Siirry pääsisältöön

Ali Standish - Outoja tapauksia Baskervillen koulussa

 


Tammi, 2024, kovakantinen, 334 s.

Suomentanut Jaana Kapari-Jatta

Ali Standish on onnistunut upeasti tuomaan Sherlock Holmesin mysteerit ja hahmon luojan Arthur Conan Doylen kuvitellun lapsuuden samoihin kansiin. Teos on merkittävä sinältään, että se herättää lasten ja nuorten kiinnostusta klassikkoteoksiin.

Omakin lapseni kysyi ensimmäiseksi tarinan päätyttyä, että saisiko hän lukea Sherlock Holmesin tarinoita. Jouduin toteamaan 8-vuotiaalle, että hänen täytyy vielä pari vuotta ainakin odottaa. Tämä kirja oli ikärajamerkitty kustantamon toimesta 9+, mutta toimi hyvin lukemisena myös 8-vuotiaalle. Ainoa ongelma on kirjan pituus. Kun luemme 1-2 lukua illassa, ehtii alkupään tapahtumat hiljalleen unohtua.

Arthur Conan Doyle on tavallinen poika Edinburghista, paitsi että hän tuntuu tietävän ja huomaavan kaiken. Eräänä päivänä kävellessään lihakaupasta kotiin, Arthurin äly ja päättelykyky auttavat pelastamaan pienen vauvan hengen. Sivullinen herrasmies saa kivestä päähänsä, mutta huomaa Arthurin poikkeukselliset kyvyt. Pian Arthur saakin kutsun Baskervillen kouluun täydellä stipendillä. Nyt Arthurin on tehtävä kaikkensa, jotta voisi taata sisarilleen paremman elämän, kuin heidän alkoholisoitunut isänsä on pystynyt.

Koulussa Arthur ystävystyy nopeasti luokkatoveriensa kanssa, mutta onnistuu yhtä nopeasti hankkimaan myös vihamiehiä. Opetuksen taso on kuitenkin hämmästyttävää ja Arthur on tiedonnälkäisenä erittäin tyytyväinen uuteen kouluunsa. Kun kuitenkin pinnan alta alkaa paljastua omituisia tapahtumia ja mysteereitä, on Arthurin tehtävä kiperiä valintoja oikean ja väärän välillä.

Outoja tapauksia Baskervillen koulussa kokoaa yhteen tiedonmurusia oikean Arthur Conan Doylen lapsuudesta. Kuvitteellisen koulun kuvitteelliset tapahtumat kuitenkin ovat kaukana todellisuudesta. Hahmot teoksessa ovat pitkälti samannimisiä kuin Sherlock-kirjoissa ja lopussa kerrotaan myös vähän faktatietoa Doylesta. Kirja sisältää paljon mysteereitä ja paljon jännittävää seikkailua.

Tämä kiehtova seikkailusarjan aloitus yhdistelee nerokkaasti mysteerejä, historiaa ja mielikuvituksellisia juonenkäänteitä! Kirjan takakansi on tässä täysin oikeassa. Teos on kirjoitettu Arthur Conan Doylen perikunnan luvalla. Toivottavasti kirja saa jatkoa pian, sillä tähän saattoi vain ihastua! Osa teoksen lumosta on varmasti myös loistavan lasten ja nuorten kirjojen suomentajan Jaana Kapari-Jatan ansiota. Ainakin Harry Potterien lumosta puolet on Kapari-Jatan suomennosten ansiota.

Kirjan lisään Kurikan kirjaston Lukuhaastet 2024, kohtaan 8. Kirja kertoo opiskelijaelämästä. Sisäoppilaitoksessa asuminen on tiiviisti opiskelijaelämää, koska poiskaan sieltä ei pääse (jos ei tule erotetuksi). 

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista