Siirry pääsisältöön

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

 


Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s.

Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia.

Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen. Kokonaisuus täytyy vain itse osata koota, ja siihen on vielä vähän lukijan tulkinnanvaraakin.

Kirja sai minut muistamaan, miksi rakastin itse aikoinaan kirjoittamista. Kun lajeja yhden lajin sisällä on niin pirun monta, tapoja sanoa sama asia on niin monta. Kuinka pienillä muutoksilla tekstistä kehkeytyy upea tarina tai kuinka oikeilla kysymyksillä saadaan aikaan upea tarina.  Kirja muistutti minulle myös, että kyllä minä oikeasti osaan englannin kieltä, en vain nauti sen lukemisesta ja sanojen muovautumisesta paremmaksi yhtään niin paljoa, kuin nautin nähdä suomen kielelle käyvän saman. Koko lukemisen ajan minulla kuitenkin oli sellainen olo, että minulta jäi jotain ymmärtämättä. Ajattelen kirjan olevan hieman korkeampaa kirjallisuuden tajua vaativa. Toisaalta, koin kovin suuren valaistumisen kokemuksen edellä mainituista syistä.

Kirja on takuulla erilainen, kuin tavalliset ”tusinakirjallisuuden” tuotokset. Tämä kirja ei ole romaani, vaikka tavallaan on kumminkin. Tämä ei myöskään ole novelli- tai artikkelikokoelma, vaan jotain vielä hieman erilaista. Tämä on kirja, joka täytyy tulkita itse. Joku äidinkielen asiantuntija varmasti saa tästä huiman paljon irti, mutta on kuitenkin lukemisen arvoinen kaikille kirjoja ja kirjoittamista rakastaville. Tämä kirja palautti minut ainakin luomisinnon äärelle, ns. alkulähteille.

Jim Dahl eli Ollipekka Laakso on noin 50-vuotias ja hän on tehnyt kymmeniä juttuja koti- ja ulkomaisiin julkaisuihin, joita ennen on toiminut matkailualalla 15 vuotta. Kirjoittamista hän on opiskellut muiden muassa Jyväskylän ja Turun yliopistoissa. Hän on ohjannut luovan kirjoittamisen ryhmiä 7 vuoden ajan. Nyt hän on jääkiekkotoimittajana Jatkoaika-verkkolehdessä. Huominen oli eilen on fiktiivinen elämäkerta. Se on fragmentaarinen kirja kirjoittamisesta sisältäen monia metatasoja. Kansien välissä on niin proosaa, draamaa, tietokirjallisuutta kuin runouttakin. Kirjailija sanoo itse kirjastaan näin: Fiktiivinen elämäkertani käsittelee niin fyysistä kuin psyykkistäkin toipumista. Pääpaino on henkisellä puolella.

 

Lähteet:

https://01122021.eu/

https://lapinlahdenlahde.fi/tapahtuma/huominen-oli-eilen-kirjan-julkistamistilaisuus/

https://www.bod.fi/kirjakauppa/huominen-oli-eilen-jim-dahl-9789528068198

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Mia...

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var...

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlanti...

Hae tästä blogista