Siirry pääsisältöön

Martha Wells - Oikullinen protokolla

 


Murhabotin päiväkirjat 3

Hertta, 2024, kovakantinen, 204 s.

Suomentanut Mika Kivimäki

Kolmas osa Murhabotin tarinaa tuo sympaattisen ja antisosiaalisen SecUnitin tarinaan lisää inhimillisiä piirteitä. HälytystilaHälytystila ja Keinotekoinen olotilaKeinotekoinen olotila kertovat sydäntä lämmittävästi villistä SecUnit-mallisesta robotista, jonka ainoa tehtävä on suojella kohteitaan vaaroilta, oman kuolemansa uhalla. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, että tarinan sankarin ei ole enää pakko totella käskyjä.

Nämä kirjat kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä, joten arvostelua ei kannata lukea pidemmälle, jos et ole niitä vielä lukenut. Arvostelun jatko sisältää spoilereita myös ensimmäisiin osiin.

Kolmannessa osassa rakas Murhabottimme jatkaa kostoretkeään ja päätyy eräälle planeetalle, jossa hänet luonut yritys on tehnyt maankaltaistamisprojektin nimissä luvattomia kaivauksia. Botti päättää etsiä kovia todisteita GrayCrisiä vastaan ja toimittaa ne ainoalle ihmiselle, joka on nähnyt hänet tappokonetta parempana ja arvokkaampana.

Murhabotti päätyy tahtomattaan tutkimustiimin matkaan ja joutuu moraalisesti pohtimaan, haluaako hän pelastaa retkikuntaa vai ei. Kun inhimilliset tunteet ja vaistot ottavat vallan, SecUnit on huomaamattaan tilanteessa, jossa tekee vanhaa työtään vapaaehtoisesti, omasta suojelun halustaan. Kun Murhabotti saa kaltaisestaan itse ajattelevasta botista ystävän, on lukijan kyyneleet kirjan lopussa hyvin lähellä!

Olen jo aikaa sitten nimennyt Murhabotin toteemieläimekseni. Osaan kovasti samaistua tämän vastahakoisen ja antisosiaalisen botin mielenmaisemiin. Tässä nimenomaisessa teoksessa vahvistuva inhimillisyys on suorastaan sydäntä särkevän suloista.

Edellisessä osassa rahtialus ART auttoi Murhabottia muuttamaan ulkomuotoaan niin, ettei botti näytä niin paljoa SecUnitilta, vaan enemmän parannellulta ihmiseltä. Murhabotti esiintyy turvakonsultti Rin -nimisenä ihmisenä, mutta kohdatessaan Mikin, lemmikkibotin, esitys ei menekään läpi. Kun Miki vakuuttaa omistajalleen SecUnitin olevan hänen uusi ystävänsä, alkaa Murhabotin tunteet heittää kuperkeikkaa, eikä hän pysty ymmärtämään miten ihmiset jaksavat kaikkea tunteellisuuttaan.

Jälleen kerran, ymmärrän äärimmäisen hyvin miksi tämä sarja on saanut 2021 parhaan sarjan Hugo-palkinnon! Ihana uutinen sarjan faneille on myös se, että Murhabotin tarinoista tehdään sarjaa Apple TV+ -suoratoistopalveluun! Se on pakko nähdä! Toivottavasti Murhabotin suloinen happamuus säilyy myös ruudulla!

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Lisään sen Helmetin 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirjasta on tehty TV-sarja. En piittaa tässä pienistä muotoseikoista, kuten aikamuodosta, että sarja pitäisi olla jo tehty, enkä siitä, että sarja ei tule ainakaan heti TV-esitykseen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista