Siirry pääsisältöön

Marja-Stiina Suihko - Mummun ja Tirpun retkikirja


Kustannus Aarni, 2020, kovakantinen, 69 s.

Kuvittanut Susa Paavilainen

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Minua ihastutti ajatus matkasta metsään, jossa mukana kulkee turvallinen isovanhempi. Luimme tämän yhdessä lapseni kanssa, suurimman osan ajasta minä ääneen, mutta välillä intoutui myös lapsi harjoittamaan omaa lukutaitoaan. Kirja on suunnattu eskari-ikäisille, se on itse asiassa tehtykin yhteistyössä eskarilaisten ja varhaiskasvattajien kanssa. Lapset ovat saaneet mm. valita kirjan kuvittajan.

Kirja vaikutti aikuisen silmään hieman pelottavalta ja sisälsi jopa synkkiäkin aiheita. Mukana on mm. avioero, sota ja kuolema. Mietin hetken oman hieman aran lapseni kanssa, että tohdinko lukea kirjaa hänelle. Päätin kuitenkin lukea, sillä nämä kaikki ovat asioita, jotka meidänkin elämäämme ovat koskettaneet ja siksi on myös tärkeää niitä yhdessä lapsen kanssa käsitellä. Ja kirja, joka luetaan yhdessä turvallisen aikuisen kanssa, on todella oiva tapa käydä vaikeita asioita läpi. Huomasin selvästi, kuinka lapseni jäi kirjan asioita pohtimaan. Ja viimeisessä luvussa, jossa aiheena on kuolema, oli kovin hellyttävää huomata, että tarina toi kyyneleet lapsen silmiin. Hänen oma mummunsa kuoli lapsen ollessa pienempi, joten uskon tämän olleen lapselle surun purkamistapa sekä myös lohduttaja.

Kirja on kirjoitettu niin, että ensin Tirpulle tulee eteen jokin murhe tai sattumus. Mummu vie joka kerta Tirpun metsään retkelle ja metsästä löytyy joka kerta ratkaisu tai selitys sen hetkiseen mielipahaan. Mummu selittää asian lapsentasoisesti, löytää asiaan tarkoituksen tai syyn ja lisäksi vielä uuden asian tai ilmiön, joka lohduttaa. Kun esimerkiksi Tirpu näkee painajaisia ja nukkumaan meno alkaa pelottaa jo päivällä, Mummu vie Tirpun rohkeusretkelle. Kohdattuaan metsän hiidet ja menninkäiset, on Tirpun rohkeus kerätty takaisin, eikä nukkuminen enää pelota. Tai kun Tirpua harmittaa vanhempien ero ja se, ettei äiti asu enää kotona, löytyy Mummulta tarina metsän Jääkuningattaresta, joka auttaa Tirpua ymmärtämään tilanteen ja lohduttaa.

Minulle tuli kirjasta mieleen piirretty, jota itse katselin lapsena. Pieni Tao Tao, pandakarhu, joka kohtaa erilaisia murheita ja huolia elämässään. Äitipanda kertoo tarinoita, jotka auttavat pikkupandaa ymmärtämään tilanteet ja tapahtumat. Tämän kirjan rakenne on samalla idealla tehty. Lapselle ei aina voi selittää asioita, kuten nuorelle voisi. Siksi on keksittävä hieman vertauskuvallisia tarinoita tai selityksiä, jotta asian voi kokonaisuudessaan ymmärtää. Vinkkinä siis jokaiselle vanhemmalle, tässä on seitsemän tarinaa, joilla voi vaikeitakin asioita selittää lapselleen. Kirja on oivallinen luettavaksi myös eskarissa. Kirjan takakannesta löytyy nettisivun osoite, jossa voi myös käydä tutustumassa kirjan leikkeihin. Nämä ovatkin varhaiskasvattajien suunnittelemia, nimenomaan esikouluikäisille suunnattuina. https://kustannusaarni.fi/retkikirjan-leikit/

Kirja päätyi minulla Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 22. Matkakirja. Tämä ei ehkä ihan ole matkakirja, mutta sopii mielestäni tähän silti. Kirjassa tehdään yhdessä monta retkeä, matkaa, joilla jokaisella opitaan jotain todella tärkeää. Kirjan viimeisessä luvussa päästään vielä kulkemaan rinnalla Mummun viimeistä matkaa, matkaa Tuonen lehtoon.

 Marja-Stiina Suihko on koulutukseltaan suomen kielen maisteri ja on työskennellyt pitkään äidinkielenopettajana. Kirjailija asuu syvällä kainuun metsissä, Kuhmon Pajakkakosken rannalla. Tämän kirjan innoittajina ovat toimineet hänen kaksi vilkasta lastenlastaan.

Kirjan kuvittaja, Susa Paavilainen, opiskelee graafista muotoilua. Hän haluaa herättää kuvituksillaan luonnon eloon ja tavoittelee kokemusta, jossa katsoja uppoaa kuvan sisälle.

 

Lähteet:

https://xn--sinikyn-cxa.fi/

https://kustannusaarni.fi/lapsen-luettavaksi-luettavaksi-lapselle/

https://kustannusaarni.fi/tuote/mummun-ja-tirpun-retkikirja/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista