Siirry pääsisältöön

Veikka Lahtinen & Pontus Purokuru - Mikä internetiä vaivaa?

 


Kosmos, 2024, kovakantinen, 267 s.

Lahtinen ja Purokuru on jo kuutisen vuotta tehnyt yhdessä podcastia Mikä meitä vaivaa? Tämän lisäksi kaksikko on julkaissut yhdessä (2020, Kosmos) kirjan Mikä liberalismia vaivaa? Molemmat kirjoittajat ovat olleet aktiivisia podcastaajia, kirjoittajia ja yhteiskunnallisesti vaikuttaviin aiheisiin tarttujia.

 Mikä internetiä vaivaa? ruotii läpi tarkkanäköisesti internetin historian sekä nykypäivän tilanteen. Miten utopia vapaudesta ja yhdistämisestä muuttui kapitalismin kaupalliseksi rahakoneeksi? Internetissä on paljon hyvää, mutta paljon myös myrkyllistä valtakoneiston pyörittämää johdattelua, tietojenkalastelua ja kontrollointia.

Kirjailijakaksikko ruotii läpi niin sosiaalisen median, algoritmit, internetiin uskovan ihmisen, pelillistymisen, hämärän ja pimeän verkon eron kuin meemien filosofiankin. Vaikka internetin piti olla ihmiset vapauttava, elämää helpottava ja kaiken tiedon tarjoava asia, siitä on kiihtyvässä tahdissa tullut kaupallisten toimijoiden sekä vallan ja hallinnan väline. Internet hyödyntää addiktiota, haluja ja tarpeita surutta, koukuttaen ihmisen entistä syvemmälle hallinnan alle.

Mieleenpainuvin teksti kirjassa oli, kun kaksikko vertaa piratismia ja Spotifyta keskenään. Kumman sinä ajattelet olevan paha? Kumpi riistää artisteilta enemmän tai röyhkeämmin? Ja kenen taskuihin rahat sitten oikeasti menevät? Mielenkiintoista oli myös lukea meemien filosofiaa. Olen niitä ihmisiä, joka ei ole koskaan oppinut ymmärtämään meemejä. Tämän teoksen luettuani arvostan niitä jatkossa toisella tavalla.

Mikä internetiä vaivaa? auttoi minua myös ymmärtämään, miksi pidän blogeista enkä niinkään sosiaalisesta mediasta. Somea hallitsee algoritmit, blogeja taas ei. Tietenkin algoritmit päättävät, löytyykö minun kirjablogiini koskaan lukijoita. Kun kuitenkin lukija blogini löytää, hänellä on vapaus päättää, mitä sieltä lukee. Tekstit näkyvät julkaisujärjestyksessä tai hakutoiminnolla voi etsiä täsmällisesti toivomaansa. Google ja some kun taas on täytetty algoritmeilla tai eniten maksava saa eniten näkyvyyttä.

Lahtisen ja Purokurun teos koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä on kahdeksan esseetä internetistä, toisessa selitetään erilaisia käsitteitä ja mitä ne tarkoittavat juuri internettiin liitettynä. Lopussa on vielä Mikael Brunilan jälkisanat. Vaikka moni käsite on itselleni vaikea tai hieman ymmärtämisen rajoilla, Lahtinen ja Purokuru kirjoittavat niin, että sisältöä on helppo ymmärtää ja miellyttävää lukea.

Johdannossa kaksikko kertoo, ettei tarjoa ratkaisuja tai vastauksia internetin ongelmiin tai miten niihin pitäisi suhtautua. He haluavat tarjota näkökulmia ja ajattelemisen aihetta, joiden pohjalta jokainen voi päättää itse, mitä asioille tekee tai on tekemättä. Loistava ja ajatuksia herättävä teos, jonka suosittelen jokaisen lukemaan!

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Lisään kirjan Satakirjastojen 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 16. Kirjan nimessä on muutakin kuin kirjaimia. Kysymysmerkki nimessä riittää täyttämään tämän kohdan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista