Siirry pääsisältöön

Herra Ylppö - 101 elämänohjetta

 


Docendo, 2023, kovakantinen, 216 s.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Ja heti ensimmäiseksi tunnustan, että tämän kirjan halusin lukea puhtaasti siitä syystä, että sen on kirjoittanut julkkis. En henkilökohtaisesti anna mitään painoarvoa sille, onko joku tunnettu tai ei. Mutta koska olen jo vuosia diggaillut Herra Ylpön sekä Maj Karman biiseistä, eritoten niiden sanoitusten vuoksi, ei tätä kirjaa vain voinut jättää väliin.

Edellinen lausunto on siinä mielessä ”rohkea”, että kirjapiireissä on viime aikoina paljon puhuttu siitä, kuinka kustantamot painavat jonkin turhan kirjan, jonka on hätäisesti sutaissut joku julkkis, jotta sillä julkkisnimen varjolla tahkotaan paljon rahaa. Tästä kirjasta en tietenkään voi sanoa, mikä on kustannuspäätökseen johtanut, mutta olen oikein tyytyväinen, että se on painetuksi tullut. Kirja nimittäin oli omasta mielestäni oikein hyvä! Ja taasen edellisessä kappaleessa kertomastani syystä myönnän, etten todellakaan ole täysin puolueeton arvostelija, joten kannattaa päättää itse. Kirjan puolustukseksi sanon kuitenkin, että se on oikein kivan näköinen, joten sen voi ostaa vaikka ihan vain koristeeksi, tai mukin aluseksi (kukaan ei huomaa eroa!).

Nimensä mukaisesti kirjassa on 101 elämänohjetta, joiden tarkoituksen Ylppö selittää. Voisi luulla, että tällaisessa kirjassa ei ole paljoa sisältöä, mutta ainakin minulle kirja tarjosi paljon enemmän kuin vain riviensä summan. Ensinnäkin kirjassa pääsee uppoutumaan Ylpön ajatusmaailmaan yllättävän syvälle. Toisaalta se avasi minulle paljon tietynlaisia ihmetyksiä niin biiseistä kuin Ylpön julkisesta esiintymisestä. En siis mitenkään tiivisti ole seurannut hänen esiintymistään tai julkisuuttaan, joten jotkin ohimennen heitetyt kommentit tietyissä tilanteissa ovat vaikuttaneet täysin erilaisilta, kun ei ole ymmärtänyt, millainen ihminen Ylppö on. Toki näinhän on oikeastaan kaikkien ihmisten kanssa. Siksi en näekään itse mitään itua julkkisten palvomisessa, koska en tunne heitä.

Kirjassa oli todella monta elämänohjetta, jotka voisin suoralta kädeltä allekirjoittaa. Osa oli toki myös sellaisia, että en välttämättä ihan pysty allekirjoittamaan. Toisaalta siksi, että elän kovin toisenlaista elämää ja sommittaminen taiteilijaelämästä omaani ei toimi, tai siksi, että minun palkkapussini on aika paljon pienempi ja niin edelleen. Ja on pakko sanoa, että rakastan sarkasmia! Ja sitä tässä kirjassa riittää, samoin mustaa huumoria. Kirja on kirjoitettu suoraan ja kaunistelematta, mikä on mielestäni paras asia kirjassa. En pidä turhanpäiväisestä kiertelystä ja siitä, että tarvitsee varoa sanojaan, ettei joku vaan loukkaannu. Tämäkin mahtuu kirjan ohjeistuksiin, ihan kaikesta ei kannata loukkaantua.

Lopputulemana siis, että tämä kirja ei ole turhaa musteen tuhlausta, jolla tahkotaan rahaa kustantamolle. Tämä on oikeasti lukemisen arvoinen ohjekirja, joka samalla tarjoaa myös kurkistuksen yhden julkkiksen sieluun. Faneillehan tämä on siis pakko-ostos, mutta suosittelen myös muillekin. Herra Ylpöllä on omaan makuuni erittäin viisaita ajatuksia, joista sarkasmi tekee vielä parempia! Tämä on myös sellainen kirja, että tämän voi antaa nuorellekin luettavaksi, ei sisällä K18-kamaa. Toistan tähän vielä kirjan ensimmäisen ja Ylpön mukaan tärkeimmän säännön: 1. Halaa lapsiasi ja sano heille, että rakastat heitä.

Herra Ylppö eli Frank Mikko Kalevi Mäntymäki on syntynyt 16.3.1973 Harjavallassa ja tunnetaan musiikin saralta. Hän on ollut Maj Karman, Herra Ylppö & Ihmisten sekä Herra Ylppö & EX:n keulahahmo, laulaja ja sanoittaja. Herra Ylppö & Ihmiset -yhtyeessä hänellä on päävastuu myös säveltäjänä. Ylppö on opiskellut Porin taidekoulussa sekä Satakunnan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, mutta siellä opinnot jäivät kesken. Ylppö on kuvittanut omia sekä muiden yhtyeiden levyn kansia ja valmistaa printtitauluja. Ylppö on ohjannut ja kuvannut musiikkivideoita niin omalle kuin muillekin esiintyjille. Ylpöllä on aspergerin oireyhtymä ja hän on kertonut kärsineensä alkoholiongelmasta.

Vielä näkökulmaa tuohon julkkiksen nimellä julkaistavaan kirjaan. Ylppö oli aikeissa julkaista 2004 runokokoelman, mutta koska kustantamo alkoi mainostaa kirjaa ennen sen valmistumista, Ylppö päätti jättää sen julkaisematta. Tämän elämänohjekirjan jokaisen elämänohjeen hän on julkaissut omalla Instagram-tilillään ennen kirjan julkaisua.

Ja lisään tämän kirjan Satakirjastojen lukuhaasteseen kohtaan 31. Kirjan nimessä on sata. Tarpeeksi lähelle mielestäni, ykkönen sinne tai tänne!

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Herra_Ylpp%C3%B6

Kommentit

  1. Näin taannoin Ylpön haastattelun Arto Nybergissä ja olen katsonut sen Vain elämää -kauden, jolla hän oli. Hyvin mielenkiintoinen persoona kyllä selvästi!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista