Siirry pääsisältöön

Victoria Aveyard - Maailmojen murtaja

 


Aula & CO, 2021, kovakantinen

586 sivua

(Realm Breaker, 2021)

Suomentanut Jussi Korhonen

Tämän kirjan ostin vastikään ilmestyneenä, koska pidin Aveyardin Hopea-sarjasta. Tämä on kuitenkin jäänyt hyllyyn odottelemaan päivää, jona ehdin lukea. Nyt tarkoitukseni oli lukea ja sijoittaa kirja Helmetin lukuhaasteeseen. Pakko kuitenkin sanoa, että kirja oli suuri, suuri pettymys. Se oli minun makuuni niin huono, että jätin kirjan kesken.

En kertakaikkiaan päässyt missään vaiheessa kirjan juoneen tai hahmoihin kiinni. Luin sivulle 182 asti. Tuohon mennessä varsinainen tarina ei ollut vielä edes alkanut, vaan menossa oli yhä alkupohjustus. Menossa oli kuitenkin jo ainakin 30. hahmo, joka katsottiin niin tärkeäksi, että hänet oli nimetty. Ja pakko sanoa, että hahmot menivät itselläni autuaan sekaisin, ainakaan nimien perusteella en osaa kertoa yhtään kuka on kuka. Sivuhahmoja kuvaillaan todella tuskastuttavan pitkään ja ainakin takakannen perusteella varsinainen päähahmo astuu kuvioihin vasta kirjan kolmannessa luvussa. Luulin ensin, että taas kirjaan tuli joku uusi sivuhahmo, mutta takakannen luettuani uudestaan tajusin, että se olikin kirjan päähenkilö.

Kirjailija kertoo, että on kirjoittanut kirjansa 14-vuotiaalle itselleen, joka rakasti Tarua sormusten herrasta, mutta joka ei pystynyt samaistumaan sen hahmoihin. Inspiraationa kirjan kiitoksissakin Aveyard mainitsee Tolkienin, joka heitti hänet Keskimaahan ja antoi niin paljon mutta samalla niin vähän. Pakko sanoa, että kirjassa myös kulkee mukana tietynlainen tolkienmaisuus. Kuvaillaan ja kerrotaan paljon, mutta aivan väärästä kohdasta. Ainakin itse hobitin lukeneena totesin, ettei Tolkienin pitkäveteinen ja kaiken kuvaileva kerronta ole minun juttuni. Olen enemmän juonen perään, kuin pitkien kuvailujen.

Tämä kirja on juuri edellä mainitun kaltainen. Kirjan yksi luku on esimerkiksi omistettu Allwardin kuningattaren ja hänen neuvonantajien kokoukselle, jonka aiheena on, että kenet kuningatar valitsee puolisokseen. Ehkä tälle luvulle olisi myöhemmin tullut selvitys, miksi sitä niin pitkällisesti tarvitsi kuvailla, mutta ainakaan tuossa kirjan alkupäässä se ei olisi minua vähempää voinut kiinnostaa, kun ei ole hajuakaan siitä, onko kuningatar ylipäätään millään tapaa tärkeä koko kirjassakaan. Ja paljon muuta en kuningattaresta tiedäkään kuin sen, ketkä hänen suhlasehdokkaitaan ovat…

Teksti on hyvää ja sujuvaa, Aveyard ehdottomasti hallitsee kyllä kirjoittamisen. Sisältö ei vaan ollut minun mieleeni. Odotin enemmän Hopea-sarjan kaltaista tapahtumarikasta ja vauhdikasta kirjaa, mutta tämä oli täysin vastakohta edelliselle kirjasarjalle. Kaikkialla muualla tämä on luokiteltu nuorten fantasiakirjallisuudeksi, mutta risingshadow-sivusto on luokitellut tämän lisäksi korkeaksi fantasiaksi. Jos termi ei ole tuttu, korkea fantasia on enemmänkin laveaa eeppistä kerrontaa, jossa tarinat ovat pitkiä ja monipolvisia. Ja tämä kirja on nimenomaan sitä. Sopii siis kyllä nuorillekin, mutta ei ole niin suosittu laji käsittääkseni nuorten keskuudessa, ainakaan nykyään, kun kulttuurimme on kovin hektinen ja nuoret ”vauhdikkaita” elämässään.

Eli, jos Hobitti ja Taru sormusten herrasta oli sinun juttusi, tämäkin voi olla juuri sinulle sopiva. Jos taas mieluummin luet vauhdikkaita ja selkeitä tarinoita runsain juonenkääntein, tämä on aaiiiivaaaan liian pitkäveteinen ja tylsä kirja. Kovasti tätä on kehuttu, kehuttu uudeksi klassikoksi sekä mestarilliseksi fantasiaksi. Minun mielestäni tämä oli vain tylsä, mutta voit olla kanssani eri mieltä. Toisaalta, Risingshadow-sivustolla yleensä hyvä kirja saa arvosanaksi n. 7-9, mutta tämä sai vain 6,6. Mielipiteet jakautuvat radikaalisti. Testaa siis itse! Kirjalle on juuri julkaistu myös jatko-osa, joten kyllähän tästä väkisinkin on joku silloin tykännytkin!

 

Lähteet:

https://www.risingshadow.fi/library/book/9002-maailmojen-murtaja

https://www.risingshadow.fi/library/genre/high_fantasy

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlantista

Hae tästä blogista