Siirry pääsisältöön

Aapo Leisiö - Muukalainen

 


Pohjoisen legendat IV

Fantacor, 2019, pehmeäkantinen, 473 s.

Leisiön huiman fantasiakirjasarjan neljäs osa! Aiemmat osat: Lohikäärmeen kynsi, Varjosielu ja Tulenkantaja. Sarjassa on tähän mennessä tapahtunut niin paljon, että yhteenvetoa on mahdotonta tehdä lyhyesti, joten kannattaa lukea aiemmat arvosteluni. Lisäksi tämä sarja täytyy lukea järjestyksessä, joten jos et ole vielä lukenut, aloita aiemmista arvosteluista, niin vältyt spoilauksilta.

Tässä osassa tuttujen hahmojen matkassa ollaan harmittavan vähän. Sarjan tämä osa kertoo enemmänkin mitä hahmojen ympärillä tapahtuu tässä vaiheessa tarinaa. Aateliset, kirkko ja kapinalliset sotivat, kuka ketäkin vastaan. Toisaalta menossa on sisällissota kuninkaan ja kirkon välillä, toisaalta taas selkään puukottava valtataistelu aatelisten välillä. On täysi mahdottomuus sanoa, kuka on liittolainen ja kuka vihollinen, ennen kuin törmätään sotatantereella vastakkain.

Arkan ja Lynia omistautuvat herttua Sighilin vapauttamiselle, Herandol ja Qeisan vievät viestiä pohjoiseen Feranin puolesta. Qeisan ottaa vangiksi naisen, johon on rakastunut. Paladini Stogard pyrkii aloittamaan uskonpuhdistusta todistamalla, että on yhä edelleen julmalten suosiossa. Leocut matkaa barbaarijoukkion mukana, matkalla ryöstelemään kyliä. Arathus puolestaan etsii kuninkaan poikaa ja matkaa örkkien luokse. Sankarimme ovat siis jakautuneet ympäriinsä, mutta Mioksessa raivoaa sota.

Täytyy myöntää, että teoksessa oli omaan makuuni liikaa sotakuvausta ja taistelua. Huomasin myös mielenkiintoisen seikan. Ne sotakohtaukset, joissa kertojanäkökulma hävisi, olivat tylsiä. Ne taas, joissa voitettiin, kiinnostivat. Havahduin ymmärtämään, että historian sotatarinat kirjoitetaankin useimmiten voittajan näkökulmasta ja tämän teoksen luettuani ymmärrän miksi. Väheksymättä kirjailijan taitoa kuitenkaan, taistelut oli upeasti kirjoitettu, vaikka ne eivät ominta mielenkiinnon aluettani olleetkaan.

Ja vaikka siis sanon, että kirjassa oli liikaa sotakuvausta, uskon, että tämä teos on välttämättömyys lukea kokonaan, jotta seuraavassa osassa taas pysyy mukana. Leisiö on kirjoittanut niin huikean ja laajan fantasiamaailman, että näin isoja tapahtumia ei voi ihan lyhyesti kertoa. Seuraava osa lienee taas täynnä kiinnostavaa jatkoa, koska se on ollut pakko pohjustaa näin hyvin. Kirjan lopusta löytyy onneksi hahmoluettelo, jonka avulla kaiken maailman lordeissa pysyy vähän paremmin kartalla.

Kiehtovaa Leisiön teoksissa on eritoten päähenkilöiden elämä ja matkat. Lisäksi kuitenkin antoisaa on valtataistelu kirkon ja kuninkaan välillä (joka siis tässä nimenomaisessa teoksessa korostuu), kansan asema ja tahto sekä erilaisten jumalien ja uskontojen kuvailu ja asemat. Ristiriitaista ja kiehtovaa on eritoten ns. hyvä vs. paha, koska on mahdotonta vielä sanoa, kuka on mitäkin ja mihin suuntaan toivoisin itsekään tarinan kulkevan.  Odotan innolla, miten tarina tästä jatkuu seuraavassa kirjassa.

Kirjan lisään Helmetin lukuhaasteeseen, kohtaan 38. Kirjan kannessa tai nimessä on käsi tai kädet. Halusin tähän kohtaan ensin sellaisen kirjan, jossa olisi vain käsi kuvassa, mutta koska ei sopivaa ole tullut vastaan niissä joita haluan lukea, päätin ohittaa tämän tavoitteeni.

Viimeiseksi haluan vielä vilpittömästi pyytää Aapo Leisiöltä anteeksi! Hän lähetti minulle arvosteltavaksi reilu vuosi sitten kirjasarjan neljä ensimmäistä osaa, ja sain nyt vasta viimeisen luettua. Tämä ei johdu siitä, ettenkö pitäisi kirjoista, päinvastoin. Olen kuitenkin itse ahnehtinut niin paljon arvosteltavaa, että nämä ovat jääneet hieman hyllyyn pyörimään. Pidän sarjasta niin paljon, että viimeisen (ainakin toistaiseksi) ilmestyneen osan ostin itse Fantacorin verkkokaupasta, siitäkin siis vielä luvassa arvostelu jossakin vaiheessa! Kauppa löytyy: https://fantacor.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Mia...

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var...

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlanti...

Hae tästä blogista