Siirry pääsisältöön

Jenny Colgan - Uusia lukuja ja onnellisia loppuja

 

Gummerus, 2021, pokkari, 360 s.

(The Little Shop of Happy Ever After, 2016)

Suomentanut Paula Takio

 

Tätä kirjaa ja tämän kirjailijan kirjoja on kehuttu kovasti Helmetin lukuhaasteen Facebook-ryhmässä, joten sehän tarttui kivasti kirjaston uutuushyllystä mukaani. Ja täytyy sanoa, että ei ole syyttä kehuttu! Kirjalle arvosanaksi annankin 4/5. Parasta kirjassa on ehdottomasti vahvasti kirja-painotteinen teema.

Kassissa oli pieni runokirja, jossa runot olivat sekä venäjäksi että englanniksi. Nina ei tuntenut runoilijaa, jonka nimi oli Fjodor Tjuttšev. Hän hymyili ilahtuneena. Kirja oli vanha, kangaspintainen ja kovakantinen, näytti paljon luetulta. Kirjassa ei ollut omistuskirjoitusta.

JoJo Moyesin suositus kirjan kannessa kuvaa kirjaa osuvasti: Tunnelmallinen herkkupala. Se tämä kirja onkin. Kirja kertoo Nina Redmondista, joka joutuu jättämään rakkaan työnsä kirjastonhoitajana. Nina on vuosien ajan hamstrannut kirjoja itselleen ja kämppäkaveri Surinder on kurkkuaan myöten täynnä niitä. Ninan pitäisi löytää uusi työ ja paikka kaikille kirjoilleen. Hän on aina haaveillut kirjakaupasta, mutta sellaisen perustaminen vaatii valtavasti tietoa, taitoa ja kaiken maailman lupia ja kirjanpitoa. Ennen pitkää Nina keksii idean kiertävästä kirjakaupasta.

Kaunokirjallisuus menisi ovelta katsottuna oikealle, Nina päätti, koska sitä useimmat ihmiset hakivat. Tietokirjallisuus vasemmalle ja lastenkirjallisuus takaseinustalle, että lapset voisivat tulla kunnolla sisälle katsomaan kirjoja lähempää. Nina oli ostanut monta värikästä halpaa säkkituolia, joilla lapset voisivat istua satutunnin aikana. Hänen toimilupansa oli näkyvästi esillä pakettiauton sivuikkunassa.

Tarina on juoneltaan aika tavallinen romanttinen rakkaustarina, mutta siihen mahtuu monta koukeroa, mutkaa ja hampaiden kiristystä. Samoin kirja käsittelee syvällisempiäkin aiheita, maalaiselämän raskautta, erään perheen sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia sekä eläinten oikeuksia ym. Vaikka tarina on toisaalta kovin kevyt ja pehmeä, löytyy siitä kuitenkin särmää ja syvyyttä. Ja mikä parasta, se kertoo kirjoista ja rakkaudesta kirjoihin. Jokaisen lukutoukan pakollinen luettava! Ja Colganin tuotanto meni kyllä ehdottomasti muutenkin lukulistan kärkeen.

Jenny Colgan on skotlantilainen kirjailija ja Britannian viihteen kärkinimiä. Colganin kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 5 miljoonaa kappaletta. Colgan opiskeli Edinburghin yliopistossa ja on työskennellyt mm. stand-up koomikkona. Colgan kirjoittaa romanttista komediaa ja science-fictionia. Colgan on kirjoittanut mm. Doctor Who -tarinoita. Hän on kirjoittanut myös salanimillä Jane Beaton ja J.T. Colgan. Tämän kirjan laitan Helmetin 2021 lukuhaasteen kohtaan 49. Kirja on julkaistu vuonna 2021.

 

Lähteet:

https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512413935/uusia-lukuja-ja-onnellisia-loppuja/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jenny_Colgan

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Adonis Fabio - Vihreän siirtymän kultti

H. C. Hammerbergin tutkimuksia Icasos, 2024, näköiskirja, 206 s. Teos kiinnitti kustantajan uutuusluettelossa väkisin huomioni. Jo pelkästään kirjailijanimi kuulosti niin röyhkeältä vitsiltä, että sisällön on pakko olla yhtä hulvatonta. Kun vielä esittelytekstissä kerrotaan kirjan sisältävän riemullisen huonoa huumoria, olin myyty. Taidolla muokattu kirjailijakuva suorastaan pakotti lukemaan tämän. Vihreän siirtymän kultti on siis huumorin täyteinen dekkari. Tai ehkä tätä voisi kuvailla pikemminkin dekkarin parodiaksi. Meno on äärettömän lennokasta, erittäin epärealistista ja räävittömän huonolla huumorilla varustettua. Toisin sanoen teos rikkoo kaikkia hyvän maun rajoja ja jättää lukijalle sellaisen ymmyrkäisen ilmeen huulille, joiden välistä voi jopa kuulua vaimea öööö… Yhtä kaikki, H. C. Hammerbergin tutkimukset ovat kaikista edellä luetelluista syistä ehdottomasti lukemisen arvoisia. Jos Juha Vuorisen Juoppohullut ja DikDekit sai sinut hihittelemään hulluna, tää on just sua var

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlantista

Hae tästä blogista