Siirry pääsisältöön

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

 


Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan.

Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja. Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin ja Suomessa Helsinkiin sekä Turkuunkin.

Mirja Mustasaari on viisikymppinen näyttelijä, joka on muuttanut Italiaan ja asu Milanossa. Mummorooli TV-sarjassa ei kuitenkaan ole sitä, mitä Mirja elämältään halusi. Tavattuaan Carlon, elämän muuttaminen alkaa näyttää helpommalta ja Carlon kautta hän saakin roolin mainoksessa. Kun mainostuottaja Antoni kuitenkin alkaa vaikuttaa hämärätyypiltä, vaarantuu myös Mirjan ja Carlon suhde. Ja kun Carlo joutuu lähtemään pitkälle matkalle Kuubaan pelastaakseen perheyrityksensä bisneksiä, Mirja joutuu yksin selviytymään poliisikuulusteluista, uhkailusta ja omasta rahattomuudestaan. Voiko Mirja luottaa Carloon ja onko Carlon veli Giulio sekaantunut mafian touhuihin? Mirjan poika Marko sekä sisko Terhi alkavat epäillä myös Carlonkin luotettavuutta ja Mirja ei ole enää varma, kuinka tilanne voitaisiin ratkaista ilman enempiä kuolemia.

Tämä kirja on mielenkiintoinen sekoitus romantiikkaa, jännäriä ja matkailua. Aluksi ihmettelin, että miten kirjasta on saatu niin pitkä, kun kirjan alussa pariskunta on jo löytänyt toisensa. Luulin kirjaa siis aluksi pelkäksi romantiikaksi. Kun juoni alkoi tiivistyä ja siihen tuli jännityksen piirteitä, se imaisi minut mukaansa. Alun parisuhdekuvailu on kuitenkin pakollinen, sillä se perustelee Mirjan kykyä luottaa Carloon. Päähenkilö Mirja on mielenkiintoinen henkilö, toisaalta ärsyttävä pintaliitäjä mutta toisaalta sympaattisen sydämellinen nainen. Samaan aikaan rohkea ja uskalias nainen, joka kuitenkin uskoo pärjäävänsä maailmassa vain muiden avustuksella ja helpoilla ratkaisuilla. Tämä ristiriitaisuus tekee hahmosta kiehtovan ja vaikuttavan. Carlo vaikuttaa toisaalta tyypilliseltä casanovalta, mutta on samaan aikaan syvällinen, lempeä ja turvallinen mies. Kirja on toisaalta viihdyttävää romantiikkaa, mutta toisaalta kiehtovaa jännäriä.

Tämä ristiriitaisuuksiin rakennettu kirja on kokonaisuutena mielenkiintoinen ja kiehtova kirja. Kun tarina pääsee vauhtiin, ei sitä malta enää lopettaa. Myös hieno kulttuurierojen ja maiden kuvailu kiehtoo. Pidin erityisen paljon myös Mirjan äidin tarinasta, joka rakentuu kirjassa tunnelmalliseksi. Kirja sopii mainiosti luettavaksi niin jännärien, romantiikan kuin Italian faneille. Kokonaisuutena mielenkiintoinen paketti, joka tarjoaa uuden tavan sekoittaa genrerajoja ja ravistelee myös ihmisten stereotyyppistä ajattelua. Opinpa muuten paljon uutta myös Kuubasta, josta en tiennyt oikeastaan yhtään mitään. Kauppasaarto-asia tuli minulle yllätyksenä ja se piti oikein tarkistaa googlestakin. Lukeminen siis kannattaa aina!

Kirja on Pirjo Toivasen kolmas romaani. Kaksi edellistä kirjaa kertovat myös Mirjan elämästä, mutta vaikka niitä ei ole lukenut, se ei tämän kirjan nauttimista heikennä. Toivaselta on ilmestynyt myös kaksi matkakirjaa. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Toivanen on toiminut vientitehtävissä. Nykyisin kirjailija asuu Italiassa, Stresassa.

 

Lähteet:

https://kirjaluotsi.fi/pirjo-toivanen-rooleja-vai-rakkautta/

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista