omakustanne, 2019, pehmeäkantinen, 98 s.
Lind & Co, 2024, äänikirja, 7h 14 min
Äänikirjan lukija Erja Manto
Tapasin Marika Tudeerin Karkkilassa Suuret kirjat, pienet kustantamot -tapahtumassa, ja ostin omaksi aiemmin PDF:stä arvostelemani Ida,Yhteiskoululainen -kirjan, joka teki minuun syvän vaikutuksen. Keskustelin Tudeerin kanssa ja hän halusi lahjoittaa minulle tämän kirjan. Hän kertoi, että kirjasta on tulossa pidennetty versio äänikirjana. Luin ensin painetun version ja kuuntelin heti perään äänikirjan Storytelistä. Syyskuussa tämä pidennetty versio ilmestyi myös painettuna kirjana, joten takuulla löytyy kirjakaupoista ja kirjastoista!
Ihanaa, että Tudeer päätti tästä tehdä romaanimittaisen äänikirjaksi! Ida, tai tässä kirjassa vielä Iita, on hellyyttävä pikkutyttö, joka jäi mieleeni. Tarina sijoittuu 1920-luvun Suomeen ja tarjoaa tarinan lisäksi hyvää historiankuvaa. Painettu lyhyempi versio toimi myös hyvin, mutta kyllä pidennykset toivat tarinaan lisää sisältöä ja syvyyttä. Toisaalta en ole aivan varma, mutta luulisin romaaniversiosta karsiutuneen joitakin tapahtumia pois, jotka painetussa versiossa olivat.
Olenkin oikein tyytyväinen, että luin molemmat! Tudeerin Ida, Yhteiskoululainen oli ihastuttava ja lämmin kirja, jota oli todella ilo lukea. Lähteen rannalla elämä kertoo ajasta ennen yhteiskouluun lähtöä. Olikin mukava tietää enemmän Iitan elämästä kotona, miten Juho-setä tuli taloon ja millaista arki on ollut 1920-luvun Suomessa. Tämän tarinan sisältö painottuukin nimenomaan Juho-sedän tarinaan, Salinin erakkoon.
Tarina on kerrottu osan aikaa Iitan näkökulmasta, osan aikaa äidin, Amandan, näkökulmasta. Alkuaan tarina on kirjoitettu Pilpalan kylän historian esittelyn vuoksi. Tarina siis sijoittuu lähelle omaa asuinseutuani, joten tänne muualta muuttaneena on mukavaa tutustua myös alueen historiaan. Kirjailija kertoo painetun version lopussa, että tarinan tapahtumat ja henkilöt ovat hänen omaa tuotostaan, on niitä luodessa pyritty historialliseen todenmukaisuuteen. Tudeerin mukaan taustatyöhön ja -tutkimukseen onkin kulunut runsaasti aikaa.
Tämäkin tarina vei minut mennessään ja nautin lukiessani siitä todella paljon. Molemmat Tudeerin teokset on luokiteltu aikuisten romaaneiksi, mutta ne sopisivat oikein mainiosti myös nuorten luettavaksi. Uskonkin, että moni historiasta kiinnostunut nuori nauttisi näistä kirjoista. Tudeerin kerronta on lämmintä, miellyttävää ja helposti lähestyttävää.
Kirjan lisään Helmetin 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 6. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvulle sekä Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2024, kohtaan 18. Kirja, jossa kerrotaan jostain suomalaisesta kansanperinteestä. Luin kirjan kahteen kertaan, joten kaksi kohtaakin on oikeutettuja. Kansanperinteeksi valitsin kirjasta joulusaunan.
Kommentit
Lähetä kommentti