Siirry pääsisältöön

Aino Leppänen - Odottamattomin terkuin ope

 


Myllylahti, 2024, äänikirja, 9h 29min

Lukija Heidi Kyrö

Teos on kirjasarjan kolmas osa. Ensimmäinen teos, Terkuin ope ilmestyi Saga Egmontin julkaisemana 2022. Toisen osan, Tujuin terkuin ope, julkaisi Myllylahti 2023. Pidin kahdesta ensimmäisestä osasta, mutta tämä kolmas taisi olla sarjan paras!

Päähenkilö Aisku on äidinkielenopettaja, eikä paluu kesälomilta työhön tunnu olevan mitenkään päin siedettävää. Ei mene kauaa, kun hän joutuu jo sairaslomalle ja joutuu keskittymään omaan terveyteensä uudella tavalla. Sairasloma päättyy ja kouluun pitäisi taas palata. Lopulta työtkin alkavat sujua, mutta ongelmia on luvassa niin kotona kuin töissä. Aiskun lapsi jää kiinni sähkötupakan polttelusta, koulussa on syömishäiriöinen oppilas ja eräs poika jää kiinni YO-kokeissa huijaamisesta.

Kuvioihin mahtuu mukaan myös kosinta, yhteenmuutto, lomasuunnittelut, joululahjat, ex-miehen uusi naisystävä ja paljon muuta. Leppänen onnistui monta kertaa naurattamaan purevalla, sarkastisella huumorillaan niin, että käkätin työmatkoilla itsekseni kovaan ääneen. Samaan aikaan tarina oli koskettava ja täynnä inhimillisyyttä myötätuntoa herättävällä tavalla. Kerran kuunnellessa tuli kyyneleet silmiin ja tunsin myötähäpeää monesti.

Ison plussan annan lukijalle, joka eläytyi lukemaansa ja tunteet välittyivät miltei käsinkosketeltavasti. Lukijan tapa lukea oli myös yksi syy sille, että vitsit välittyivät selkeästi ja nauruhermoja kutkuttavasti. Vaikka jo kolmatta kertaa Aiskun matkassa uskon, että nauru olisi tullut yhtä hersyvänä perinteistä kirjaa lukiessa.

Odottamattomin terkuin ope sukeltaa lukion maailmaan opettajan näkökulmasta. Se kuvaa hyvin opettajan ammattia ja niitä vaikeita valintoja, joiden kanssa opettaja painii joka päivä, ollakseen mahdollisimman hyvä ja oikeudenmukainen opettaja. Valinnat eivät ole helppoja ja paljon kuraa joutuu tämä ammattikunta ottamaan hymyillen vastaan. Huonoja päiviä ei saisi olla ja virheet voivat johtaa potkuihin, olivat ne miten inhimillisiä tahansa.

Teosta kuunnellessani tunsin useampaan kertaan myös piston omassa tunnossani. Pyydän nöyrimmästi anteeksi kaikilta nuoruuteni opettajilta! Olen varmasti ollut aivan kamala opetettava kaikessa kapinahengessäni ja itsepäisyydessäni. Lohdutan kuitenkin, että olen kasvanut ja viisastunut, opit ovat menneet perille, vaikkakin vähän myöhemmin. Jos siis vanhempana olet lähettämässä Wilma-viestiä oman mussukkasi opelle, kuuntele tämä kirjasarja ensin!

Kirjan lisään Kurikan kirjaston Lukuhaastet 2024, kohtaan 14. Kirjassa ollaan työelämässä.

Kirja kuunneltu Storytelistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista