Siirry pääsisältöön

Valpuri Kuu - Maailman pienin ballerina ja taikurin nauru


 Kuvittanut Ari Vannas

Hertta, 2024, kovakantinen, 83 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Maailman pienin ballerina on saanut työpaikan taikurin luona. Työsuhde-etuna on asunto nukkekodissa ja ylläpito. Aluksi kaikki on hyvin, mutta kun taikuri ei koskaan soita edes oopperamusiikin levyltä toista puolta, alkaa ballerina tympääntyä.

Taloon muuttaa myös maailman pienin kissa, ja ballerina haluaa kovasti tutustua uuteen asukkaaseen. Vaikka ballerina on tullut töihin, on hän kuitenkin kuin vanki ja joutuu yöllä salaa tapaamaan kissan. Yhdessä kaksikko päättää karata etsimään taikurin veljeä, joka pitää kirppusirkusta.

Molemmat uskovat, että sirkuksessa elämä hymyilevän tirehtöörin kanssa on huomattavasti mukavampaa. Molemmat kaipaavat vapautta ja sisältöä elämäänsä. Kaksikko onnistuu pakenemaan nälkäisestä lihansyöjäkasvista huolimatta ja seikkailu voi alkaa.

”Eihän meillä ole yhtään rahaa.” Ballerinan otsa meni kurttuun. ”Elämä on toisinaan hankalaa, kun on pieni.”

Hahmojen pieni koko tuo tarinaan tunnun, kuin se olisi kirjoitettu lapsen näkökulmasta. Isossa maailmassa pienenä pärjääminen ei todellakaan ole helppoa. Isoilla on ihan eri säännöt ja etuoikeudet. Pienten taas täytyy olla nokkelia ja erittäin varovaisia. Lisäksi tarina auttaa lasta hahmottamaan tunteita, niiden käsittelyn tärkeyttä ja hyvän ja pahan eroa.

Eritoten taikurin hahmo, joka on aluksi kovin pahan tuntuinen, opettaa lapselle, että kaikki ei ole niin pahaa. Tai ainakin kun tajuaa syyn pahoihin tekoihin, niistä tulee ymmärrettävämpiä, jopa anteeksi annettavia. Tarina on mielestäni suloinen ja lohdullinen.

Lapseni piti kirjasta paljon. Hän toivoi heti myös jatko-osaa, kuulemma olisi mukavaa lukea iloisesta ja nauravasta taikurista lisää (vinkkinä siis kirjailijalle!). Kuvitus oli ihastuttavaa ja uskon lapsen saaneen paljon irti myös syvemmistä ulottuvuuksista, jotka tarinaan sitoutuvat. Ainakin oma ajatteluni löysi tarinasta paljon piilomerkityksiä ja sanomia. Onnellinen ja mukava loppu on aina paras päätös lasten kirjoille ja sellainen tässä todellakin oli. Vaikeudet selviävät jokaisen hahmon kohdalla ja elämä voi jatkua entistä iloisempana.

Valpuri Kuu on Anni Nupposen pseudonyymi. Kirjailija on tamperelainen ja kirjoittanut useampia aikuisten romaaneja, pääasiassa spefi-genreä. Monella kirjailijalla on tapana kirjoittaa lasten kirjoja eri nimellä.

Kirjan lisään Satakirjastojen 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 22. Kirjassa ostetaan ja/tai kuunnellaan levyä. Tarinassa kuunnellaan toistuvasti samaa levyä ja siitäkin harmittavasti vain A-puolta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista