Siirry pääsisältöön

Mirjami Siren - Huone ilman ovea

 


Myllylahti, 2024, kovakantinen, 344 s.

Huone ilman ovea on itsenäinen jatko-osa Mirjami Sirénin kirjalle Kaupunki ilman koteja. Teos jatkaa tarinaa siitä, mihin ensimmäinen jäi, mutta on kirjoitettu niin, ettei ensimmäisen osan lukeminen ole välttämätöntä. Suosittelen itse kuitenkin aloittamaan ensimmäisestä osasta, sillä Kaupunki ilman koteja on loistava teos.

Kaupunki ilman koteja sekä Huone ilman ovea ovat nuorten kirjoja, jotka ovat dystooppista scifiä. Teosten tapahtumapaikka, Airepoliksen kaupunki on futuristinen hallinto, jossa innovointi on viety äärimmilleen ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella. Hallituksen tarkoitus on ollut alun perin ehkä hyvä, mutta eritoten Huone ilman ovea raottaa taustoja todellisille, julmille tarkoitusperille.

Airepoliksesta karkasi suuri joukko kapinallisia meren yli Balukaviin. Kipinä on perheineen ensimmäistä kertaa asettunut asumaan oikeaan kotiin. Airepoliksessa asuntoa vaihdettiin joka päivä tuottavuuden nimissä. Kipinä nauttii uudesta pysyvästä elämästään sekä siitä, että koko perhe on vihdoin koolla. Uuden kielen opettelu sekä uusiin ihmisiin totuttelu on pieni hinta kodin turvasta ja lämmöstä.

Onnea ei kestä kuitenkaan kauaa, sillä hyvin pian Airepoliksesta paenneita alkaa kadota. Myös Kipinän äitipuoli Sivi sekä pikkuveli Valo katoavat. Kipinä pelkää kuollakseen, mutta jäljelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin palata Airepolikseen pelastamaan kaapattuja. Samaan aikaan kaapataan kapinallisten toimesta myös Airepoliksen johtajaparin tytär.

Ania alkaa kapinallisten vankina huomata, että Airepolis ei ole niin mahtava paikka, kuin hän on aina kuvitellut. Ania tajuaa etuoikeutetun asemansa ja alkaa nähdä millaista tuskaa ja kärsimystä tavalliset kansalaiset joutuvat kestämään päivästä toiseen. Lopulta Ania tapaa myös Kipinän, eikä voi enää ummistaa silmiään muiden tuskalta. Onko Anialla kuitenkaan sydäntä pettää omia vanhempiaan ja kaikkea, mihin hänet on opetettu uskomaan?

Kaupunki ilman koteja esitteli upeasti luodun dystooppisen scifi-maailman, jossa ihmisistä on manipuloitu eräänlaisia tuotantovälineitä. Tuottavuuden nimissä olosuhteet on luotu jatkuvasti liikkuviksi ja muuttuviksi. Pysyvyyttä ja parempia olosuhteita voi ansaita innovoimalla, keksimällä rahanarvoisia ideoita. Airepoliksen talous toimii innovaatioiden pohjalta.

Huone ilman ovea kertoo, kuinka tuo innovatiivinen maailma ei ole kestävä ratkaisu. Hallituksella ei ole varoja enää tarpeeksi, kansa näkee nälkää ja elinolosuhteet ovat jo liki sietämättömiä. Hallitus ei kuitenkaan suostu luopumaan idyllistään, vaan alkaa entistä ankarampiin ja epätoivoisempiin toimiin.

Teos on jälleen loistava, itse asiassa jopa parempi kuin edeltäjänsä. Ensimmäinen kirja kertoi tarinaa vain kapinallisten näkökulmasta, mutta Huone ilman ovea avaa myös hallituksen ja parempiosaisten näkökulman. Tämän ansiosta kirjassa on valtavasti moraalista pohdintaa ja ajatuksia herättäviä henkilöhahmoja.

Erityisen paljon pidin siitä, kuinka teoksen hahmot joutuvat kasvamaan ja kehittämään ajatteluaan. Anian hahmo on todella hyvin kirjoitettu. Hänen sisäiset ristiriitansa yhteisen hyvän ja vanhempiaan kohtaan tuntemansa lojaaliuden välillä on kirjoitettu upeasti. Huone ilman ovea kuvailee hienosti, miten vaikeaa on luottamus ja kuinka vahva voima on toivo.

Kirjan lisään Helmetin 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 9. Kirjassa joku karkaa. Karkaamisia kirjassa tapahtuu useammassakin kohdassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlantista

Hae tästä blogista