Momentum, 2025, pehmeäkantinen, 292 s.
Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjan erikoinen nimi ja kansi herättivät mielenkiinnon ja kun luin kuvauksen tarinasta, teos oli aivan pakko saada! Juonikuvaus kuulosti kiehtovalta ja itse mielenterveyskuntoutujien kanssa työskentelevänä aihe tuli myös lähelle sydäntä.
Olkiukko on luokiteltu satiiriseksi dystopiaksi. Tämä on ihan hyvä lukiessa muistaa. Teksti on psykologian tohtorin kynästä ja tuntuu tekstinä hyvin uskottavalta. Ammattikieli ja ammattisanasto saa paikoittain kuvittelemaan, että puhutaan oikeasta keksinnöstä tai ainakin sellaisen mahdollisuudesta.
Millaista olisi, jos kaikki mielenterveyden häiriöt voitaisiinkin todeta yksinkertaisella ja kiistattomalla biologisella testillä? Tohtoriopiskelija Kai Virtanen on mukana tutkimusprojektissa, joka on kehitellyt uutta tapaa hoitaa mielenterveyshäiriöitä. Kai on innoissaan Panakea Oy:n kehittämästä uudesta laitteesta sekä sen kanssa käytettävästä uudesta lääkkeestä.
IDEA-ranneke asennetaan jokaiselle tutkimukseen osallistuvalle ja se mittaa reaaliaikaisesti mielisairauksien biomarkkereita. Terveellä ihmisellä ranneke palaa vihreänä, sairastuneen ranneke taas loistaa punaisena. Rannekkeeseen on kytketty lääkkeen antoa varten kanyyli ja lääkeampulli. Ranneke annostelee lääkkeen tarpeen mukaan. Nyt aikaa ei tarvitse enää käyttää pitkään diagnosointiin, joka samankaltaisten oireiden vuoksi usein on hankalaa ja virhearvioita sattuu helposti.
Kuulostaa hienolta, eikö vain? Mutta onko sellainen mahdollista? Aika pian Kai alkaa huomata merkkejä siitä, ettei kaikki välttämättä olekaan ihan niin kuin pitäisi. Yhtä nopeasti kaikki alkaa mennä myös pahemmalla tavalla pieleen. Kaikki ei ole niin kuin pitäisi, mutta miksi kukaan ei kuuntele Kaita?
Olkiukko on kiehtova ja mielenkiintoinen tarina, jossa on monia kerroksia. Se on kiinnostava ja otteessaan pitävä tarina. Lisäksi Olkiukko on vahva kannanotto mielenterveyden stigmoihin, hoidon ongelmakohtiin, hoitavan tahon (ja ylipäätään ihmisten) asenteisiin ja varmasti myös kantaa ottava lääkemarkkinoihin. Vilahtaa kirjassa myös koronarajoitukset ja hallituksen toimet.
Teoksesta löytyy myös hyvä kuvaus siitä, millaista on olla mieleltään sairas ja eräänlainen läpileikkaus paranoidiseen skitsofreniaan. Parasta oli avoimeksi jätetty loppu, joka jätti pohtimaan mielikuvituksen ja oikeasti tapahtuneen rajapintaa. Todella vahva esikoisromaani!
Tomi Bergström (s.1990) on psykologian tohtori ja kliinisen psykologian dosentti. Kliininen psykologia on mielenterveyden tutkimiseen ja hoitoon erikoistunutta psykologiaa. Dosentti puolestaan lyhyesti tarkoittaa opettajaa. Hän on kansainvälisesti tunnettu holististen mielenterveyshoitomallien tutkija, joka lyhyesti tarkoittaa laajempaa tapaa lähestyä mielenterveysongelmia, ei diagnoosiin keskittyvää. Bergström on työskennellyt yli 10 vuotta psykiatrisen erikoissairaanhoidon psykologina.
Teoksen lisään Goodreads ATY Reading Challenge 2025, kohtaan 39. Two books with a connection from different genres. Eli kaksi kirjaa eri genreistä, joilla on jokin yhteys. Aiemmin lisäsin teoksen pariksi tietokirjan, joka käsitteli psykologiaa ja tekoälyä. Tässä myös aiheina psykologia ja älykäs teknologia.
Kommentit
Lähetä kommentti