Siirry pääsisältöön

Marja-Stiina Suihko - Mummun ja Tirpun retkikirja


Kustannus Aarni, 2020, kovakantinen, 69 s.

Kuvittanut Susa Paavilainen

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Minua ihastutti ajatus matkasta metsään, jossa mukana kulkee turvallinen isovanhempi. Luimme tämän yhdessä lapseni kanssa, suurimman osan ajasta minä ääneen, mutta välillä intoutui myös lapsi harjoittamaan omaa lukutaitoaan. Kirja on suunnattu eskari-ikäisille, se on itse asiassa tehtykin yhteistyössä eskarilaisten ja varhaiskasvattajien kanssa. Lapset ovat saaneet mm. valita kirjan kuvittajan.

Kirja vaikutti aikuisen silmään hieman pelottavalta ja sisälsi jopa synkkiäkin aiheita. Mukana on mm. avioero, sota ja kuolema. Mietin hetken oman hieman aran lapseni kanssa, että tohdinko lukea kirjaa hänelle. Päätin kuitenkin lukea, sillä nämä kaikki ovat asioita, jotka meidänkin elämäämme ovat koskettaneet ja siksi on myös tärkeää niitä yhdessä lapsen kanssa käsitellä. Ja kirja, joka luetaan yhdessä turvallisen aikuisen kanssa, on todella oiva tapa käydä vaikeita asioita läpi. Huomasin selvästi, kuinka lapseni jäi kirjan asioita pohtimaan. Ja viimeisessä luvussa, jossa aiheena on kuolema, oli kovin hellyttävää huomata, että tarina toi kyyneleet lapsen silmiin. Hänen oma mummunsa kuoli lapsen ollessa pienempi, joten uskon tämän olleen lapselle surun purkamistapa sekä myös lohduttaja.

Kirja on kirjoitettu niin, että ensin Tirpulle tulee eteen jokin murhe tai sattumus. Mummu vie joka kerta Tirpun metsään retkelle ja metsästä löytyy joka kerta ratkaisu tai selitys sen hetkiseen mielipahaan. Mummu selittää asian lapsentasoisesti, löytää asiaan tarkoituksen tai syyn ja lisäksi vielä uuden asian tai ilmiön, joka lohduttaa. Kun esimerkiksi Tirpu näkee painajaisia ja nukkumaan meno alkaa pelottaa jo päivällä, Mummu vie Tirpun rohkeusretkelle. Kohdattuaan metsän hiidet ja menninkäiset, on Tirpun rohkeus kerätty takaisin, eikä nukkuminen enää pelota. Tai kun Tirpua harmittaa vanhempien ero ja se, ettei äiti asu enää kotona, löytyy Mummulta tarina metsän Jääkuningattaresta, joka auttaa Tirpua ymmärtämään tilanteen ja lohduttaa.

Minulle tuli kirjasta mieleen piirretty, jota itse katselin lapsena. Pieni Tao Tao, pandakarhu, joka kohtaa erilaisia murheita ja huolia elämässään. Äitipanda kertoo tarinoita, jotka auttavat pikkupandaa ymmärtämään tilanteet ja tapahtumat. Tämän kirjan rakenne on samalla idealla tehty. Lapselle ei aina voi selittää asioita, kuten nuorelle voisi. Siksi on keksittävä hieman vertauskuvallisia tarinoita tai selityksiä, jotta asian voi kokonaisuudessaan ymmärtää. Vinkkinä siis jokaiselle vanhemmalle, tässä on seitsemän tarinaa, joilla voi vaikeitakin asioita selittää lapselleen. Kirja on oivallinen luettavaksi myös eskarissa. Kirjan takakannesta löytyy nettisivun osoite, jossa voi myös käydä tutustumassa kirjan leikkeihin. Nämä ovatkin varhaiskasvattajien suunnittelemia, nimenomaan esikouluikäisille suunnattuina. https://kustannusaarni.fi/retkikirjan-leikit/

Kirja päätyi minulla Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 22. Matkakirja. Tämä ei ehkä ihan ole matkakirja, mutta sopii mielestäni tähän silti. Kirjassa tehdään yhdessä monta retkeä, matkaa, joilla jokaisella opitaan jotain todella tärkeää. Kirjan viimeisessä luvussa päästään vielä kulkemaan rinnalla Mummun viimeistä matkaa, matkaa Tuonen lehtoon.

 Marja-Stiina Suihko on koulutukseltaan suomen kielen maisteri ja on työskennellyt pitkään äidinkielenopettajana. Kirjailija asuu syvällä kainuun metsissä, Kuhmon Pajakkakosken rannalla. Tämän kirjan innoittajina ovat toimineet hänen kaksi vilkasta lastenlastaan.

Kirjan kuvittaja, Susa Paavilainen, opiskelee graafista muotoilua. Hän haluaa herättää kuvituksillaan luonnon eloon ja tavoittelee kokemusta, jossa katsoja uppoaa kuvan sisälle.

 

Lähteet:

https://xn--sinikyn-cxa.fi/

https://kustannusaarni.fi/lapsen-luettavaksi-luettavaksi-lapselle/

https://kustannusaarni.fi/tuote/mummun-ja-tirpun-retkikirja/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista