Siirry pääsisältöön

Mosa Zainab & Antti Autioniemi - Ei paratiisia ei maistereita

 


Sininen Jättiläinen, 2023, kovakantinen, 238 s.

Kirjan sain arvostelukappaleena ja se on sinältään erikoinen teos, että kyseessä on viime syksynä (2022) startanneen kustannusosakeyhtiön ensimmäinen julkaisu. Kirjan sijoitan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 40. Kirjassa hylätään jotain. Toinen kirjan päähenkilöistä hylkää kotimaansa. Toisalta toinenkin päähenkilö hylkää useitakin eri juttuja, mm. vanhan elämäntyylinsä ja vanhan työnsä.

Zainabin ja Autioniemen kirja kertoo elämäkerrallisesti kaksi eri seikkailua, joihin toinen päähenkilö ajautuu tilanteen pakottamana, kun taas toinen päähenkilö itse hakeutuu erinäisiin tilanteisiin seikkailuun tarttuen. Tarinoiden voimakkaasta erilaisuudesta syntyy hämmentävä ja valaiseva kontrasti, joka kasvaa teoksen pääteemaksi. Toinen matkaa halki Euroopan paremman elämän toivossa, toinen taas matkaa pitkin maailmaa elämysten ja seikkailujen toivossa. Molemmat henkilöt kohtaavat mitä eriskummallisempia, raskaita ja jopa pelottaviakin tilanteita, ja siksi kontrasti näiden kahden henkilön välillä pistää lukijan tosissaan miettimään. Antti tulee paluumuuttajana takaisin Rovaniemelle seikkailujen uuvuttamana, kun Mosa sinnittelee vaikean ja tuskallisen matkan Suomen Lappiin pakolaisena.

Kirja on samaan aikaan ajatuksia ravisteleva kertomus siitä, millaista on oikeasti ollut pakolaisena oleminen. Toisaalta taas vähän Juoppohullun päiväkirjoja muistuttava kuvaus siitä, millainen voikaan olla päihtymistä epätoivoisesti etsivä suomailainen maailmalla. Kummassakin tarinassa on paljon purtavaa ja samalla myös paljon silmiä avaavaa ja ymmärrystä herättävää kerrontaa. Kirja kertoo molempien kirjailijoiden elämän puolen vuoden ajalta, aina siihen päivään asti, kun he tapaavat vastaanottokeskuksessa Rovaniemellä.

Yleensä en pidä kirjoista, jotka pomppivat tarinasta toiseen, mutta tässä se toimi suorastaan loistavasti. Uskon, että se toimi paremmin näin, kuin että jos molempien tarina olisi kerrottu erikseen. Mosan synkkä tarina pakolaisuudesta tasapainottui Antin päihteiden täyteisellä hetkessä elämisellä ja päinvastoin. Kumpikin rinnakkain kulkeva tarina oli kirjoitettu täysin eri tyylillä, joka mielestäni täydensi kirjan vaikuttavuutta ja teki siitä aina vain paremman. Kaikista eniten kirjassa minua ärsytti se, että tarina jäi kesken! Ja nyt täytyy malttamattomana vain odottaa, koska tarina saa jatkoa! Kirja on tarkoitettu trilogian ensimmäiseksi osaksi, ja toisen osan työstäminen on tarkoitus aloittaa vuoden 2023 aikana. Arvosanaksi annan kirjalle täydet 5/5!

Mosa Zainab saapui pakolaisena Suomeen vuonna 2015. Hän on taustaltaan historian opettaja ja työskentelee tällä hetkellä monikulttuurisuuskeskuksessa. Työnsä ohella Zainab opiskelee Helsingin avoimessa yliopistossa kirjallisuustieteitä. Hän on julkaissut aikaisemmin kaksi kirjaa arabiaksi joista toinen on omakohtainen kirja hänen kokemuksistaan syyrialaisessa vankilassa ja toinen kertoo historiallisessa kontekstissa naisen asemasta Syyriassa. Nyt hän työstää Ei paratiisia ei maistereita -teoksen arabian kielistä versiota arabiemiraattilaisen kustantamon kanssa. Zainab sai perheensä yhdistettyä Rovaniemelle kolme vuotta, kolme kuukautta ja kymmenen päivää myöhemmin.

Antti Autioniemi on rovaniemeläislähtöinen sarjaryhtyjä, joka on taiteen maisteriuden lisäksi valmistunut kriittisestä korkeakoulusta. Hän on ehtinyt asua elämänsä aikana niin Helsingin Kalliossa kuin useammassa eteläamerikkalaisessa valtiossakin. Hän kehittelee työkseen elämyksiä ja tarinoita turisteille.

Sininen jättiläinen nojaa toimintansa startup-ajatteluun ja sen tavoitteena on rikastuttaa Lapin matkailijoiden kokemusta tarinankerronnan keinoin. Sininen jättiläinen toimii kotimaisen kirjallisuuden kentässä pohjoisen ajattelun sanallistajana. Kustannusohjelmasta löytyy tällä hetkellä kaunokirjallisuuden lisäksi elämäkertoja sekä turistimarkkinoille suunnattuja teoksia. Kustantamo tekee yhteistyötä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden kanssa esim. kuvitusten osalta. Kustantamon taustalta löytyvät rovaniemeläiset (elämän)kumppanit Antti ja Jenny, jotka etsivät lisävahvistusta tiimiinsä sekä kirjailijoita kustannussuunnitelmaansa. Heille voi lähettää kirjaideoita, kirjoitusnäytteitä sekä tietenkin valmiita käsikirjoituksia. Pääpaino on Lapin kansainvälisissä matkaajissa ja kotimaan kirjallisuuskentän tunnustelun he aloittavat pohjoisten henkilöiden elämäkerroilla ja lasten (tieto)kirjallisuudella. Yhteystiedot löydät osoitteesta https://www.sininenjattilainen.fi/meista

Nimi sininen Jättiläinen juontaa juurensa Haltin häihin. Kun ihmiskunnan aamu vasta alkoi sarastaa, ja Lappi oli jättiläisten maata. Taiska teki 1976 tunnetuksi tarinan, joka on vain osa laajempaa tarinankerrontaperinnettä. Säkeistöillä on paljon laajempi tausta täynnä yksityiskohtia, joita laulu ei kerro. Toisaalta aikojen alussa kaikki tähdet olivat sinisiä jättiläisiä. Kun ne kuolivat ja räjähtivät, universumi sai uutta ainesta. Tuosta aineksesta loppujen lopuksi koostuivat myös keltaiset, auringonkeltaiset tähdet ja niitä kiertävät planeetat, joista yhtä me asutamme.

 

 

Lähteet:

https://www.sininenjattilainen.fi/kirjailijat

https://www.wildadventuresnorth.fi/l/haltinhaat/

https://www.youtube.com/watch?v=_2T7bc81s7c

Kustamolta saatu tietolehtinen, josta lainasin melko paljon suoraankin tekstiä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Henry Aho - Kissanhiekanvaihtaja osa 1

  Atrain&Nord, 2022, kovakantinen, 160 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena. Täytyy sanoa, että suhtauduin kirjaan kovin ennakkoluuloisesti nimen takia. Tämän vuoksi sijoitankin kirjan Helmetin 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. Väkisin kirjan nimi pisti miettimään, minkälainen kirjailija kirjoittaa tämän nimisen kirjan. Mutta tämä kirja on loistava! Ja kirjan luettuani, ei kirjalle oikein mitään muuta nimeäkään voisi antaa. Mutta siis ennakkoluulot kannattaa todellakin ohittaa, sillä omituisuudet voivatkin olla hiekkaan kätkettyjä aarteita, ei onneksi kissanhiekkaan. Tämä oli tunteita herättävä kirja, jossa kaikesta huolimatta päällimmäisenä oli rauhallinen ja hyvä fiilis. Teksti on kirjoitettu soljuvasti ja sitä oli erittäin miellyttävää lukea. Pystyin eläytymään tekstin kautta päähenkilöön todella hyvin ja kokemaan tämän tunteita lukiessani. Päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, joka on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän elää

Juha-Pekka Koskinen - Puhdas valhe

Aviador, 2023, kovakantinen, 254 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Tämä nuorten scifi-romaani oli mielenkiintoisen kuuloinen ja ajattelin muutenkin, ettei scifillä voi mennä metsään lukukokemuksena. Eikä kyllä mennytkään! Kirja sopii kaiken kruunuksi vielä Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 21. Kirja on scifiä, eli tieteiskirjallisuutta . Phoboksen neloset, hyvät ystävykset Joni, Linda, Ben ja Amanda valmistuvat juuri viimeisinä rakettitieteen koulutuksesta. Koulutus on lakkautettu tarpeettomana, sillä Marsin johto on päättänyt, ettei raketeilla tarvitse kenenkään enää lentää, kun lentoja Maahan ei tarvitse enää tehdä. Marsilaisille on kerrottu, että Maa on asuinkelvoton, ollut jo vuosikausia. Nelikko saa kuitenkin yhteydenoton Max Yosilta, marsinkuululta avaruuslentäjältä, joka on käynyt maassa. Yosin mukaan väite Maan asuinkelvottomuudesta on vain hallituksen keksimää propagandaa ja Yosi haluaa lentää jälleen Maahan. Avukseen hän tarvitsee taitavia lentäjiä

Jim Dahl - Huominen oli eilen: fiktiivinen elämäkerta

  Books on Demand, 2022, pokkari, 214 s. Tästä omakustanteesta sain arvostelukappaleen kirjailijalta itseltään. Yhtään en tiennyt, mitä kirjalta odottaa ja nyt luettuani pakko sanoa, etten ole varma, olenko minä oikea henkilö kirjaa arvostelemaan. Mutta parhaani yritän! Kirjan sijoitan Satakirjastojen 2023 lukuhaasteeseen kohtaan 12. Googlaat jotakin kirjan takia . Kirja on kirjoitettu suomeksi ja osittain englanniksi. Kirjassa on niin kaunokirjallista tekstiä, näytelmän käsikirjoitusta, runoutta kuin lehtiartikkeleitakin. Oikeastaan liki kaikki kirjallisuuden lajit on kirjassa edustettuna. Mukana myös kirjeitä, sähköposteja, viestejä… Englanniksi kerrotaan rakkaustarinakin. Kirja on tavallaan joukko erillisiä tekstejä, mutta tavallaan siinä on juoni, tarina. Ehkä jollain tapaa siinä on kuvattu kirjoittamisen ja luomisen vaikeutta sekä onnistumisen autuutta. Kirja kertoo kokonaisen romaanin rivien välistä, jos vain osaa lukea. Kirja on siis kovin monikerroksinen ja monitulkintainen

Hae tästä blogista