Siirry pääsisältöön

Mikki Lish & Kelly Ngai - Taikuuden talo

 


Aula & CO, 2020, kovakantinen, 266 s.

Suomentanut Terhi Kuusisto

Tilasin tämän kirjan kirjakaupasta, koska ostin kirjasarjan toisen osan ruokamarketin alelaarista. Tajusin kirjan olevan sarjan toinen osa vasta kotona paremmin perehtyessäni. Eka osa siis oli ns. pakko-ostos, tosin en ole siitä vähänkään pahoillani. Ja on tämä jo sen verran vanha sarja, ettei lompakkoni aivan hävyttömästi tästäkään osasta kevennyt.

Kirja on nuorten kirja, fantasiaa genreltään. Se on mukaansa tempaava seikkailu, jossa sisarukset Hedy ja Spencer viedään isoisänsä luokse hoitoon, kun vanhemmat lähtevät argeologikaivauksille Espanjaan. Isoisä on entinen taikuri ja hänen talonsa on pullollaan kaikkea maagista, mutta vaarallista. Erilaisia taikaesineitä on huoneesta toiseen piilotettuna valtavia määriä. Lasten isoäiti on kadonnut vuosia sitten, mutta ottaa lapsiin yhteyttä kirjoittamalla salaperäisen viestin pölyisiin taulunkehyksiin. Lapset alkavat selvittää, onko isoäiti kummitus vai kenties kadonnut johonkin talon kätköihin. Apunaan lapsilla on täytetty hirvenpää sekä karhuntalja, jotka molemmat osaavat puhua. Vastaansa lapset saavat kiukkuisia kivipatsaita, julman hengen sekä tavaroita varastelevia tauluja. Löytyykö isoäiti ja onko isoisä syyllinen katoamiseen alun perin?

Adlibris arvioi kirjan sopivaksi 12-15 ikävuodelle, mutta sanoisin, että rohkeampi 10-vuotiaskin voi kirjaa hyvin lukea. Siinä on hieman pelottavia elementtejä, eritoten riehuva ja pahantahtoinen ruumiistaan irtautunut henki, mutta uskon tarinan olevan aika ”lälly” jo 15-vuotiaalle. Hyvä tarina kuitenkin, joten kyllä tämä ihan aikuistakin viihdytti. Aulakustannus itse nimeää kirjan varhaisnuorille suunnatuksi. Jos siis magia ja taikuus kiinnostaa, tämä kannattaa ehdottomasti lukea. Tarina on eheä, hahmot hyvin kirjoitettuja ja juonikin ihan otteessaan pitävä. Lasten loputon sinisilmäisyys ja ymmärtämättömyys hieman joissain kohtia ärsytti, mutta nuorempi lukija tuskin aavistaa niin paljoa etukäteen, mitä kirjassa tapahtuu. Tämä tuskin siis häiritsee nuorta lukijaa.

Mikki Lish ja Kelly Ngai ovat australialaisia kirjoittajia, jotka luovat yhdessä jännittäviä mielikuvitusmaailmoja. Koska Mikki asuu Yhdysvalloissa ja Kelly Australiassa, heidän yhteistyönsä tapahtuu usein niin, että jommallakummalla on pyjama päällä. Kellyn lempihetkiä ovat sellaiset aamut, joina hänen puhelimessaan odottaa Mikin yön aikana lähettämiä villejä, uusia ideoita. (kopioitu suoraan kirjan takakannesta)

Kirja pääsee Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta. Tähän taisin saadakin vinkin Helmetin lukuhaasteen Facebook-ryhmästä ja otin sen heti hyötykäyttöön.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista