Siirry pääsisältöön

Harri István Mäki - Kirottu

 


Haamu, 2023, pehmeäkantinen, 142 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena ksutantajalta. Kirja on nuorten kauhuromaani, joka sai minut miettimään, olisinko nuorena pystynyt lukemaan tätä. Sitten muistin, että luin nuorena aikuisten kauhua, joten todellakin olisin. Uskon, että omaa lukukokemustani ahdisti enemmänkin päähenkilö kuin itse tarina. Kirjan sijoitan Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 5. Ystävystyminen tai ystävän menettäminen. Tässä tapauksessa kyseessä on ystävän menettäminen.

Viktor kohtaa parhaan ystävänsä järven rannalla. Tai siis entisen parhaan ystävänsä, sillä Melissa oli pilannut hänen elämänsä. Raivoissaan Viktor haluaa huutaa, riidellä ja jopa lyödä Melissaa. Kun Melissa ei kuitenkaan suostu tappelemaan, Viktor menettää hillintänsä täysin ja tönäisee Melissaa. Melissa putoaa järveen, eikä hän osaa uida. Viktor ei ensin tajua tilannetta, mutta lopulta hyppää perään pelastaakseen ystävänsä. Vaan se on jo liian myöhäistä… Seuraavana päivänä Melissa kuitenkin ilmestyy normaalisti kouluun ja käyttäytyy kuin mitään ei olisi tapahtunut. Vai käyttäytyykö? Viktorin virheet ja pahat teot palaavat kostamaan hänelle, eikä Viktor tiedä mitä voisi tehdä saadakseen kauhun loppumaan.

Koin kirjan itse kovin ahdistavana, mutta tähän syynä oli ehkä enemmänkin päähenkilön piittaamaton suhtautuminen tekoonsa. Lopulta kuitenkin Viktor joutuu kohtaamaan tekonsa ja ymmärtämään teon seuraukset. Äitinä koin kauhun lapsen puolesta ehkä vahvemmin, koska olisi kammottavaa, jos oma lapsi joutuisi samaan tilanteeseen. Puhumattakaan, että pystyisi siitä huolimatta murehtimaan vain omaa napaansa. Tämä on kuitenkin kasvutarina, jossa väärille raiteille ajautunut lapsi joutuu kohtaamaan tekojensa seuraukset ja kasvamaan ihmisenä. Samalla se on myös muistutus kaikille vanhemmille, että välittäkää niistä lapsistanne.

Kirja on suunnattu 12–15 vuoden ikäisille nuorille, mutta ihan herkimmälle tämä ei sovi. Tässä oli melko pelottavia tapahtumia eikä loppuratkaisukaan kuitenkaan tuo ketään kuolleista takaisin. Kun uutisia lukee, tämä on kuitenkin varmasti melko ajankohtainen kauhukirja. Nuorille on hyvä kertoa, että teoilla on seuraukset. Ja kauhu, joka tässä on kuvattu yliluonnollisena, toimii varmasti myös ajatuskanavana sille, miltä tuntuisi, jos oikeasti tappaisi jonkun. Kuinka tuo ihminen piinaisi, ainakin ajatusten tasolla.

Harri István Mäki on syntynyt 19.4.1968 Tampereella. Hän on sekä Suomen että Unkarin kansalainen. Mäen äiti on unkarilainen ja hän vietti lapsuutensa Unkarissa. Mäki on opiskellut dramaturgiaa Tampereen yliopistossa. Mäki on kirjoittanut lukuisia lasten, nuorten ja aikuisten kirjoja, mutta lisäksi hän on myös teatteriohjaaja ja kirjoittajakouluttaja.

Haamu on kustantaja, jota kiehtovat aavetarinat, oudot jutut ja kauhu. Haamu tarjoaa hämäriä lukukokemuksia kaikenikäisille.

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Harri_Istv%C3%A1n_M%C3%A4ki

https://www.risingshadow.fi/library/author/769-harri-istvn-maki

http://www.haamukustannus.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista