Siirry pääsisältöön

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe


Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta.

Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä ja hänen ainoa vaihtoehtonsa tuntuu olevan vasta valmistuneet nuorukaiset.

Tämä kirja oli todella hyvä! Se on juoneltaan koukuttava, jännittävä ja ajatuksia laajentava. Henkilöhahmot on hyvin kirjoitettu, pystyin itse kuvittelemaan silmieni eteen henkilöt seikkailemaan. Kirja on tarkasti hiottu yksityiskohtia myöten, tästä esimerkkinä kirjailijalta lainaamani sanaväännös maankuulusta = marsinkuulusta. Raketeista en itse ymmärrä mitään, mutta ainakin painovoimaerot ja tuollaiset isot ”kriittiset” seikat on osattu hienosti huomioida tekstissä. Yksityiskohdista ja nippelitiedosta en osaa ottaa kantaa, mutta sellaiset eivät minua häiritsekään. Kokonaisuus oli kerta kaikkiaan loistava!

Ison miinuksen haluan kuitenkin antaa loppuratkaisusta!!! Hemmetti, minkä Koskinen teit! Mutta toisaalta, tähän on tulossa kaksi osaa lisää. Nähtäväksi jää siis, jääkö asiat tämän kirjan osalta tälle mallille, vai muuttuuko tilanne vielä toiseksi tulevissa kirjoissa. Takakannessa kuitenkin lukee, että tämä on itsenäinen tarinakokonaisuus, joten voi olla, että jää, perhana… Mutta toisaalta loppuratkaisu antoi kirjan nimelle toisenkin merkityksen. Joko se kuvaa tarinassa ilmeneviä valheita, tai sitten se kuvaa sitä, kuinka tarinan koko johdattelu onkin valhetta. Tiedän, että tämä kappale kuulostaa sekavalta, jos et ole lukenut kirjaa. Kannattaa siis lukea kirja, sen jälkeen tämä kappale uudelleen!

Juha-Pekka Koskinen on syntynyt 22.12.1968 Kemijärvellä ja asuu nykyään Hämeenlinnassa. Hän on opiskellut Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa filosofian maisterin tutkinnon. Koskinen on julkaissut 19 aikuisten romaania, 2 tietokirjaa, 28 lasten- ja nuorten kirjaa, yhden kronikan, kaksi novellikokoelmaa sekä ollut osallisena useammassa antologiassa, julkaissut lukuisia novelleja ja pakinoita. Wikipedian mukaan Koskinen on ensimmäinen suomalainen, joka julkaissut kirjojensa ensimmäisen luvun pdf-tiedostona yleisesti luettavaksi omilla kotisivuillaan. Palkintoja ja ehdokkuuksia kirjailijalle on kertynyt kaikkiaan 27, joista kaksi on Finlandia-ehdokkuuksia. Kirjailija julkaisee teoksia koko nimellään sekä nimikirjaimillaan, JP Koskinen.

 

Lähteet:

https://www.jpkoskinen.com/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Juha-Pekka_Koskinen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista