Siirry pääsisältöön

Pekka Hiltunen - Iso

 


WSOY, 2013, pokkari, 416 s.

Tämän kirjan sain hyllyyni tutulta, joka luopui omista kirjoistaan. Olin tätä nähnyt kehuttavan siellä ja täällä, joten olin hyvin tyytyväinen sen päätyessä ilmaiseksi omaan hyllyyni. Kirja kuulosti mielenkiintoiselta ja lisäksi siinä on hieno kansikuva, joka vetosi minuun.

Oletko koskaan kamppaillut ylipainon kanssa? Testannut erilaisia laihdutuskeinoja, vähentänyt syömistä ja lisännyt liikuntaa? Väittäisin, että jokainen, jonka painoindeksi ei ole ihanteessa, on ainakin harkinnut laihduttamista.

Oletko miettinyt, että mitä tekee ihminen, johon perinteiset laihdutuskuurit vaan ei enää pure? Tai ihminen, joka vain ei kykene lopettamaan syömistä? Leikinpä ajatustenlukijaa ja väitän, että mielessäsi vilahti juuri ajatus, että se on vain itsekurista kiinni. Ja kun tuo ajatus päässäsi vilahti, suosittelen vahvasti, että luet tämän kirjan. Koska kuten kirjassa päähenkilö kertoo, hänellä on valehtelematta enemmän itsehillintää, kuin monella normaalipainoisella. Hän on pitänyt itseään viikkotolkulla nälässä eri dieettien muodossa, mutta syömisen lopettaminen ei ole loppuelämän ratkaisu ja se laihduttaa vain hetkellisesti. Lopulta kaikkien nälkäkuuridieettien jälkeen keho alkaakin varastoida sitä vähääkin energiaa, jota saa. Tämän takia pitkään ylipainosta kärsinyt ja laihdutuskuureja läpikäynyt ihminen ei vai yksinkertaisesti enää laihdu. Peruskunto voi olla hyvä ja keho terve kaikesta ylipainosta huolimatta.

Jännää faktaa kirjasta on myös ylipainon aiheuttamien sairauksien liioittelu, ihan maailman laajuisesti. Vain äärimmäisestä paino-ongelmasta kärsivän ihmisen elimistö voi todella sairastua ylipainon vuoksi. Lisäksi on todettu sekin, että lievä ylipaino jopa suojelee monilta sairauksilta. Ja kun tilastoja lähdetään todella katselemaan, Yhdysvalloissa painonsa vuoksi kuolee vuosittain enemmän alipainoisia ihmisiä, kuin ylipainoisia.

Itsekin runsaasti ylipainoisena ihmisenä osasin samaistua häpeän tunteeseen ja ahdistukseen, jota kirjassa kuvattiin. Ja osasin samaistua myös päähenkilön asenteeseen painonsa suhteen. Miksi hänen pitäisi laihduttaa, jotta hän muiden ihmisten mielestä näyttäisi paremmalta? Terve ihminen joka ei kärsi omasta painostaan, tai ei kärsisi, jos häntä ei jatkuvasti pilkattaisi ja vaadittaisi laihduttamaan. Itsekin olen sujut oman kehoni kanssa, vaikka painoindeksin mukaan minun kai pitäisi olla kuolemansairas. Noihin erilaisiin laihdutusterapioihin ja ylipainohoitoihin en osaa samaistua, koska en ole sellaisiin koskaan joutunut eikä sellaisille ole vielä ainakaan koskaan ollut lääkärinkään mielestä tarvetta. Moitteita kyllä saan joka kerta lääkärissä minäkin, vaikka syömishäiriöistä en kärsikään.

Tämä kirja todella pistää ajattelemaan, kuinka julma maailma on. Kuinka jokin asia voidaan valtamedian avulla vääntää todella rumaksi, koska joku on päättänyt niin. Kirja on hyvä osoitus siitä, että jos et ole kuin muut, olet väärä. Kirjan sijoitin Helmetin 2022 lukuhaasteeseen kohtaan 32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja. Arvosanaksi kirjalle annan 4/5. Kirjoitustyyli oli todella vetävä, kirja oli erittäin vaikuttava ja sisältö mielestäni tärkeää ihan jokaiselle lukea. Se teki vaikutuksen minuun, ja pidän aina siitä, kun voin oppia tutkittuja faktoja lukemalla fiktiota. Puolessa välissä kirjaa kuitenkin kirja alkoi toistaa itseään, ja alkoi puuduttaa lukea. Siksi siis vähännän yhden pisteen. Kun tarinassa päästiin taas eteenpäin, mielenkiinto kirjaan palasi ja lopun luinkin malttamatta laskea kirjaa kädestä. Tässä kirjassa läski pistää tuulemaan ja rikkoo useammankin yhteisön normeja. Kehtaakin tyytyä itseensä sellaisena kuin on ja vielä väittää muille vastaan.

Pekka Hiltunen on syntynyt 1966 Oulussa. Hän on kirjailija ja toimittaja. Hiltunen on työskennellyt toimittajana mm. Helsingin Sanomissa, esimiehenä Me naisissa ja Kodin Kuvalehdessä, toimituspäällikkönä Imagessa ja työskentelee tällä hetkellä Mondon toimituspäällikkönä. Hiltusen kirjailijaura alkoi 2011, kun hänen esikoisteoksensa Vilpittömästi sinun avasi Studio-trillerisarjan. Kaikkiaan Hiltunen on julkaissut 6 kirjaa.  Hiltusen esikoisteos oli arvostelumenestys ja sai kolme kirjallisuuspalkintoa. Kirjasarjan käännösoikeudet on myyty jo kuuteen maahan.

 

Lähteet:

https://www.wsoy.fi/kirjailija/pekka-hiltunen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pekka_Hiltunen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Hae tästä blogista