuin tärkeitä opettavaisia näkökulmiakin. Kirja on kirjoitettu kunnioittaen niin alkuperäistä Liisan seikkailuita ihmemaassa kuin Disneyn piirrettyä elokuvaa kyseisestä kirjasta. Samalla se on raikas tuulahdus aivan uutta näkökulmaa, uudenlainen tapa tarjota nuorelle lukijalle näkökulmia niin nykypäivän ongelmiin kuin politiikan alkeitakin. Kirja on rehellinen ja opettavainen sekä samalla lumoava seikkailu täynnä ihmemaan omituisuuksia.

Twisted tales on kirjasarja Disneyn tunnetuimmista leffoista, idealla mitä jos… kaikki olisikin mennyt ihan toisin kuin elokuvaversioissa. Sarjaan kuuluu mm. tuhkimotarina, jossa Tuhkimo ei saakkaan sovittaa lasikenkää ja Aladdinin tarina, jossa Aladdin ei löydäkään taikalamppua. Sarjaan kuuluu kaikkiaan 7 kirjaa. Pakko sanoa, että nämä muutkin kirjat meni ehdottomasti omalle lukulistalleni, sillä tämä kirja ainakin oli täydet 5/5. Kirja on luokiteltu nuorten fantasiaksi, mutta jokainen aikuinen, joka vielä on säilyttänyt sydämessään vanhojen satujen lumon, nauttii tästä kirjasta taatusti!

Liz Braswell (Elizabeth J. Braswell) on 1950 syntynyt yhdysvaltalainen, mutta enlantilaissyntyinen nuortenkirjailija. Braswell opiskeli egyptologiaa Brown Universityssä suorittaen siitä tutkinnon. Braswell työskenteli tuottajana peliyhtiössä ennen kirjailijaksi ryhtymistään. Braswell tunnetaan parhaiten The Nine Lives of Chloe King -sarjasta, joka tuotettiin samalla televisiosarjaksi 2011. Kirjailija on kirjoittanut myös Pirates of Caribbeanin The Original Adventures of Young Jack Sparrow -sarjan, nimellä Robb Kidd. Kirjailija on käyttänyt myös nimiä Tracy Lynn, Celia Tomson ja J. B. Stephens. Nykyisin Braswell asuu miehensä ja kahden lapsensa kanssa Brooklynissä.

 

Lähteet:

https://www.risingshadow.fi/library/author/3125-liz-braswell

https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_J._Braswell

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista