Siirry pääsisältöön

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

 


Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s.

Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia.

Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen. Kokonaisuus täytyy vain itse osata koota, ja siihen on vielä vähän lukijan tulkinnanvaraakin.

Kirja sai minut muistamaan, miksi rakastin itse aikoinaan kirjoittamista. Kun lajeja yhden lajin sisällä on niin pirun monta, tapoja sanoa sama asia on niin monta. Kuinka pienillä muutoksilla tekstistä kehkeytyy upea tarina tai kuinka oikeilla kysymyksillä saadaan aikaan upea tarina.  Kirja muistutti minulle myös, että kyllä minä oikeasti osaan englannin kieltä, en vain nauti sen lukemisesta ja sanojen muovautumisesta paremmaksi yhtään niin paljoa, kuin nautin nähdä suomen kielelle käyvän saman. Koko lukemisen ajan minulla kuitenkin oli sellainen olo, että minulta jäi jotain ymmärtämättä. Ajattelen kirjan olevan hieman korkeampaa kirjallisuuden tajua vaativa. Toisaalta, koin kovin suuren valaistumisen kokemuksen edellä mainituista syistä.

Kirja on takuulla erilainen, kuin tavalliset ”tusinakirjallisuuden” tuotokset. Tämä kirja ei ole romaani, vaikka tavallaan on kumminkin. Tämä ei myöskään ole novelli- tai artikkelikokoelma, vaan jotain vielä hieman erilaista. Tämä on kirja, joka täytyy tulkita itse. Joku äidinkielen asiantuntija varmasti saa tästä huiman paljon irti, mutta on kuitenkin lukemisen arvoinen kaikille kirjoja ja kirjoittamista rakastaville. Tämä kirja palautti minut ainakin luomisinnon äärelle, ns. alkulähteille.

Jim Dahl eli Ollipekka Laakso on noin 50-vuotias ja hän on tehnyt kymmeniä juttuja koti- ja ulkomaisiin julkaisuihin, joita ennen on toiminut matkailualalla 15 vuotta. Kirjoittamista hän on opiskellut muiden muassa Jyväskylän ja Turun yliopistoissa. Hän on ohjannut luovan kirjoittamisen ryhmiä 7 vuoden ajan. Nyt hän on jääkiekkotoimittajana Jatkoaika-verkkolehdessä. Huominen oli eilen on fiktiivinen elämäkerta. Se on fragmentaarinen kirja kirjoittamisesta sisältäen monia metatasoja. Kansien välissä on niin proosaa, draamaa, tietokirjallisuutta kuin runouttakin. Kirjailija sanoo itse kirjastaan näin: Fiktiivinen elämäkertani käsittelee niin fyysistä kuin psyykkistäkin toipumista. Pääpaino on henkisellä puolella.

 

Lähteet:

https://01122021.eu/

https://lapinlahdenlahde.fi/tapahtuma/huominen-oli-eilen-kirjan-julkistamistilaisuus/

https://www.bod.fi/kirjakauppa/huominen-oli-eilen-jim-dahl-9789528068198

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Hae tästä blogista