Siirry pääsisältöön

Sinikka Piippo - Metsän lumo

 


Lasten oma kirja puista, luonnosta ja vuodenajoista

Sitruuna, 2023, kovakantinen, 120 s.

Kuvittanut Anu-Riikka Lampinen

 Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Se on melko tuhti tietokirja, vaikka se on suunnattu 8-vuotiaasta ylöspäin. Kirjassa on valtavasti tietoa Suomen metsistä, luonnosta ja vuodenaikojen vaikutuksista edellä mainittuihin. Kirja on kirjoitettu suurella rakkaudella metsää kohtaan, mutta silti tieteellisesti. Meillä kirja luettiin iltaisin puoleen väliin asti, mutta sitten totesimme lapsen kanssa, että ei ihan iltasatulukemisena jaksa.

Kirja oli kuitenkin lapsen mielestä todella mielenkiintoinen ja siinä oli paljon kiinnostavaa sekä uutta tietoa niin lapselle kuin aikuisellekin. Vaikeudeksi tuli, että ihan kaikkea en aina itsekään tajunnut (esim. puiden erilaisia lehtityyppejä tai muotoja jne.) ja tiedonjanoinen lapseni olisi halunnut kaiken ymmärtää juurta (tai lehteä) jaksaen. Kirja voisikin olla parhaimmassa käytössä ns. oppikirjamaisena, luetaan tieto kirjasta ja sitten katsotaan oikeita silmuja, lehtiä ja puita, jolloin voisi vertailla ja pohtia erilaisten vaikeampien sanojen tarkoituksia ja eroavaisuuksia.

Vaikeita sanoja selittää olivat esim. lyhytsuippuinen, puikea, hampainen, herttatyvinen jne. joita olisi ollut helpompi esittää oikealla isommalla lehdellä ja vertaamalla. Nämä olisivat myös vaatineet itseltäni perehtymistä, jotta tiedän mistä puhutaan. uskon kuitenkin, että tämä kirja on erittäin ajankohtainen sitten, kun koulussa aletaan käydä samoja asioita läpi ja lapsi voi tutkia ja vertailla itse, perehtyä aiheeseen ensin opettajan opastuksella ja jatkaa tämän kirjan kanssa kotona, joko yksin tai yhdessä kanssani.

Kuvitus kirjassa on piirretyiltä osin ihastuttavaa, kuvatuilta osin tarkkaa ja informatiivista. Kirja on kirjoitettu niin, että luonnosta innostuu, sen kokee tärkeäksi ja ymmärtämisen ensiarvoiseksi. Kuten aiemmin sanoin, tätä kirjaa voisin suositella käytettäväksi opetuksessa, oppikirjana tai aiheeseen tarkemmin perehtyvälle lapselle. Moneen muuhun tietokirjaan verrattuna tämä on loistava luontokirja sikäli, että tämä on rajattu oikeasti Suomen rajojen sisäpuolelle. Monesti ne ovat huomattavasti laajempia ja pitää jo itsekin tietää mitä etsii.

Sinikka Piippo on syntynyt 18.11.1955 Helsingissä. Piippo on opiskellut kasvitieteen dosenttina filosofian maisteriksi Helsingin yliopistossa. Professorin arvon Piippo sai 1996. Hän on työskennellyt vuodesta 1981 lähtien Luonnontieteellisessä keskusmuseossa. Piippo on kirjoittanut n. 260 tieteellistä artikkelia ja kymmeniä populaariartikkeleita sekä lähes 20 kirjaa. Kirjat käsittelevät lähinnä kasvien ja yrttien käyttöä lääkkeenä tai mausteena osana terveellistä ruokavaliota.

 Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 7. Vuodenajan vaihtuminen.


Lähteet:

https://www.tammi.fi/kirjailija/sinikka-piippo

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sinikka_Piippo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista