Siirry pääsisältöön

Emily Akkermans - Ihmeellinen aika

 


Tutkimusmatka ajan historiaan ja olemukseen

(The Wonders of Time. The History and Mystery of Time explained, 2023)

WSOY, 2024, kovakantinen, 48 s.

Kuvittanut Jan Bielecki

Suomentanut Markus Hotakainen

Lasten tietokirja, joka tarjoaa tietoa tuhdisti aiheesta, jota harvoin aikuinen osaa lapselle selittää. Kustantamon ikäsuositus on 7+ ja luin tämän ääneen 8-vuotiaalle. Moni asia ja käsite on vielä niin iso, että ihan ei kyllä koko kirjaa lapsi ymmärtänyt (toisaalta, hyvä kun itsekään pystyn kaikkea vielä aikuisenakaan hahmottamaan). Käsitteet ja asiat on kuitenkin kerrottu niin selkeästi ja ymmärrettävästi, kuin lapsen ne on mahdollista pienestä maailmankuvastaan ymmärtää.

Lapseni on äärettömän tiedonjanoinen ja rakastaa lukea tietokirjoja. Keskustelimme monesta käsitteestä ja joitakin sain selitettyä niin, että lapseni tajusi asian. Kaikkea ei kuitenkaan. Kerroin lapselleni, että hänen iässään ei näin isoja asioita ole tarkoituskaan täysin ymmärtää, mutta kun niitä sitten lukee parin kolmen vuoden päästä uudestaan, ymmärtää kirjan tiedon paremmin. Pohja ymmärrykselle on luotu nyt ja maailmankuvan laajentuessa ne voi ottaa kunnolla haltuunsa.

Omaan makuuni teos oli kiehtova ja opettava. Monet ajan käsitteet olivat sellaisia, joita ei arkielämässä tule ajateltua tai en ollut muuten tietoinen. Tiesin kyllä miten vanha kello muttereineen ja hammasrattaineen toimii. En kuitenkaan koskaan ole tullut ajatelleeksi, miten nykyajan kello toimii. Aikavyöhykkeet tiesin suunnilleen ja miksi ne on luotu, mutta standardoitu aika oli minulle uutta. Suhteellisuusteoriankin ymmärrän tavallaan, mutta en vieläkään ihan täysin.

Ehdottomasti suosittelen tätä kirjaa kaikille tiedonjanoisille. Aika on meille turhankin arkipäiväinen asia, mutta harvoin ajattelemme mitä se oikein tarkoittaa. Tiedonjanoisille lapsille tämä on loistava kirja, josta on mukavaa lapsen kanssa käydä keskustelua. Tämä teos inspiroi myös perehtymään tieteeseen ja tietoon aina uudelleen, syvempään ymmärrykseen tähdäten.

Lapseen vaikutuksen teki myös se, että Greenwitchin observatoriossa työskentelevä nainen on kirjoittanut teoksen. Lapseni osaa arvostaa tietoa sekä taitoa kirjoittaa siitä kiinnostava kirja. Emily Akkermans on filosofian tohtori, joka työskentelee kuraattorina Lontoon Royal Observatory Greenwichissa – ajan mittauksen sydämessä.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kirjan lisään Heili-kirjastojen 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 25. Yllättävä kirja. Kirja yllätti osoittamalla, kuinka vähän tiedän niin jokapäiväisestä asiasta, kuin ajasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Mia...

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var...

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlanti...

Hae tästä blogista