Siirry pääsisältöön

Jean de Brunhoff - Babar. Tarina pikku norsusta


Art House, 2025, kovakantinen, 48 s.

(Histoire de Babar, le petit éléphant 1931)

Suomentanut Marja Luoma

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Pyysin Babarin itselleni, koska halusin ehdottomasti jakaa lapseni kanssa sankarin, jonka parissa olen oman lapsuuteni kasvanut. Olen lapsena itse lukenut Babarin tarinoita jonkin verran, mutta katsoin usein Babarista tehtyä ranskalais-kanadalaista animaatiosarjaa.

Tarina pikku norsusta on ensimmäinen Jean de Brunhoffin kirjoittama Babarista. Elinaikanaan hän ehti kirjoittaa kuusi tarinaa lisää, ennen kuin kuoli tuberkuloosiin vuonna 1937. Alkuperäinen idea Babariin tuli Jean de Brunhoffin vaimolta, Cécileltä, joka kertoi iltasatuna lapsilleen tarinaa orvosta norsusta, joka karkasi viidakosta Pariisiin. Lapset kertoivat tarinasta innoissaan isälleen, joka alkoi hahmotella pientä norsua, jonka nimeksi antoi Babar.

Jeanin ja Cécilen poika Laurent de Brunhoff opiskeli isänsä jalanjäljissä taidemaalariksi Académie de la grande Chaumièressä. Laurentin ensimmäinen Babar-tarina julkaistiin 1946 ja monet lukijat uskoivat, että Babarin kirjoittaja oli sama kuin aiemmin. Niin hyvin hän onnistui toistamaan isänsä luoman hahmon persoonaa. Laurent teki kaikkiaan yli 45 Babar-kirjaa, sillä hahmosta tuli valtavan suosittu. Laurent kuoli maaliskuussa 2024 aivohalvaukseen.

Tarina pienestä norsusta on Jean de Brunhoffin alkuperäisellä kuvituksella varustettu uusi suomennos. Kustantajan ikäsuositus on 3+, mutta tarina toimii yhä edelleen mainiosti niin aikuiselle lukijalle kuin tokaluokkalaisellekin! Surullinen ja hurmaava tarina orvoksi jäävästä Babarista on edelleen valloittava, ja hullunkurisuudessaan viihdyttää minkä tahansa ikäistä lukijaa. Kaksi viimeistä osaa julkaistiin Michelin, Jeanin veljen toimesta kirjailijan jo kuoltua. Hänen tuolloin 13-vuotias poikansa väritti mustavalkopiirrokset kirjaan.

Suloinen, ranskalaista maailmaa henkivä kuvitus on upeaa ja kaunista. Värikkäät kuvat ja hassut hahmot miellyttävät myös lapsen silmää. Äitinä mieltäni lämmittää erityisesti, kun tiedän tarinan olevan alun perin omille lapsille kirjoitettu ja kuvitettu. Vaikka Babarin orvoksi jääminen on surullista, tarinan ideana on kumminkin luoda iloa, lämpöä ja rohkeutta kuulijaansa.

Babarin tarina kertoo, että uuden ja vaikean tilanteen edessä voi selvitä. Voi löytää uuden merkityksen ja tarkoituksen elämään eikä menetys, suru ja yksinäisyys ole loputtomia tunteita tai tilanteita. Babar tuo lukijalleen niin lohtua kuin toivoakin. On siis helppoa ymmärtää, miksi vielä lähes 90 vuotta myöhemmin Babarin tarina valloittaa lukijansa.

Kirjan lisään Pohjoiseen lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjaan liittyy nostalgiaa. Nostalgia on kohdallani vahva ja olen monesti ajatellut, että pitäisi jälleen katsoa Babarista tehty animaatiosarja sekä lukea kaikki käsiin saamani Babar-kirjat. Tästä onkin hyvä aloittaa, sillä tämä on ihka ensimmäinen Babar-tarina.

Uskallan myös toivoa, että loputkin osat ovat tulossa Art Housen tuotantoon! Ainakin kustantamo mainitsee minulle lähettämässään tiedotteessa, että uuDET käännöKSET tekee Marja Luoma ja kanNET laaditaan alkuperäisten mukaisesti!

Ja PS. Viimeksi lyhentämättömiä, alkuperäisiä Babareita on julkaissut 1980 Weilin & Göös. Pääosin Babaria on julkaistu pilkottuina ja muunneltuina versioina. 

Lähteet:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010317717.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Babar_(animaatiosarja)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Laurent_de_Brunhoff

https://arthouse.fi/sivu/tuote/babar/5221955

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Mia...

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var...

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlanti...

Hae tästä blogista