Siirry pääsisältöön

Holly Black - Langennut kuningas

 


Ilman väki 2

Karisto, 2024, pehmeäkantinen, 301 s.

(The Wicked King, 2019)

Suomentanut Suvi Kauppila


Julma prinssi aloitti Ilman väki -sarjan, joka on luokiteltu romantasiaksi. Tarina on julma ja verinen fantasia, jossa päähenkilö Jude on lapsena kaapattu keijujen valtakuntaan. Koska keijut ovat lähes kuolemattomia, on maailma julma ja vaarallinen tavalliselle kuolevaiselle. Juonittelu, vallanhalu ja häikäilemättömät temput ovat normaalia arkea keijuille, väkivalta arkipäivää ja pakopaikkaa ei ole.


Rakastin sarjan ensimmäistä osaa, joten toinen osa oli tietenkin pakko päästä lukemaan. Langennut kuningas on yhtä lailla täynnä juonittelua juonittelun jälkeen ja pitää lukijan tiukasti otteessaan. Vaikka moni juonenkäänne oli ennalta arvattava, minut silti yllätti lukea ne. Tämä oli jännä tunne. Teos on kirjoitettu poikkeavasti, sillä aivan kirjan loppuun asti tarina kulkee niin, että ihan mitä tahansa saattaa tapahtua seuraavaksi.


Tästä eteenpäin luvassa juonipaljastuksia sille, joka ei ole ensimmäistä osaa vielä lukenut, joten palaathan siihen ensin.


Jude onnistui kaikkien muiden juonittelijoiden tavoin juonittelemaan oman suunnitelmansa, joka takaa hänen sekä pikkuveljen Oakin hyvinvoinnin. Kun Madoc murhauttaa Keijumaan suurkuninkaan, Jude pelaa tilanteen niin, että Cardan kruunataan kuninkaaksi ja Oak kuljetetaan turvaan ihmisten maailmaan. Judesta tulee kuninkaan senesalkki, lähin neuvonantaja. Cardanin vannoman lupauksen vuoksi Jude voi määrätä Cardania mielensä mukaan vuoden ajan. Tuona aikana Jude toivoo voivansa järjestää asiat Keijumaassa niin, että Oakin on turvallista astua kuninkaaksi.


Senesalkin asema tuo tietynlaista turvaa myös muita keijuja vastaan, mutta vihollisia Judella on enemmän kuin koskaan ennen. Jopa hänen keijuisänsä Madoc punoo omia juoniaan niin uuden kuninkaan kuin Judenkin pään menoksi. Lisäksi merenväen kuningatar uhkailee sodalla, punoo juonia kuninkaan vangitun veljen Balekinin kanssa ja moni muukin haluaa jotakin, minkä Jude voi antaa. On mahdotonta tietää kehen voi luottaa ja kuka kääntää tai on jo kääntänyt takkinsa Judelle.


Teos oli jälleen todella herkullinen juonien verkosto, joita on mahdotonta ainakaan täysin aavistaa etukäteen. Ja kuten sanoinkin, arvasin ennalta juonikuviot, jotka Cardanin ja Juden välillä kulkevat, mutta siitä huolimatta ne onnistuivat yllättämään minut. Juoni kulki toiseen suuntaan niin vahvasti, että paluuliike oli mahdotonta uskoa enää mahdolliseksi. Holly Black on mielestäni nero juonien punomisessa ja on suorastaan hengästyttävää ihailla tarinan kulkua ja yllätyksellisyyttä.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Lisään sen Kurikan kirjaston Lukuhaastet 2024, kohtaan 11. Kirjassa rakastutaan

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlantista

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Hae tästä blogista