Siirry pääsisältöön

Taru Luojola & Tarja Sipiläinen (toim.) - Kumman rakas

 


Osuuskumma, 2012, pehmeäkantinen, 249 s.

Novellikokoelma, 14 eri kirjailijaa

 

Tämän kirjan ostin hyllyyni kirjaston poistomyynnistä. Hintaa kirjalle tuli kaikki 0,20€, joten koen tehneeni oikein onnistuneet kaupat. Kirjaston kirjat päätyvät poistomyyntiin yleensä kuluneen tai likaantuneen ulkomuodon, vanhentuneen sisällön tai yksinkertaisesti onnettoman menekin vuoksi. Tämän kirjan kohdalla veikkaan menekin vähyyttä, sillä muutoin kirja lähes uudelta. Oletan, että novellikokoelmilla ylipäätään on vähemmän menekkiä, mutta spefikirjallisuus on myös vähemmän luettua. Pieni kustantaja ja melko tuntemattomat kirjailijanimet eivät herätä laajempaa kiinnostusta nekään.

Kokoelma oli silti mielestäni hyvä, ehdottomasti lukemisen arvoinen. Joukkoon mahtui monta hyvää novellia, pari erinomaistakin ja loputkin olivat kaiken kaikkiaan ihan luettavia. Spekulatiivisen fiktion kirjoittajille on annettu yhteiseksi aiheeksi ”erilainen rakkaus”, ja lopputuloksena onkin hyvin erilaisia novelleja. Toiset hyvinkin kummallista rakkautta sisältäen, toiset taas vain kummalliseen maailmaan tai tilanteeseen sijoittuen. Selvästi kirjoittajilla on ollut tulkinnanvaraa annetussa aiheessa. Lopputulos on siis kirjava, mutta kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen. Kokonaisarvosanaksi antaisin 3,5/5. Ei mikään upean loistava, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen ja parempaa kuin perushömppä.

Spekulatiivinen fiktio eli spefi on käsitteenä vasta 2000-luvulla yleistynyt. Se on kattotermi, joka käsittää fantasian, science fictionin ja yliluonnollisen kauhun sekä kaiken sellaisen kirjallisuuden, jossa realismin rajoja rikotaan. Spefissä kuvataan todellisuutta, joka voisi, olisi voinut tai jota ei ole olemassa. Itse ajattelen spefin olevan sellaista kirjallisuutta, joka poikkeaa kaikista ns. tunnetuista alaluokista, kuten fantasiasta tai scifistä. Samalla aihepiiri tai teema poikkeaa ns. valtavirran suosikeista tai yleisesti hyväksytyistä/halutuista aiheista ja teemoista. Mutta tämä onkin vain oma luokitteluni. Käytännössä spekulatiivinen fiktio onkin yläkäsite kaikelle, joka sisältää jotakin, jota ei oikeassa maailmassa voisi olla tai tapahtua. Osa kirjailijoista haluaa käyttää termiä myös erottamaan teoksiaan viihteellisestä tai lajityyppisidonnaisesta fantasiasta/scifistä.

Mainittakoon kuvasta vielä sen verran, että siinä näkyy kivasti minun kirjatukeni. Luen yleensä aina iltaisin nukkumaan mentäessä, ja kyllästyin siihen, kuinka kädet väsyvät, kun yrittää makuultaan lukea kirjaa. Ostinkin siis yöpöydälle kirjatuen, jonka avulla myös sängyssä lukeminen on mukavampaa. Tämä on vähentänyt huomattavasti rannesärkyjä, erinäisiä lihasjumeja ja kipuja. Ongelmaton tuokaan ei toki ole. Pokkarit taittuvat väkisin kasaan, ja sivujen asettelu vaatii jatkuvaa sivunpitimien asettelua. Paksut kirjat taas eivät meinaa mahtua. Mutta parempi se on silti, kuin ilman sitä. Ja mainittakoon vielä, että näitä on montakin erilaista saatavilla, joku toinen malli voi olla parempi kuin tämä.

Kirjan lisään Helmetin 2022 lukuhaasteeseen kohtaan 39. Novellikokoelma. Tämä oli sinältään hyvä haastekohta, että en yleensä koskaan lue novellikokoelmia. Tämä taisi olla sitten kouluaikojen pakollisten lukemisten jälkeen ensimmäinen kerta. En nyt vieläkään innostunut eritoten, mutta sen verran tykkäsin, että voin joskus toistekin novellikokoelman vielä lukea. Ja novellikokoelmassahan hyvä puoli on, että jos kaikista novelleista ei tykkää, ne voi jättää lukematta ilman, että koko kirja joutuu hylkyosastolle. Tässäkin kirjassa oli monta erittäin hyvää novellia, mutta osan jouduin lukemaan väkipakolla. Jos en olisi lukenut haastetta varten, olisin huonot ohittanut kokonaan. Ja niissäkin oli silti jotain hyvääkin, kun luki kokonaan.

Osuuskummasta kerron vielä vähän, sillä tämä kirja oli kustantamon ensimmäinen julkaisu. Kustantamo on siis perustettu 2012 ja he julkaisevat scifiä, fantasiaa ja kauhua sekä muuta spekulatiivista fiktiota. Julkaistuna on niin romaaneja ja novellikokoelmia kuin antologioita ja raapalevihkoja. Osuuskumma julkaisi myös 2012-2015 verkkolehti Ursulaa. Nyt vanhat numerot ovat luettavissa sähköisesti ilmaiseksi kustantamon verkkosivuilla. Erikoista kustantamossa on, että se toimii osuuskuntamuotoisesti. Omistajat ovat kaikki itse kiinnostuneita kirjallisuudesta, joten kustannuspäätöksiä tehdään taiteellisten arvojen, ei markkinatalouden mukaan.

 

Lähteet:

https://osuuskumma.fi/julkaisut/ursula/

https://osuuskumma.fi/osuuskumma-kustantamo/

https://www.risingshadow.fi/artikkelit/kirja-arvostelut/420-arvostelu-kumman-rakas

https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:spekulatiivinen_fiktio

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista