Siirry pääsisältöön

Valamon luostari ja Valamon opisto

Luostarin portti

 Minulla oli kunnia saada kutsu pressipäiville Valamon luostariin. Päivillä esiteltiin niin luostaria ja sen toimintaa, kuin tutustutettiin syksyllä järjestettäville Pentti Saarikoski -päiville. Pentti Saarikoski -päivät esittelen Kirjamaassa paremmin. Rakastuin kuitenkin Valamon luostariin ja haluan raottaa sen tarinaa myös muille.

Reissuni aikana pääsin opastetulle kierrokselle luostarin alueella, tutustumaan Petri Ala-Maunuksen Taivaallista valoa -taidenäyttelyyn sekä luostarimuseoon. Kävin myös ortodoksisessa jumalanpalveluksessa (ja myönnän, etten pystynyt olemaan koko palvelusta paikalla, sillä 1,5h seisominen ei sopinut paljon kävellyn päivän päälle keholleni)

Luostarin pääkirkko

ja vierailin luostarin hautausmaalla. Kirjastossa nähtävillä oli myös Valamon ystävät ry:n 50-vuotisjuhlanäyttely.

Valamon opistossa tutustuin opiston tilojen lisäksi kivinäyttelyyn sekä Naisen tiet -valokuvanäyttelyyn. Suurin kunnia minulle oli tavata arkkimandriitta Mikael, igumeni. Oppaana luostarikierroksella toimi luostarin opettaja TT Juha Riikonen ja Valamosta sekä opistosta faktaa meille kertoi Valamon opiston rehtori Sirpa Koriala. Vierailupäivien hostess oli kulttuurituottaja Kusti Tasken. Muita vieraita oli useamman median edustaja sekä (ainoa jonka tunnistin) Amman lukuhetki -blogin Amma.

Minulle jäi päivien jälkeen olo, että olin tupannut mukaan itseäni parempaan seuraan, mutta nautin joka hetkestä senkin edestä. Eniten minuun teki luostarivierailullani vaikutuksen sijainti luonnon keskellä ja se hiljaisuus. Toki vierailuni sijoittui aikaan, joka ei ole kiireisintä lomakautta, mutta luostarin alueella tulee hiljaisuus klo 22.00 ja joka ilta saatoin rauhoittua lintujen lauluun ja luonnon ääniin. Vuosia sitten maalta kaupunkiin muuttaneena en enää edes muistanut, kuinka kauniilta luontainen hiljaisuus kuulostaa.

Kulttuurikeskuksesta
löytyy taidenäyttely,
luostarimuseo sekä kirjasto!

Ja se kirjasto!!!!! Siis aivan käsittämättömän huikea, vaikuttava kokoelma aarteita on kerätty tuohon nimenomaiseen kirjastoon! Igumeni kertoi myös kirjaston yhteydessä olevasta arkistosta, jonne pääsee luvan varassa tutkimaan historian sivujen havinaa. Siellä on säilöttynä (juuri kuten elokuvissa) oikeassa lämpötilassa jne. kirja-aarteita aina 1600-luvulta lähtien. Ymmärrettävästi tämä aarrekammio ei vio olla kaikille avoin, vaan pääsyyn pitää anoa lupa. Mutta arvon ymmärrän kyllä myös niillä teoksilla, jotka olivat kaikkien nähtävillä. Igumeni kertoi myös digiarkistointi-hankkeesta, jonka tarkoituksena on siirtää kaikki aarteet digitaaliseen muotoon talteen. Hanke on jo hyvässä vauhdissa kuulemma. 

 

Valamon luostarin historia

Kirkko sisältä
Valamon ortodoksinen munkkiluostari sijaitsee Heinäveden kunnassa Pohjois-Karjalassa. Alkuaan
luostari on kuitenkin lähtöisin Laatokasta jo noin 1300-luvulta, nykyisen Venäjän puolelta. Vuonna 1940 luostari evakuoitiin uuteen kotiinsa noin 200-henkisen veljestön kanssa.

Luostari nousi ensimmäiseen kukoistukseensa 1500-luvun lopulla, mutta jo seuraavalla vuosisadalla se tuhottiin, eikä luostaritoimintaa ollut yli sataan vuoteen. Pietari Suuri antoi vuonna 1716 määräyksen rakentaa luostari uudelleen ja kulta-aikaa jatkui 1900-luvun alkuun asti. Tänä aikana Valamosta kehittyi todellinen suurluostari.

Ensimmäinen ja toinen maailmansota jättivät jälkensä, kunnes luostarin oli löydettävä uusi koti. Vuoden 1917 vallankumous katkaisi luostarin yhteydet Venäjälle. Pian sen jälkeen Valamo sekä muut Suomen silloisten rajojen sisäpuolella olleet luostarit, Konevitsa ja Petsamo, liitettiin Suomen ortodoksisen kirkon yhteyteen. Viitankantajamunkit ja noviisit oli kutsuttu ensimmäiseen maailmansotaan jo ennen vallankumousta. Nämä vaiheet aiheuttivat luostariasukkaaksi pyrkivien määrän romahdusmaisen laskun ja veljestön rivit harvenivat.

Kirkon pyhiä esineitä
ovat eritoten ikonit.

Uusi maailmansota ajoi luostarien asukkaat evakkoretkelle. Valamon arvoesineistöä evakuoitiin helmikuussa 1940 Laatokan yli jäätietä pitkin ja samana syksynä veljestö asettui Heinäveden Papinniemestä hankitulle maatilalle. Luostarin kronikka kertoo kreikkalaissyntyisen munkki Sergein saapuneen Laatokan valamoon jo 900-luvulla. Perimätiedon mukaan hän sai seuraajakseen karjalaissyntyisen munkki Hermanin. Pyhittäjäisät Segei ja Herman näyttivät veljestölle myös tien Heinävedelle. Luostarin uutta sijoituspaikkaa valittaessa muodostui ratkaisevaksi tekijäksi pyhittäjäisiä esittänyt ikoni. Se löytyi Yrjö Herman Saastamoisen omistaman Papinniemen kartanon päärakennuksesta. Myöhemmin sinne siirtyivät myös Petsamon ja Konevitsan luostareiden munkit.

1970-luvulle tullessa lähes koko Laatokan Valamosta tullut veljestö lepäsi Papinniemen hautausmaalla. Päivittäiset jumalanpalvelukset olivat enää yhden iäkkään pappismunkin, isä Simforianin varassa. 1970-luku osoittautui kuitenkin Valamon uuden kasvun alkusoitoksi. Luostarissa alettiin kääntää vuosikymmenen alussa kirkon jumalanpalvelutekstejä suomen kielelle. Päivittäiset jumalanpalvelukset avautuivat entistä rikkaampina pyhiinvaeltajille. Luostarin monien tukijoiden avustuksella rakennettu kivinen pääkirkko vihittiin käyttöön 1977. Samalla luostari siirtyi käyttämään gregoriaanista kalenteria ja jumalanpalveluskieli vaihtui kirkkoslaavista suomeen.

1960-luvulle asti luostarin elinkeino muodostui maataloudesta, joka oli Laatokan Valamon perinteitä.

Hotellihuone sisältä
 Matkailusta muodostui kuitenkin nopeasti luostarin pääelinkeino. vuosien varrella tyhjilleen jääneitä munkkien asuinhuoneita alettiin kunnostaa vierasmajoiksi 60-luvun lopulla. 1970-luvulla vanhasta navetasta muokattiin kahvilaravintola, joka nimettiin Trapesaksi. Trapesa tarkoittaa kreikaksi pöytää tai luostarin ruokasalia. Myöhemmin luostarinmäelle on rakennettu vastaanoton ja myymälän tilat, kulttuurikeskus sekä kansaopisto majoitusrakennuksineen.

Luostarielämä

Valamo on ortodoksinen munkkiluostari, jossa vietetään hengellistä yhteisöelämää ja joka on veljestön koti. Valamo on Suomen autonomisen ortodoksisen kirkon keskus ja Suomen ainoa munkkiluostari. Jos päättää liittyä luostarin joukkoihin, miehestä tulee ensin kuuliaisuusveli, ns. noviisi. Tässä roolissa ollaan vähintään vuosi, mutta yleensä kauemminkin. Jos noviisi katuu päätöstään, hänellä on vielä vapaus poistua luostarista. Kun päätös on varma ja luostarin johto hyväksyy, mies voi vihkiytyä munkiksi. Ortodoksisen näkemyksen mukaan kaikille on järkevämpää ja hyödyllisempää, että vihkiytynyt on oikeasti sitoutunut päätökseensä ja siksi harkinta-aika on pitkä.

Arkkimandriitta Mikael
luostarin igumeni

Kun päättää vakaasti vihkiytyä munkkiuden ensimmäiseen asteeseen, saa nimityksen viitankantajamunkki. Tämä osoittaa tehdyn päätöksen, mutta ei ole vielä varsinainen munkki. Munkki on antanut vihkimykseen kuuluvat lupaukset nöyryydestä, köyhyydestä ja siveellisestä puhtaudesta. Tästä eteenpäin luostarielämään ja kilvoitteluun vihkiytynyt munkki ei voi enää luopua valitsemastaan tiestä. Luostarissa voi tavata myös skeemamunkkeja, jotka ovat olleet jäseninä jo pitkään. Skeemamunkki on arvonimi, joka vapauttaa kaikista yhteisön velvollisuuksista.

Arkkimandriitta taas on arvonimi, joka voidaan myöntää luostarin johtajalle eli igumenille tai ansioituneelle pappismunkille. Pappismunkiksi kutsutaan papiksi vihkiytynyttä munkkia. Luostaripapistoon kuuluvat arkkimandriittojen lisäksi lukijat, ipo- eli hypodiakonit, munkkidiakonit, arkkidiakonit ja pappismunkit. Ortodoksisessa kirkossa myös piispaksi vihittävät ovat munkkeja. Kaikkia luostarin jäseniä kutsutaan veljestöksi. Valamon veljestön keskimääräinen luku oli pitkään noin kymmenen jäsentä, mutta viime vuosina määrä on kasvanut ja lähestyy kahtakymmentä. Veljestön keski-ikä on n. 45 vuotta.

Luostarielämää kutsutaan perinteisesti kilvoitteluelämäksi, mutta myös enkelielämäksi. Luostarielämän

Valamon kirjasto
 perimmäinen tarkoitus on kilvoittelijan sielun pelastus. Käytännössä kilvoitteluelämä on vuorottelua työn, rukouksen ja levon välillä. Munkin päätehtävä on rukouselämän harjoittaminen. Tästä näkyvimmän osan muodostaa jumalanpalvelukset, joihin kaikki veljestön jäsenet osallistuvat palvelusvuorojensa mukaisesti. Toisen tärkeän osan kilvoitteluelämästä muodostaa työ. Igumeni osoittaa kullekin jäsenelle veljestössä tietyt työtehtävät, joita kutsutaan kuuliaisuustehtäviksi. Kaikki työ on saman arvoista ja niiden kuuliainen suorittaminen rinnastetaan rukoukseen. Veljestön työviikko on kuusipäiväinen, mutta jumalanpalveluksessa käydään joka päivä.

Vanhan luostariperinteen mukaan luostarin tulee elättää itse itsensä. Luostarilla on oltava elinkeino, joka kattaa niin veljestön kulut kuin rakennusten kunnostuksen sekä ylläpidon. Valamon pääelinkeino on nykyään matkailu. Luostarissa käy vuosittain n. 100 000 matkailijaa, joista suurin osa käy kesä-elokuussa. Luostarin alueelle pääsee tutustumaan ilman sisäänpääsymaksua. Ohessa palveluina on Viinitupa, Kesäkauppa, ravintola Trapesa, taidenäyttelyt, luostarimuseo ja kirjasto arkistoineen. Lisäksi tietenkin jumalanpalvelukset ovat kaikille avoimia.

Pyhittäjäisät Sergei
ja Herman

Osa luostarin tuloista saadaan yhä kuitenkin maan antimista. Viinimarjaviljelmien sato jalostuu marjaviineiksi ja -likööreiksi. Myös käsityöperinteet elävät. Ikoniverstas, kehystämö ja pieni kynttilätehdas valmistavat tuotteita sekä monet muut käsityöt valmistetaan veljestön voimin niin luostarin omaan käyttöön kuin matkamuistomyymälään ostettavaksi vierailijoille. Viime vuosina kiinnostus maataloutta kohtaan on lähtenyt uuteen nousuun ja puutarhaviljelyksiä on lisätty, mehiläiset ja lampaat ovat palanneet luostariin.

Valamon opisto

Valamon opisto on perustettu 1986. Opisto on kansanopisto, joka toimii lyhytkurssiperiaatteella. Vuosittain opistossa järjestetään noin 150 kurssia, joihin osallistuu noin 2000 opiskelijaa vuosittain. Opisto on kaikille avoin, eikä kursseille osallistuakseen tarvitse kuulua kirkkoon. Opistossa voit opiskella mm. ikonimaalausta perusteellisesti, aivan alkeista mestaritasoon saakka.

Valamon opisto
 Muita vaihtoehtoja ovat ortodoksiseen uskoon ja elämäntapaan liittyvät kurssit, laaja kirjo kädentaitoja, kulttuurin ja taiteen kursseja sekä laaja valikoima mm. mielenterveyteen, kirjoittamiseen ja elämän vaikeisiin asioihin liittyviä kursseja.

Jos olet työskentelypaikkaa ja rauhaa vailla, kannattaa tutustua myös Valamon residenssin hakuihin tulevalle syksylle ja alkutalvelle. Kirjailijat, tutkijat ja lukijat rakastuvat takuulla Valamon kirjastoon. Kirjastosta löytyy kattava kokoelma ortodoksisia teoksia, mutta myös paljon muita arvokkaita teoksia, joita ei helposti käsiinsä saa. Valamon luostari tarjoaa mitä ihastuttavimman miljöön vaikkapa rauhalliselle lukulomalle.

Lähteet:

https://valamo.fi/luostari/elama-luostarissa

https://valamo.fi/luostari/historian-havinaa

Arkkimandriitta Mikaelin haastattelu

Valamon sekä opiston esitteet


Kommentit

  1. Maksetun briiffin asiatiedot pitäisi tarkistaa. Nyt on paljon mutu- ja virheellistä tietoa.

    VastaaPoista
  2. Korjataan siis heti ensimmäinen mutu, sillä juttu ei ole maksettu, vaan omasta halusta vapaaehtoisesti kirjoitettu, eikä ainakaan minun palkkapussini tästä jutusta rikastu. Mutta jos jutussa on virheitä, niistä kuulen kyllä mielelläni ja korjaan virheeni! noloa, jos olen jotain väärin kirjannut ylös.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista