Siirry pääsisältöön

Sinikka Piippo - Metsän lumo

 


Lasten oma kirja puista, luonnosta ja vuodenajoista

Sitruuna, 2023, kovakantinen, 120 s.

Kuvittanut Anu-Riikka Lampinen

 Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Se on melko tuhti tietokirja, vaikka se on suunnattu 8-vuotiaasta ylöspäin. Kirjassa on valtavasti tietoa Suomen metsistä, luonnosta ja vuodenaikojen vaikutuksista edellä mainittuihin. Kirja on kirjoitettu suurella rakkaudella metsää kohtaan, mutta silti tieteellisesti. Meillä kirja luettiin iltaisin puoleen väliin asti, mutta sitten totesimme lapsen kanssa, että ei ihan iltasatulukemisena jaksa.

Kirja oli kuitenkin lapsen mielestä todella mielenkiintoinen ja siinä oli paljon kiinnostavaa sekä uutta tietoa niin lapselle kuin aikuisellekin. Vaikeudeksi tuli, että ihan kaikkea en aina itsekään tajunnut (esim. puiden erilaisia lehtityyppejä tai muotoja jne.) ja tiedonjanoinen lapseni olisi halunnut kaiken ymmärtää juurta (tai lehteä) jaksaen. Kirja voisikin olla parhaimmassa käytössä ns. oppikirjamaisena, luetaan tieto kirjasta ja sitten katsotaan oikeita silmuja, lehtiä ja puita, jolloin voisi vertailla ja pohtia erilaisten vaikeampien sanojen tarkoituksia ja eroavaisuuksia.

Vaikeita sanoja selittää olivat esim. lyhytsuippuinen, puikea, hampainen, herttatyvinen jne. joita olisi ollut helpompi esittää oikealla isommalla lehdellä ja vertaamalla. Nämä olisivat myös vaatineet itseltäni perehtymistä, jotta tiedän mistä puhutaan. uskon kuitenkin, että tämä kirja on erittäin ajankohtainen sitten, kun koulussa aletaan käydä samoja asioita läpi ja lapsi voi tutkia ja vertailla itse, perehtyä aiheeseen ensin opettajan opastuksella ja jatkaa tämän kirjan kanssa kotona, joko yksin tai yhdessä kanssani.

Kuvitus kirjassa on piirretyiltä osin ihastuttavaa, kuvatuilta osin tarkkaa ja informatiivista. Kirja on kirjoitettu niin, että luonnosta innostuu, sen kokee tärkeäksi ja ymmärtämisen ensiarvoiseksi. Kuten aiemmin sanoin, tätä kirjaa voisin suositella käytettäväksi opetuksessa, oppikirjana tai aiheeseen tarkemmin perehtyvälle lapselle. Moneen muuhun tietokirjaan verrattuna tämä on loistava luontokirja sikäli, että tämä on rajattu oikeasti Suomen rajojen sisäpuolelle. Monesti ne ovat huomattavasti laajempia ja pitää jo itsekin tietää mitä etsii.

Sinikka Piippo on syntynyt 18.11.1955 Helsingissä. Piippo on opiskellut kasvitieteen dosenttina filosofian maisteriksi Helsingin yliopistossa. Professorin arvon Piippo sai 1996. Hän on työskennellyt vuodesta 1981 lähtien Luonnontieteellisessä keskusmuseossa. Piippo on kirjoittanut n. 260 tieteellistä artikkelia ja kymmeniä populaariartikkeleita sekä lähes 20 kirjaa. Kirjat käsittelevät lähinnä kasvien ja yrttien käyttöä lääkkeenä tai mausteena osana terveellistä ruokavaliota.

 Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 7. Vuodenajan vaihtuminen.


Lähteet:

https://www.tammi.fi/kirjailija/sinikka-piippo

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sinikka_Piippo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista