Santalahti, 2024, pehmeäkantinen, 224 s.
Teos on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Pyysin tätä teosta ajatellen päivätyötäni, jota teen mielenterveyskuntoutujien asumisyksikössä. Mielenterveysongelmien pitkittyessä tai ollessa tarpeeksi vakavia, toisinaan niiden rinnalla voi huomata nepsyoireilua. Hyvänä esimerkkinä ovat keskittymiskyvyn puute, toiminnanohjauksen heikkeneminen ja tunteiden hahmottamisen vaikeus.
Omissa opinnoissani kaikki syventävät opinnot menivät diakoniopintoihin, joten huomaan nyt sosionomina työskennellessäni, että moni asia on tämän vuoksi jäänyt opiskelematta. Nepsy, eli neuropsykologinen oireilu on yksi näistä. Olen oppinut näitä paljon tunnistamaan ja toimimaan tarpeen mukaan, mutta itsensä kehittäminen on aina positiivista ja sosiaalialan ammattilaiselle tärkeää.
Tätä teosta minulle suositteli kollegana, joka on juuri kouluttautumassa nepsy-valmentajaksi. Teosta oli myös hänen koulutuksessaan suositeltu. Huomaan nyt teoksen luettuani, että moni teoksen menetelmistä tai tehtävistä on jo työmme arjessa mukana, vaikka ei välttämättä täysin kirjan mukaisesti. Esimerkiksi Vahvuuspuu, Tulevaisuuden kädet ja Vaikuttamisen ympyrät ovat omalla tavallaan tulleet jo työssä tutuiksi. Vaikuttamisen ympyröitä on käytetty myös työnohjauksessamme ja se on selkeyttänyt omaa työskentelyäni.
Nepsy-materiaalipakki ammattilaisille koostuu seitsemästä luvusta. Johdanto-luvussa käydään läpi tärkeimpiä käsitteitä, neurokirjon oireilua ja niiden aiheuttamia haasteita. Teksti on selkeää, maallikollekin ymmärrettävää ja positiivisessa sävyssä kirjoitettua. Luvut 2-6 keskittyvät eri osa-alueisiin, ensin kertoen yleisesti ja sen jälkeen tarjoten menetelmiä, materiaalia ja vinkkejä, kuinka voittaa nepsyoireilun aiheuttamat haasteet.
Teos keskittyy miellyttävän paljon positiiviseen pedagogiikkaan, vahvuuslähtöiseen työskentelyyn ja ratkaisukeskeisyyteen. Edelleen kaikki käsitteet on avattu ja selitetty hyvin. Tämän jälkeen tähän teoriatietoon tarjotaan tueksi lukuisia erilaisia menetelmiä, tehtäviä, harjotteita ja vinkkejä, joita voi hyödyntää haasteiden kohtaamisessa sekä ratkaisemisessa.
Teoksessa on omat luvut Tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen tukemiseen, tunnetaitojen ja sosiaalisten taitojen tukemiseen sekä resilienssin ja palautumisen vahvistamiseen. Vaikka kirjan sisältö on erityisen hyödyllinen neuropsykiatristen erityispiirteiden kanssa työskennellessä, oli todella moni tehtävä tai harjoite sellainen, joista uskoisin jopa ihan itsekin hyötyväni. Suurin osa harjoitteista oli lisäksi sellaisia, jotka toimivat niin lapsen, nuoren kuin aikuisenkin kanssa.
Koen teoksen kattavaksi, selkeäksi ja helposti lähetyttäväksi kokonaisuudeksi. Jos toimit opettajana, ohjaajana, kasvattajana tai valmentajana, tämä on kattava työkalupakki juuri sinulle. Teoksessa annetaan konkreettisia välineitä kuormittavien tilanteiden tunnistamiseen ja ennakointiin sekä arjen sujuvoittamiseen.
Erityisen kehun tai kiitoksen haluan antaa teoksen viimeisestä luvusta. Siinä muistutetaan jokaista ammattilaista huolehtimaan myös itsestään ja omasta jaksamisesta. Kun tehdään töitä suurella sydämellä ihmisten ja näiden haasteiden kanssa, helposti unohdetaan huolehtia omasta jaksamisesta. Luku muistuttaa, että itsestään huolehtimalla pystyy helpoiten välittämään terveen esimerkin myös muillekin.
Tuula Niskanen ja Virpi Jussila toimivat Ammattiopisto Spesiassa erityisen tuen asiantuntijoina, neuropsykiatrisina valmentajina ja nepsy-kouluttajina. Niskanen on taustaltaan varhaiskasvattaja, laaja-alainen erityisopettaja ja työnohjaaja. Jussila on psykiatrinen sairaanhoitaja. Kirja on tehty yhteistyössä Spesia Asiantuntijapalveluiden kanssa.
Santalahti on monelle tuttu aiemmalta nimeltään PS-kustannus. Santalahti on jyväskyläläinen perheyritys, jonka perusti 1996 Pekka Santalahti. Santalahti-kustannus kertoo tehtäväkseen saada tieto ja lukija kohtaamaan. Kustantamo julkaisee tietokirjoja opetus- ja varhaiskasvatusalan ammattilaisille työssä kehittymisen tueksi.
Kommentit
Lähetä kommentti