Siirry pääsisältöön

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti


H. C. Hammerbergin tutkimuksia

Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s.

Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän.

Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö…

Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua varten! Huumori on ala-arvoisen huonoa, joka tietysti tarkoittaa myös, että herkkähipiäisempi huomaa tämän epäsoveliaaksi ja erittäin loukkaavaksi luettavaksi. Mustaa ja räävitöntä huumoria rakastava saa puolestaan kirjan verran takuunauruja.

Mauno Toppinen työskentelee laaja-alaisena erityisopettajana koulussa. Motivaatiorajoitteisten oppilaiden mielenkiinnon ohjaaminen koulutyöhön ei juuri nyt kuitenkaan Maunoa kiinnosta pätkääkään. Tästä syystä hänellä käy pieni ylilyönti, jonka seurauksena oppilas liukastuu penaaliinsa ja loukaantuu vakavasti. Maunon ei auta muu, kuin paeta paikalta, vaihtaa henkilöllisyys ja vetäytyä maan alle. Maan alle sijoittuu vahingossa varsin mielyttävän oloiseen ryyppyporukkaan, jossa alkunsa saa Bang Bang Crew.

Äijäporukka räppää kuin paremmatkin katuartistit, mutta Mauno ei pysty unohtamaan hyvää ystäväänsä Einoa, muutama viikko aiemmin kadonnutta koulun talonmiestä. Eriskummallinen ryyppyporukka päättää yhteistuumin etsiä Einon. Etsintä ajaa eriskummallisen porukan outoon lahkoon keskelle maaseutua. Profeetta Kuosma-Sammelilla ei kuitenkaan tunnu olevan puhtaat viinit sammiossa ja BBC pääsee soluttautumalla todellisen salapoliisioperaation ytimeen.

Jos kaikki edellä kirjoitettu ei saanut sinua lopettamaan lukemista, suosittelen ehdottomasti tarttumaan tähän teokseen. Sinulla saattaa olla juuri sen verran ymmärrystä surkealle huumorille, että pitäisit tästä räävittömästä seikkailusta!

Kirjan olen lukenut Kirjamaan kautta näköiskirjana. Itse olen Kirjamaassa toimittajana ja toivonut tämän teoksen kustantajalta arvostelukappaleeksi Kirjamaahan, johon se on näköiskirjana julkaistu. Mediatunnuksilla se on palvelussa luettavissa muillekin. Tämä vinkkinä kirjabloggaajille ja -somettajille. 

Kirjan lisään Heili-kirjastojen 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 22. Omasta mielestäsi hauska kirja.

Teos on arvosteltu alun perin Kirjamaassa, löydät alkuperäisen täältä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista