Siirry pääsisältöön

Heikki Ylönen - Melkein kuin ihminen


Momentum, 2025, pehmeäkantinen, 104 s.

Kuvittanut A. D. Talon

Ystäväni Heikki Ylösen esikoiskirja ilmestyi tänään. Koen olevani jäävi arvostelemaan kirjaa, joten tällä kertaa tekstini on puhdasta mainosta. Ja jos kiinnität huomiota samaan sukunimeen kirjailijan kanssa, Heikki on mieheni veli, eli olen melkein sukua avioliiton kautta.

Melkein kuin ihminen on kokoelma runoja ja unikuvia. Teos koostuu kymmenestä unikuvasta ja niiden teemoihin sopivista runoista. Osa aiheista on synkkiä ja osa surullisia, mutta mukaan mahtuu myös iloa ja onnea. Unikuvat ovat proosamuotoon kirjoitettua ja jokaista unikuvaa seuraa samaan teemaan istuvia runoja.

Heikki sairastui jo 10-vuotiaana diabetekseen, joka oli kova kolaus nuorelle miehen alulle. Sopeutuminen aiheutti yhtä jos toistakin ongelmaa, alkava murrosikä ja muutto toiselle paikkakunnalle ei helpottanut tilannetta. Heikki masentui ja pahaan oloon oli vaikea löytää purkamiskeinoa. Lopulta Heikki onneksi tarttui kynään ja alkoi kirjoittaa ajatuksiaan paperille. Teoksen vanhin runo on siis 13-vuotiaan kynästä, viimeisin viime vuodelta.

Melkein kuin ihminen on matka mielen synkkiin syövereihin, masentuneen ja ahdistuneen ihmisen ajatuksiin. Samalla se on matka myös pois sieltä. Jokainen meistä tietää, että elämä ei ole aina vain vaaleanpunaista, vaan joskus on hyvinkin mustia päiviä. Jostain löytyy kuitenkin valopilkku, joka johdattaa pois pimeästä. Heikki kertoo itse kirjastaan, joka on eräänlainen kertomus hänenstä itsestään, miten hänestä tuli hän, ihminen joka ei ole enää eksyksissä.

Olen tuntenut Heikin pikkupojasta asti, joten olen nähnyt hänen matkastaan ison osan. Tänään julkkareissa Heikki oli koko ajan hyvin hermostunut, jonka ymmärrän hyvin. Hän on tänään paljastanut kaikkien luettavaksi oman sielunsa synkimmät sekä kirkkaimmat ajatukset. Melkein kuin ihminen on kokoelma 20 vuoden ajalta hetkiä, joilla on ollut valtava merkitys kirjailijalle.

Runot ovat mielestäni helposti ymmärrettäviä, monet jopa erittäin samaistuttavia. Synkimmät runot kuitenkin pakottavat lukijan peilaamaan omia synkimpiä ajatuksiaan, joten hetkeäkään en väitä teoksen olevan helposti luettavaa.

Heikki Ylönen on 1989 syntynyt vihtiläinen esikoiskirjailija. Hän on naimisissa oleva neljän lapsen isä. Heikillä on pitkä kokemus hoiva-alasta, joten ihmisen elämä hyvässä ja huonossa on hänelle tuttua. Heikki on ahkera myös musiikkipuolella, hän soittaa useampaakin soitinta, laulaa ja tekee laulujen sanoituksia. Kansikuvan sekä teoksen kolme kuvituskuvaa on taiteillut Heikin veli, Jani Ylönen, taiteilijanimeltään A. D. Talon.

Toimin kirjan esilukijana, ja olen lukenut tämän jo käsikirjoitusvaiheessa ainakin 3 kertaa läpi. Nyt valmiina kirjana sijoitan sen juuri aloittamaani Lukki 20 vuotta -lukuhaasteeseen, kohtaan 1. Karkkilalainen, lohjalainen tai vihtiläinen tekijä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Mia...

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var...

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlanti...

Hae tästä blogista