Siirry pääsisältöön

Martha Wells - Murhabotin päiväkirjat 1. Hälytystila

 


Hertta, 2023, kovakantinen, 191 s.

(The Murderbot Diaries 1: All Systems Red, 2017)

Suomentanut Mika Kivimäki

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Mielestäni on aivan käsittämätöntä, ettei tätä kirjaa ole aiemmin suomennettu, sillä se oli loistava! Kirja on sarjan ensimmäinen osa, joka on Hugo-palkittu 2021 parhaana sarjana. Pidin kirjan upeasta ulkonäöstä, joka kaappasi heti kiinnostuksen, mutta sisältö oli ehdottomasti myös yhtä upea kuin kansikuva!

Kirja kertoo tulevaisuuteen sijoittuvasta avaruusmatkasta, jossa tutkimusryhmä on matkustanut kaukaiselle planeetalle tutkimaan ympäristöä. Murhabotti on palkattu tutkijaryhmän turvaksi, kuten laki velvoittaa. Murhabotti on kuitenkin onnistunut hakkeroimaan hallintamoduulinsa ja on ns. villiintynyt botti, jonka ei ole pakko noudattaa käskyjä ja komentoja. Onneksi botti on varsin leppoisa tapaus, haluaisi vain ahmia omissa oloissaan saippuasarjoja. Kun tutkimusryhmä joutuu pulaan, murhabotti tekee kaikkensa heidät pelastaakseen. Ei siksi, että hänen olisi virtapiiriensä ohjelmoinnin mukaisesti pakko, vaan koska hän haluaa.

Kirja on scifiä, tituleerattu myös avaruusoopperaksi. Tässä se onkin osuva kuvaus. Avaruusooppera on väännös saippuaoopperasta, mutta scifin alalajina. Tämä kirja on hieman saippuaoopperan juonenkääntein varustettua, joten genren nimitys toimii hyvin. Silti tässä kirjassa on paljon syvällisempikin ulottuvuus. Millaisia oikeuksia/velvollisuuksia on koneella tai ihmisellä konetta kohtaan? Jos koneeseen lisätään orgaanisia osia, tuleeko siitä inhimillinen? Kone, joka muistaa kaiken, voi oppia hyväksi tai pahaksi. Miten elää maailmassa, jossa kaikki muut haluavat sinun vain tappavan? Entä kun et itse osaa mitään muuta kuin tappaa? Kirja antoi paljon pohdittavaa, moraalikelloni hälytti kirjan aikana monta kertaa. Tämä on upeaa scifiä, mutta se ei maalaa kuvaa, jossa tulevaisuudessa koneiden aikakaudella kaikki olisi upeaa ja parempaa.

Martha Wells on amerikkalainen scifi- ja fantasiakirjailija, joka on voittanut kaikki näiden genrejen tärkeimmät palkinnot, Hugo-, Nebula- ja Locus-palkinnon. Wellsin kirjat ovat olleet New York Timesin ja USA Todayn bestseller-listoilla. Murhabotin päiväkirjoja on myyty yli miljoona kappaletta ja tätä sarjan avausosaa on käännetty 24 kielelle. Wells on suorittanut tutkinnon Texas A&M Universityssä antropologiasta.

Hertta kustannus on vuoden vaihteessa toimintansa vauhtiin potkaissut uusi kustantamo. Helsinkiläinen pienkustantamo on kahden kustannusalan ammattilaisen alkuun laittama, joka julkaisee noin 15-20 kirjaa vuodessa. Kustantamo painaa lapsille ja nuorille kaikenlaista luettavaa, aikuisille taas keskitytään tarjoamaan scifiä ja fantasiaa. Tärkeintä kustantamolla on kuitenkin tarjota laadukasta luettavaa kaikille, iästä ja genrestä riippumatta. Kustantamo julkaisee sekä kotimaista että käännöskirjallisuutta.

Kirjan sijoitan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 18. Kirja on julkaistu aluperin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä. Ajattelin ensin tähän lukevani jonkin muun kuin englannin kielisen, mutta koska tämä kirja oli upea, halusin mahduttaa sen Helmetin lukuhaasteeseen mukaan.

Lähteet:

https://www.herttakustannus.fi/meista

https://www.risingshadow.fi/library/book/9427-halytystila

https://en.wikipedia.org/wiki/Martha_Wells

https://fi.wikipedia.org/wiki/Avaruusooppera

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista