Siirry pääsisältöön

Johanna Marttinen - Mitä rakkaus on


Books on Demand, 2024, kovakantinen, 172 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena. Kirjailija pyysi minua arvostelemaan teoksensa, ja kiinnostuin päällisin puolin kerrotusta aiheesta. Kuten omiin tapoihini kuuluu, en koskaan lue takakantta tai muutoinkaan paljoa ota selvää kirjasta etukäteen. Kun aloin lukea Marttisen teosta, olin aluksi kovin hämilläni, mitä tarinasta oikein kuoriutuu.

Teoksen aloitus oli hieman hämmentävä, en ollut varma oliko luvassa muistelmia, fantasiaa vai kantaa ottava tarina. Mitä pidemmälle kirja eteni, sitä enemmän se koukutti. Loppua kohti trillerimäinen puoli nousee vahvasti esille ja juonikuvio pitää lukijaa raastavasti otteessaan. Sanoisin kuitenkin, että alku on hieman kangerteleva. Samalla se on kuitenkin tärkeä perustelu, miksi loppua kohti tilanne pääsee etenemään niin pitkälle.

Julia on joutunut kokemaan jo lapsena seksuaalista ahdistelua, joka jatkuu vielä aikusuudessakin. Tietynlainen holtittomuus miessuhteissa sekä samaan aikaan vahva naisellinen identiteetti ja ulkokuori houkuttelevat miesten törkeää käytöstä kuin hunaja mehiläisiä. Kun Julia tapaa oman Romeonsa, menee naimisiin ja perustaa perheen, on tämä alku jatkuvalle parisuhdeväkivallalle.

Tomi on ensin mitä ihanin, turvallisin ja komein kumppani. Kun tilanne vakiintuu, kaikki edellä mainittu on karissut ja tilalla on väkivaltainen, manipuloiva ja alistava kumppani. Lasten ja taloudellisen vankilan vuoksi Julia ei pysty lähtemään ja painajaiset valtaavat niin yöt kuin päivätkin. Kun Julia viimein saa kerättyä rohkeutensa lähteä, hän joutuu jo pakenemaan aidosti henkensä edestä.

Narsismi, manipulointi ja alisteinen asema ovat vahva elementti kirjan alkupuolella. Loppupuolella alan jo pohtia psykopaatin piirteitä. Vaikka alku makuuni hieman kangerteli, kaikkiaan teos oli vaikuttava lukukokemus. Se on samaan aikaan kiehtova ja ahdistava tarina sekä kantaa ottava ja ymmärrystä lisäävä.

Alun kirjoitustyylistä sanoisin, että mukaan on mahtunut omaakin kokemusta. En kuitenkaan tiedä, onko näin ollenkaan. Perheväkivalta on valitettavan yleistä ja narsismi sekä narsistinen käytös tuntuu olevan myös lisääntyvä ilmiö. Samaan aikaan kauhistelen päähenkilön kohtaloa sekä ihailen hänen kykyään säilyä vahvana. Alkupuoli kirjasta voisi olla täyttä totta ja valitettavasti kai myös loppukin. Toivoisin kuitenkin, ettei kukaan koskaan joutuisi kokemaan tällaista.

Mitä rakkaus on -kirja on rankka, ahdistava ja paikoin ihon alle menevä teos. Jännärinä teos alkaa vähän hitaasti, mutta imaisee lukijan silti otteeseensa. En itse yleensä juurikaan lue jännäreitä, mutta teos todentuntuisuudellaan piti otteessaan.

Kirjan lisään Goodreads ATY 2025 Reading Challengeen, kohtaan 44. A Haunting book. Jännittävä, ahdistava tai vainoava kirja. Toimii näissä sanan merkityksissä. Voisi olla myös kummitteleva, mutta se ei tähän ihan osu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Mia...

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var...

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlanti...

Hae tästä blogista