Siirry pääsisältöön

Mirjami Siren - Huone ilman ovea

 


Myllylahti, 2024, kovakantinen, 344 s.

Huone ilman ovea on itsenäinen jatko-osa Mirjami Sirénin kirjalle Kaupunki ilman koteja. Teos jatkaa tarinaa siitä, mihin ensimmäinen jäi, mutta on kirjoitettu niin, ettei ensimmäisen osan lukeminen ole välttämätöntä. Suosittelen itse kuitenkin aloittamaan ensimmäisestä osasta, sillä Kaupunki ilman koteja on loistava teos.

Kaupunki ilman koteja sekä Huone ilman ovea ovat nuorten kirjoja, jotka ovat dystooppista scifiä. Teosten tapahtumapaikka, Airepoliksen kaupunki on futuristinen hallinto, jossa innovointi on viety äärimmilleen ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella. Hallituksen tarkoitus on ollut alun perin ehkä hyvä, mutta eritoten Huone ilman ovea raottaa taustoja todellisille, julmille tarkoitusperille.

Airepoliksesta karkasi suuri joukko kapinallisia meren yli Balukaviin. Kipinä on perheineen ensimmäistä kertaa asettunut asumaan oikeaan kotiin. Airepoliksessa asuntoa vaihdettiin joka päivä tuottavuuden nimissä. Kipinä nauttii uudesta pysyvästä elämästään sekä siitä, että koko perhe on vihdoin koolla. Uuden kielen opettelu sekä uusiin ihmisiin totuttelu on pieni hinta kodin turvasta ja lämmöstä.

Onnea ei kestä kuitenkaan kauaa, sillä hyvin pian Airepoliksesta paenneita alkaa kadota. Myös Kipinän äitipuoli Sivi sekä pikkuveli Valo katoavat. Kipinä pelkää kuollakseen, mutta jäljelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin palata Airepolikseen pelastamaan kaapattuja. Samaan aikaan kaapataan kapinallisten toimesta myös Airepoliksen johtajaparin tytär.

Ania alkaa kapinallisten vankina huomata, että Airepolis ei ole niin mahtava paikka, kuin hän on aina kuvitellut. Ania tajuaa etuoikeutetun asemansa ja alkaa nähdä millaista tuskaa ja kärsimystä tavalliset kansalaiset joutuvat kestämään päivästä toiseen. Lopulta Ania tapaa myös Kipinän, eikä voi enää ummistaa silmiään muiden tuskalta. Onko Anialla kuitenkaan sydäntä pettää omia vanhempiaan ja kaikkea, mihin hänet on opetettu uskomaan?

Kaupunki ilman koteja esitteli upeasti luodun dystooppisen scifi-maailman, jossa ihmisistä on manipuloitu eräänlaisia tuotantovälineitä. Tuottavuuden nimissä olosuhteet on luotu jatkuvasti liikkuviksi ja muuttuviksi. Pysyvyyttä ja parempia olosuhteita voi ansaita innovoimalla, keksimällä rahanarvoisia ideoita. Airepoliksen talous toimii innovaatioiden pohjalta.

Huone ilman ovea kertoo, kuinka tuo innovatiivinen maailma ei ole kestävä ratkaisu. Hallituksella ei ole varoja enää tarpeeksi, kansa näkee nälkää ja elinolosuhteet ovat jo liki sietämättömiä. Hallitus ei kuitenkaan suostu luopumaan idyllistään, vaan alkaa entistä ankarampiin ja epätoivoisempiin toimiin.

Teos on jälleen loistava, itse asiassa jopa parempi kuin edeltäjänsä. Ensimmäinen kirja kertoi tarinaa vain kapinallisten näkökulmasta, mutta Huone ilman ovea avaa myös hallituksen ja parempiosaisten näkökulman. Tämän ansiosta kirjassa on valtavasti moraalista pohdintaa ja ajatuksia herättäviä henkilöhahmoja.

Erityisen paljon pidin siitä, kuinka teoksen hahmot joutuvat kasvamaan ja kehittämään ajatteluaan. Anian hahmo on todella hyvin kirjoitettu. Hänen sisäiset ristiriitansa yhteisen hyvän ja vanhempiaan kohtaan tuntemansa lojaaliuden välillä on kirjoitettu upeasti. Huone ilman ovea kuvailee hienosti, miten vaikeaa on luottamus ja kuinka vahva voima on toivo.

Kirjan lisään Helmetin 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 9. Kirjassa joku karkaa. Karkaamisia kirjassa tapahtuu useammassakin kohdassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista