Siirry pääsisältöön

Mosa Zainab & Antti Autioniemi - Ei paratiisia ei maistereita

 


Sininen Jättiläinen, 2023, kovakantinen, 238 s.

Kirjan sain arvostelukappaleena ja se on sinältään erikoinen teos, että kyseessä on viime syksynä (2022) startanneen kustannusosakeyhtiön ensimmäinen julkaisu. Kirjan sijoitan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 40. Kirjassa hylätään jotain. Toinen kirjan päähenkilöistä hylkää kotimaansa. Toisalta toinenkin päähenkilö hylkää useitakin eri juttuja, mm. vanhan elämäntyylinsä ja vanhan työnsä.

Zainabin ja Autioniemen kirja kertoo elämäkerrallisesti kaksi eri seikkailua, joihin toinen päähenkilö ajautuu tilanteen pakottamana, kun taas toinen päähenkilö itse hakeutuu erinäisiin tilanteisiin seikkailuun tarttuen. Tarinoiden voimakkaasta erilaisuudesta syntyy hämmentävä ja valaiseva kontrasti, joka kasvaa teoksen pääteemaksi. Toinen matkaa halki Euroopan paremman elämän toivossa, toinen taas matkaa pitkin maailmaa elämysten ja seikkailujen toivossa. Molemmat henkilöt kohtaavat mitä eriskummallisempia, raskaita ja jopa pelottaviakin tilanteita, ja siksi kontrasti näiden kahden henkilön välillä pistää lukijan tosissaan miettimään. Antti tulee paluumuuttajana takaisin Rovaniemelle seikkailujen uuvuttamana, kun Mosa sinnittelee vaikean ja tuskallisen matkan Suomen Lappiin pakolaisena.

Kirja on samaan aikaan ajatuksia ravisteleva kertomus siitä, millaista on oikeasti ollut pakolaisena oleminen. Toisaalta taas vähän Juoppohullun päiväkirjoja muistuttava kuvaus siitä, millainen voikaan olla päihtymistä epätoivoisesti etsivä suomailainen maailmalla. Kummassakin tarinassa on paljon purtavaa ja samalla myös paljon silmiä avaavaa ja ymmärrystä herättävää kerrontaa. Kirja kertoo molempien kirjailijoiden elämän puolen vuoden ajalta, aina siihen päivään asti, kun he tapaavat vastaanottokeskuksessa Rovaniemellä.

Yleensä en pidä kirjoista, jotka pomppivat tarinasta toiseen, mutta tässä se toimi suorastaan loistavasti. Uskon, että se toimi paremmin näin, kuin että jos molempien tarina olisi kerrottu erikseen. Mosan synkkä tarina pakolaisuudesta tasapainottui Antin päihteiden täyteisellä hetkessä elämisellä ja päinvastoin. Kumpikin rinnakkain kulkeva tarina oli kirjoitettu täysin eri tyylillä, joka mielestäni täydensi kirjan vaikuttavuutta ja teki siitä aina vain paremman. Kaikista eniten kirjassa minua ärsytti se, että tarina jäi kesken! Ja nyt täytyy malttamattomana vain odottaa, koska tarina saa jatkoa! Kirja on tarkoitettu trilogian ensimmäiseksi osaksi, ja toisen osan työstäminen on tarkoitus aloittaa vuoden 2023 aikana. Arvosanaksi annan kirjalle täydet 5/5!

Mosa Zainab saapui pakolaisena Suomeen vuonna 2015. Hän on taustaltaan historian opettaja ja työskentelee tällä hetkellä monikulttuurisuuskeskuksessa. Työnsä ohella Zainab opiskelee Helsingin avoimessa yliopistossa kirjallisuustieteitä. Hän on julkaissut aikaisemmin kaksi kirjaa arabiaksi joista toinen on omakohtainen kirja hänen kokemuksistaan syyrialaisessa vankilassa ja toinen kertoo historiallisessa kontekstissa naisen asemasta Syyriassa. Nyt hän työstää Ei paratiisia ei maistereita -teoksen arabian kielistä versiota arabiemiraattilaisen kustantamon kanssa. Zainab sai perheensä yhdistettyä Rovaniemelle kolme vuotta, kolme kuukautta ja kymmenen päivää myöhemmin.

Antti Autioniemi on rovaniemeläislähtöinen sarjaryhtyjä, joka on taiteen maisteriuden lisäksi valmistunut kriittisestä korkeakoulusta. Hän on ehtinyt asua elämänsä aikana niin Helsingin Kalliossa kuin useammassa eteläamerikkalaisessa valtiossakin. Hän kehittelee työkseen elämyksiä ja tarinoita turisteille.

Sininen jättiläinen nojaa toimintansa startup-ajatteluun ja sen tavoitteena on rikastuttaa Lapin matkailijoiden kokemusta tarinankerronnan keinoin. Sininen jättiläinen toimii kotimaisen kirjallisuuden kentässä pohjoisen ajattelun sanallistajana. Kustannusohjelmasta löytyy tällä hetkellä kaunokirjallisuuden lisäksi elämäkertoja sekä turistimarkkinoille suunnattuja teoksia. Kustantamo tekee yhteistyötä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden kanssa esim. kuvitusten osalta. Kustantamon taustalta löytyvät rovaniemeläiset (elämän)kumppanit Antti ja Jenny, jotka etsivät lisävahvistusta tiimiinsä sekä kirjailijoita kustannussuunnitelmaansa. Heille voi lähettää kirjaideoita, kirjoitusnäytteitä sekä tietenkin valmiita käsikirjoituksia. Pääpaino on Lapin kansainvälisissä matkaajissa ja kotimaan kirjallisuuskentän tunnustelun he aloittavat pohjoisten henkilöiden elämäkerroilla ja lasten (tieto)kirjallisuudella. Yhteystiedot löydät osoitteesta https://www.sininenjattilainen.fi/meista

Nimi sininen Jättiläinen juontaa juurensa Haltin häihin. Kun ihmiskunnan aamu vasta alkoi sarastaa, ja Lappi oli jättiläisten maata. Taiska teki 1976 tunnetuksi tarinan, joka on vain osa laajempaa tarinankerrontaperinnettä. Säkeistöillä on paljon laajempi tausta täynnä yksityiskohtia, joita laulu ei kerro. Toisaalta aikojen alussa kaikki tähdet olivat sinisiä jättiläisiä. Kun ne kuolivat ja räjähtivät, universumi sai uutta ainesta. Tuosta aineksesta loppujen lopuksi koostuivat myös keltaiset, auringonkeltaiset tähdet ja niitä kiertävät planeetat, joista yhtä me asutamme.

 

 

Lähteet:

https://www.sininenjattilainen.fi/kirjailijat

https://www.wildadventuresnorth.fi/l/haltinhaat/

https://www.youtube.com/watch?v=_2T7bc81s7c

Kustamolta saatu tietolehtinen, josta lainasin melko paljon suoraankin tekstiä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlantista

Hae tästä blogista