Siirry pääsisältöön

Aapo Leisiö - Muukalainen

 


Pohjoisen legendat IV

Fantacor, 2019, pehmeäkantinen, 473 s.

Leisiön huiman fantasiakirjasarjan neljäs osa! Aiemmat osat: Lohikäärmeen kynsi, Varjosielu ja Tulenkantaja. Sarjassa on tähän mennessä tapahtunut niin paljon, että yhteenvetoa on mahdotonta tehdä lyhyesti, joten kannattaa lukea aiemmat arvosteluni. Lisäksi tämä sarja täytyy lukea järjestyksessä, joten jos et ole vielä lukenut, aloita aiemmista arvosteluista, niin vältyt spoilauksilta.

Tässä osassa tuttujen hahmojen matkassa ollaan harmittavan vähän. Sarjan tämä osa kertoo enemmänkin mitä hahmojen ympärillä tapahtuu tässä vaiheessa tarinaa. Aateliset, kirkko ja kapinalliset sotivat, kuka ketäkin vastaan. Toisaalta menossa on sisällissota kuninkaan ja kirkon välillä, toisaalta taas selkään puukottava valtataistelu aatelisten välillä. On täysi mahdottomuus sanoa, kuka on liittolainen ja kuka vihollinen, ennen kuin törmätään sotatantereella vastakkain.

Arkan ja Lynia omistautuvat herttua Sighilin vapauttamiselle, Herandol ja Qeisan vievät viestiä pohjoiseen Feranin puolesta. Qeisan ottaa vangiksi naisen, johon on rakastunut. Paladini Stogard pyrkii aloittamaan uskonpuhdistusta todistamalla, että on yhä edelleen julmalten suosiossa. Leocut matkaa barbaarijoukkion mukana, matkalla ryöstelemään kyliä. Arathus puolestaan etsii kuninkaan poikaa ja matkaa örkkien luokse. Sankarimme ovat siis jakautuneet ympäriinsä, mutta Mioksessa raivoaa sota.

Täytyy myöntää, että teoksessa oli omaan makuuni liikaa sotakuvausta ja taistelua. Huomasin myös mielenkiintoisen seikan. Ne sotakohtaukset, joissa kertojanäkökulma hävisi, olivat tylsiä. Ne taas, joissa voitettiin, kiinnostivat. Havahduin ymmärtämään, että historian sotatarinat kirjoitetaankin useimmiten voittajan näkökulmasta ja tämän teoksen luettuani ymmärrän miksi. Väheksymättä kirjailijan taitoa kuitenkaan, taistelut oli upeasti kirjoitettu, vaikka ne eivät ominta mielenkiinnon aluettani olleetkaan.

Ja vaikka siis sanon, että kirjassa oli liikaa sotakuvausta, uskon, että tämä teos on välttämättömyys lukea kokonaan, jotta seuraavassa osassa taas pysyy mukana. Leisiö on kirjoittanut niin huikean ja laajan fantasiamaailman, että näin isoja tapahtumia ei voi ihan lyhyesti kertoa. Seuraava osa lienee taas täynnä kiinnostavaa jatkoa, koska se on ollut pakko pohjustaa näin hyvin. Kirjan lopusta löytyy onneksi hahmoluettelo, jonka avulla kaiken maailman lordeissa pysyy vähän paremmin kartalla.

Kiehtovaa Leisiön teoksissa on eritoten päähenkilöiden elämä ja matkat. Lisäksi kuitenkin antoisaa on valtataistelu kirkon ja kuninkaan välillä (joka siis tässä nimenomaisessa teoksessa korostuu), kansan asema ja tahto sekä erilaisten jumalien ja uskontojen kuvailu ja asemat. Ristiriitaista ja kiehtovaa on eritoten ns. hyvä vs. paha, koska on mahdotonta vielä sanoa, kuka on mitäkin ja mihin suuntaan toivoisin itsekään tarinan kulkevan.  Odotan innolla, miten tarina tästä jatkuu seuraavassa kirjassa.

Kirjan lisään Helmetin lukuhaasteeseen, kohtaan 38. Kirjan kannessa tai nimessä on käsi tai kädet. Halusin tähän kohtaan ensin sellaisen kirjan, jossa olisi vain käsi kuvassa, mutta koska ei sopivaa ole tullut vastaan niissä joita haluan lukea, päätin ohittaa tämän tavoitteeni.

Viimeiseksi haluan vielä vilpittömästi pyytää Aapo Leisiöltä anteeksi! Hän lähetti minulle arvosteltavaksi reilu vuosi sitten kirjasarjan neljä ensimmäistä osaa, ja sain nyt vasta viimeisen luettua. Tämä ei johdu siitä, ettenkö pitäisi kirjoista, päinvastoin. Olen kuitenkin itse ahnehtinut niin paljon arvosteltavaa, että nämä ovat jääneet hieman hyllyyn pyörimään. Pidän sarjasta niin paljon, että viimeisen (ainakin toistaiseksi) ilmestyneen osan ostin itse Fantacorin verkkokaupasta, siitäkin siis vielä luvassa arvostelu jossakin vaiheessa! Kauppa löytyy: https://fantacor.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista