Siirry pääsisältöön

Kaisa Viitala - Klaanin vieraana

 


Karisto, 2024, äänikirja, 15h 32min

Lukija Emma Louhivuori

Seurailen Instagramissa paljon kirjailijoita, jopa sellaisia joiden kirjoja en ole koskaan lukenut. Olen pitkään jo seurannut Kaisa Viitalaa (Ikolaa) ja nähnyt tästä kirjasta kuvia ja juttuja muutenkin paljon somessa. Hieman arastellen yhä edelleen jostain syystä tartun kotimaisten kirjailijoiden kirjoihin, vaikka nykyään luen niitä paljon enemmän. Päätin varmuuden vuoksi kuitenkin aloittaa tämän äänikirjana, jotta ei tule sellaista ”pakko arvostella” -lukemista.

Ja ah, ihanaa, että päätin tarttua tähän teokseen! Klaanin vieraana on kertakaikkisen lumoava teos. Siinä yhdistyy historia, skottikulttuuri, juonittelu ja romantiikka. Genrenä tämä tuomittaneen viihdekirjallisuudeksi, mutta kokonaisuutena tämä teos on kyllä paljon enemmän. Pidin erityisen paljon siitä, kuinka kirjailija käyttää hyödyksi omaa kokemustaan liikuntarajoitteisen elämästä sekä tietämystään historiasta ja skottien tavoista ja kulttuurista.

Agnes on syntynyt raajarikkona ja elänyt vanhempiensa kanssa suojattua elämää, jossa hänen rajoitteensa on aina huomioitu. Kun vanhemmat lähtevät pitkälle matkalle Amerikkaan, joutuu Agnes muuttamaan setänsä luokse. Kaikista kirjeistä ja pyynnöistä huolimatta Agnesin rajoitteita ei ole huomioitu, eikä Agnesille jää vaihtoehtoa, kuin purra hammasta ja yrittää selviytyä. Lily, hänen serkkunsa, ei voi Agnesia sietää, varsinkaan kun kaikki Lilyn ystävät ihastuvat Agnesiin.

Jo ensimmäisissä seurapiiritanssiaisissa Agnes joutuu ylämaalaispäällikkö Fingal McTorrianin huomion kohteeksi. Kaikki muut neidit ovat kateudesta vihreitä, vaan Agnes on raivoissaan röyhkeän klaanipäällikön käytöksestä ja tämän tavasta määräillä ihmisiä ympärillään. Raivokkaasta vastustuksestaan huolimatta Agnes päätyy viettämään talvea McTorrianin suvun linnassa, eikä pääse Fingalista eroon.

Skotlannissa elämä on kovin toisenlaista kuin kotona Englannissa. Helpommaksi sitä ei ainakaan tee tosiasia, että Fingal McTorrian on jakobiittikapinallinen ja hänen isänsä etsitty rikollinen. Skotlannissa Agnes pääsee kuitenkin näkemään hyvin toisenlaisen Fingalin, eikä ehdi edes huomata, kun on jo korviaan myöten rakastunut.

Kaisa Viitala on onnistunut kirjoittamaan todella kiehtovan teoksen, jossa yhdistyy historiallinen romaani sekä romantiikka. Kirja tulvii suorastaan Braveheart-henkeä Skotlannin maisemissa 1700-luvulla, samalla kun se kietoo juonikuvioillaan lukijan totaaliseen koukkuun. Samalla teos avaa hieman näkökulmaa liikuntarajoitteisen maailmaan, jota voi toisinaan olla terveen ihmisen vaikeaa tajuta. Viitalalla itsellään on luusairaus, jonka vuoksi liikuntakyvyn puute ja sen tuomat rajoitukset ovat tuttuja. Viitala on filosofian maisteri ja historioitsija. Tämä tietotaito huokuu teoksesta, joka oli yksi suurin syy sille, miksi tämä teos oli äärettömän suuri lukunautinto.

Teokselle tulee keväällä 2025 jatko-osa, Klaanin suojeluksessa. Nyt täytyy siis kokonainen vuosi malttaa odottaa! Onneksi voin välissä hankkia kirjan painettuna teoksena ja nauttia lukukokemuksen uudestaan, entistä intensiivisemmin. Äänikirjoissa väkisinkin aina jotain hukkuu matkan varrelle.

Kirjan lisään Helmetin 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä. Instagramista olen pongannut useammaltakin kirjastolaiselta tälle kirjalle suosituksen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista