Siirry pääsisältöön

Sami Makkonen - Sielujen kutoja


 Like, 2024, kovakantinen, 144 s.

Kiehtovan synkkä sarjakuvaromaani, jossa sukelletaan kauhun ja kansan uskomusten syvään päätyyn. Kansikuva antaa hyvän vihjauksen, mitä kansien välissä on luvassa. Kuvitus on yhtä mustanpuhuvaa ja ”vaikealukuista” (huomasitko pienen hahmon Like-sanan yläpuolella?).

Takakansi kuvaa teosta osuvasti: ...esoteria ja kansan uskomukset yhdistyvät yliluonnolliseen kauhuun. Tuloksena on upea, makaaberi näytelmä. Eli kätketty tai salattu tieto sekä kansan uskomukset yhdistettynä yliluonnollisiin kauhun elementteihin. Tästä tuloksena uhkaava tai häiritsevä näytelmä. Ja juuri tätä teoksen sisältö on.

Kuvitus on synkkää, häiritsevää ja huikean upeaa. En ole varma, miten kuvataide on tehty, ainakin osittain piirtämällä ja osittain maalaamalla. Jotain muutakin toteutusta uskoisin osassa kuvista käytetyn. En vain aivan saa kiinni, millä tekniikalla osa kuvista on tehty. Lopputulos on kuitenkin upea. Ja kuten jo mainitsin, kuviin täytyy välillä keskittyä, jotta niistä huomaa kaikki yksityiskohdat. Nopealla vilkaisulla kuvituksesta jää puolet ymmärtämättä. Tämä ei kuitenkaan ole huono asia, vaan tuo teokseen syvyyttä ja lisää makaaberia tunnelmaa.

Markuksen täti soittaa ja ilmoittaa tämän äidin voinnin huonontuneen. Täti kertoo myös jättäneensä tutkimuksensa muistiinpanot Markukselle luettavaksi, koska ne avaavat suvun historiaa. Mukaan lähtee myös Markuksen poika Osma, sekä ystävä Aaron. Reissu ei kuitenkaan saa vahvaa alkua, sillä jo bussissa kanssamatkustaja kuolee yllättäen. Kamala tapahtuma kuitenkin jää matkan rauhallisimmaksi ja vähiten pelottavaksi tapahtumaksi sillä perillä Hiisimäellä sukukartanolla kaikki ei ole kuten pitäisi. Jo ensimmäisenä yönä valveillaolo muuttuu painajaiseksi, eikä unesta ole tietoakaan.

Sami Makkonen (s.1975) on suomalainen sarjakuvataiteilija. Makkonen on opiskellut Savonlinnan Taidelukiossa sekä Tarton yliopistossa kuvataiteilijaksi, pääaineenaan taidemaalaus. Makkonen on piirtänyt amerikkalaisille kustantajille sarjakuvia 2008 lähtien. Makkosen tunnetuimpia teoksia ovat Hatter M. (osat 2-5), Deadworld, Kalevalan sarjakuvasovitus sekä Hevosjumala. Makkonen voitti suomalaisen Sarjis-kilpailun 2007 sarjallaan Pelastus ja anteeksianto. Lisäksi Makkonen on kuvittanut mm. interaktiivisen sarjakuvaprojektin, jonka Microsoft julkaisi yhdessä IDW-kustantamon kansa Ryse-tietokonepelin lanseerauksen yhteydessä. Mainitsemisen arvoinen on myös Makkosen kansitaide Clice Barkerin Hellsaiser-sarjakuvaan. Yhdysvalloissa Makkosen kuvittamat sarjakuvaromaanit ovat voittaneet useita palkintoja.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. 

Lisään kirjan Kurikan kirjaston Lukuhaastet 2024, kohtaan 29. Elämän päättyminen.


Lähteet:

https://like.fi/kirjailijat/sami-makkonen/

https://otava.fi/kirjailijat/sami-makkonen/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sami_Makkonen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Mia...

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var...

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlanti...

Hae tästä blogista