Like, 2024, kovakantinen, 144 s.
Kiehtovan synkkä sarjakuvaromaani, jossa sukelletaan kauhun ja kansan uskomusten syvään päätyyn. Kansikuva antaa hyvän vihjauksen, mitä kansien välissä on luvassa. Kuvitus on yhtä mustanpuhuvaa ja ”vaikealukuista” (huomasitko pienen hahmon Like-sanan yläpuolella?).
Takakansi kuvaa teosta osuvasti: ...esoteria ja kansan uskomukset yhdistyvät yliluonnolliseen kauhuun. Tuloksena on upea, makaaberi näytelmä. Eli kätketty tai salattu tieto sekä kansan uskomukset yhdistettynä yliluonnollisiin kauhun elementteihin. Tästä tuloksena uhkaava tai häiritsevä näytelmä. Ja juuri tätä teoksen sisältö on.
Kuvitus on synkkää, häiritsevää ja huikean upeaa. En ole varma, miten kuvataide on tehty, ainakin osittain piirtämällä ja osittain maalaamalla. Jotain muutakin toteutusta uskoisin osassa kuvista käytetyn. En vain aivan saa kiinni, millä tekniikalla osa kuvista on tehty. Lopputulos on kuitenkin upea. Ja kuten jo mainitsin, kuviin täytyy välillä keskittyä, jotta niistä huomaa kaikki yksityiskohdat. Nopealla vilkaisulla kuvituksesta jää puolet ymmärtämättä. Tämä ei kuitenkaan ole huono asia, vaan tuo teokseen syvyyttä ja lisää makaaberia tunnelmaa.
Markuksen täti soittaa ja ilmoittaa tämän äidin voinnin huonontuneen. Täti kertoo myös jättäneensä tutkimuksensa muistiinpanot Markukselle luettavaksi, koska ne avaavat suvun historiaa. Mukaan lähtee myös Markuksen poika Osma, sekä ystävä Aaron. Reissu ei kuitenkaan saa vahvaa alkua, sillä jo bussissa kanssamatkustaja kuolee yllättäen. Kamala tapahtuma kuitenkin jää matkan rauhallisimmaksi ja vähiten pelottavaksi tapahtumaksi sillä perillä Hiisimäellä sukukartanolla kaikki ei ole kuten pitäisi. Jo ensimmäisenä yönä valveillaolo muuttuu painajaiseksi, eikä unesta ole tietoakaan.
Sami Makkonen (s.1975) on suomalainen sarjakuvataiteilija. Makkonen on opiskellut Savonlinnan Taidelukiossa sekä Tarton yliopistossa kuvataiteilijaksi, pääaineenaan taidemaalaus. Makkonen on piirtänyt amerikkalaisille kustantajille sarjakuvia 2008 lähtien. Makkosen tunnetuimpia teoksia ovat Hatter M. (osat 2-5), Deadworld, Kalevalan sarjakuvasovitus sekä Hevosjumala. Makkonen voitti suomalaisen Sarjis-kilpailun 2007 sarjallaan Pelastus ja anteeksianto. Lisäksi Makkonen on kuvittanut mm. interaktiivisen sarjakuvaprojektin, jonka Microsoft julkaisi yhdessä IDW-kustantamon kansa Ryse-tietokonepelin lanseerauksen yhteydessä. Mainitsemisen arvoinen on myös Makkosen kansitaide Clice Barkerin Hellsaiser-sarjakuvaan. Yhdysvalloissa Makkosen kuvittamat sarjakuvaromaanit ovat voittaneet useita palkintoja.
Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta.
Lisään kirjan Kurikan kirjaston Lukuhaastet 2024, kohtaan 29. Elämän päättyminen.
Lähteet:
https://like.fi/kirjailijat/sami-makkonen/
https://otava.fi/kirjailijat/sami-makkonen/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sami_Makkonen
Kommentit
Lähetä kommentti