Siirry pääsisältöön

Mirjami Sirén - Kaupunki ilman koteja

 


Myllylahti, 2023, kovakantinen, 303 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämän kirjan kansikuva lumosi minut, lisäksi nimi kuulosti erilaiselta. Asunnottomuustyössä mukana olleena se kolahti. Kun vielä esittelytekstin luettuani huomasin tämän dystopiaksi, olin jo aivan myyty!

Tänä yönä kaikki muuttuu.

Tänä yönä he pakenevat.

Ja siis tämä myös oli todella hyvä kirja. Ei ihan perinteisin dystopia, mutta sellainen kuitenkin. Kirja on nuorten kirja, jossa jännitystä ja kummallisia juonen käänteitä riittää. Tämä kirja ei todellakaan ole tusinatavaraa, vaan tarinan yksityiskohdat ovat hyvin erilaisia, kuin mitä nuorten kirjoissa yleensä on. Varoituksena kuitenkin, että toisinaan kirja saattaa tuntua jopa ahdistavalta, sillä pehmeästi tätä ei ole kirjoitettu.

Kipinä ja Vanamo ovat sisaruksia, jotka elävät isänsä kanssa Airepoliksen kaupunkivaltiossa. Airepoliksen erikoinen ominaisuus on se, että kenelläkään ei ole kotia. Asunnot, joissa perhe yöpyy, vaihdetaan joka päivä. He saavat aamulla osoitteen aina seuraavaan yöpaikkaan. Silti elää täytyy, koulussa käydä ja kaiken lisäksi vielä olla innovatiivinen ja keksiä uusia ideoita valtion hyväksi. Kipinä, Vanamo ja heidän isänsä Jalava ovat kuitenkin saaneet tarpeekseen tuosta kaikesta. He päättävät paeta suljetulta saarelta. Pakeneminen ei ole kuitenkaan kovin helppoa, sillä valtio tarkkailee asukkaitaan rannekkeilla, joissa on paikannuslaitteet, turvahälytykset ja lisäksi Jalava onkin jo todettu erityisseurattavaksi kapinalliseksi.

Aluksi minua meinasi hieman ahdistaa kaikki kurjuus, ahdinko ja vääryys joka kirjassa kohtasi päähenkilöitä. Kuitenkaan en voinut lopettaa lukemista ja kun alkoi tapahtua, ahmaisin kirjan loppuun hetkessä. Tämä kirja oli virkistävän erilainen, yksityiskohtaisesti suunniteltu toisenlainen maailma. Hieman scifi-vivahdettakin tässä kaikkien futurististen kojeiden kanssa on. Lisäksi tämä opettaa nuorelle mielestäni hyvin, miten yhteiskunta ja oikea demokratia toimii. Kirjassahan se ei siis toimi. Samalla se kertoo hyvin, miten joukossa on voimaa ja isoihin muutoksiin tarvitaan suunnittelua, tahtoa ja neuvottelua. Se opettaa myös, millaiseksi diktaattoriomainen johtaminen voi pahimmillaan äityä ja mitä se kansassa aiheuttaa. Samalla se kuitenkin on myös tarina rakkaudesta, lähimmäisen auttamisesta ja yhteishengestä.

Kirjailijaan perehtyessäni huomasin, että tämä kirjahan uppoaa täydellisesti Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 41. Kirjan kirjailija on syntynyt 1990-luvulla

Mirjami Sirén on syntynyt 1992 ja hän on koulutukseltaan filosofian maisteri ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Hän työskentelee Espoossa opettajana, mutta asuu Kauniaisissa. Sirén opettaa suomea toisena kielenä aikuisille maahanmuuttajille. Kirja on kirjailijan esikoisromaani. Kirjailijan novelleja sen sijaan on palkittu useissa kirjoituskilpailuissa.

Myllylahti on perustettu vuonna 1989 ja se on valtakunnallinen yleiskustantamo. Kustantamo on vakiinnuttanut asemansa merkittävimpien suomalaisten kustannusyhtiöiden joukkoon ja julkaistuja kirjoja on jo yli 700.

 

Lähteet:

https://www.mirjamisiren.com/kirjailija

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista