Siirry pääsisältöön

Martha Wells - Murhabotin päiväkirjat 1. Hälytystila

 


Hertta, 2023, kovakantinen, 191 s.

(The Murderbot Diaries 1: All Systems Red, 2017)

Suomentanut Mika Kivimäki

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Mielestäni on aivan käsittämätöntä, ettei tätä kirjaa ole aiemmin suomennettu, sillä se oli loistava! Kirja on sarjan ensimmäinen osa, joka on Hugo-palkittu 2021 parhaana sarjana. Pidin kirjan upeasta ulkonäöstä, joka kaappasi heti kiinnostuksen, mutta sisältö oli ehdottomasti myös yhtä upea kuin kansikuva!

Kirja kertoo tulevaisuuteen sijoittuvasta avaruusmatkasta, jossa tutkimusryhmä on matkustanut kaukaiselle planeetalle tutkimaan ympäristöä. Murhabotti on palkattu tutkijaryhmän turvaksi, kuten laki velvoittaa. Murhabotti on kuitenkin onnistunut hakkeroimaan hallintamoduulinsa ja on ns. villiintynyt botti, jonka ei ole pakko noudattaa käskyjä ja komentoja. Onneksi botti on varsin leppoisa tapaus, haluaisi vain ahmia omissa oloissaan saippuasarjoja. Kun tutkimusryhmä joutuu pulaan, murhabotti tekee kaikkensa heidät pelastaakseen. Ei siksi, että hänen olisi virtapiiriensä ohjelmoinnin mukaisesti pakko, vaan koska hän haluaa.

Kirja on scifiä, tituleerattu myös avaruusoopperaksi. Tässä se onkin osuva kuvaus. Avaruusooppera on väännös saippuaoopperasta, mutta scifin alalajina. Tämä kirja on hieman saippuaoopperan juonenkääntein varustettua, joten genren nimitys toimii hyvin. Silti tässä kirjassa on paljon syvällisempikin ulottuvuus. Millaisia oikeuksia/velvollisuuksia on koneella tai ihmisellä konetta kohtaan? Jos koneeseen lisätään orgaanisia osia, tuleeko siitä inhimillinen? Kone, joka muistaa kaiken, voi oppia hyväksi tai pahaksi. Miten elää maailmassa, jossa kaikki muut haluavat sinun vain tappavan? Entä kun et itse osaa mitään muuta kuin tappaa? Kirja antoi paljon pohdittavaa, moraalikelloni hälytti kirjan aikana monta kertaa. Tämä on upeaa scifiä, mutta se ei maalaa kuvaa, jossa tulevaisuudessa koneiden aikakaudella kaikki olisi upeaa ja parempaa.

Martha Wells on amerikkalainen scifi- ja fantasiakirjailija, joka on voittanut kaikki näiden genrejen tärkeimmät palkinnot, Hugo-, Nebula- ja Locus-palkinnon. Wellsin kirjat ovat olleet New York Timesin ja USA Todayn bestseller-listoilla. Murhabotin päiväkirjoja on myyty yli miljoona kappaletta ja tätä sarjan avausosaa on käännetty 24 kielelle. Wells on suorittanut tutkinnon Texas A&M Universityssä antropologiasta.

Hertta kustannus on vuoden vaihteessa toimintansa vauhtiin potkaissut uusi kustantamo. Helsinkiläinen pienkustantamo on kahden kustannusalan ammattilaisen alkuun laittama, joka julkaisee noin 15-20 kirjaa vuodessa. Kustantamo painaa lapsille ja nuorille kaikenlaista luettavaa, aikuisille taas keskitytään tarjoamaan scifiä ja fantasiaa. Tärkeintä kustantamolla on kuitenkin tarjota laadukasta luettavaa kaikille, iästä ja genrestä riippumatta. Kustantamo julkaisee sekä kotimaista että käännöskirjallisuutta.

Kirjan sijoitan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 18. Kirja on julkaistu aluperin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä. Ajattelin ensin tähän lukevani jonkin muun kuin englannin kielisen, mutta koska tämä kirja oli upea, halusin mahduttaa sen Helmetin lukuhaasteeseen mukaan.

Lähteet:

https://www.herttakustannus.fi/meista

https://www.risingshadow.fi/library/book/9427-halytystila

https://en.wikipedia.org/wiki/Martha_Wells

https://fi.wikipedia.org/wiki/Avaruusooppera

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista