Siirry pääsisältöön

Jenny Colgan - Uusia lukuja ja onnellisia loppuja

 

Gummerus, 2021, pokkari, 360 s.

(The Little Shop of Happy Ever After, 2016)

Suomentanut Paula Takio

 

Tätä kirjaa ja tämän kirjailijan kirjoja on kehuttu kovasti Helmetin lukuhaasteen Facebook-ryhmässä, joten sehän tarttui kivasti kirjaston uutuushyllystä mukaani. Ja täytyy sanoa, että ei ole syyttä kehuttu! Kirjalle arvosanaksi annankin 4/5. Parasta kirjassa on ehdottomasti vahvasti kirja-painotteinen teema.

Kassissa oli pieni runokirja, jossa runot olivat sekä venäjäksi että englanniksi. Nina ei tuntenut runoilijaa, jonka nimi oli Fjodor Tjuttšev. Hän hymyili ilahtuneena. Kirja oli vanha, kangaspintainen ja kovakantinen, näytti paljon luetulta. Kirjassa ei ollut omistuskirjoitusta.

JoJo Moyesin suositus kirjan kannessa kuvaa kirjaa osuvasti: Tunnelmallinen herkkupala. Se tämä kirja onkin. Kirja kertoo Nina Redmondista, joka joutuu jättämään rakkaan työnsä kirjastonhoitajana. Nina on vuosien ajan hamstrannut kirjoja itselleen ja kämppäkaveri Surinder on kurkkuaan myöten täynnä niitä. Ninan pitäisi löytää uusi työ ja paikka kaikille kirjoilleen. Hän on aina haaveillut kirjakaupasta, mutta sellaisen perustaminen vaatii valtavasti tietoa, taitoa ja kaiken maailman lupia ja kirjanpitoa. Ennen pitkää Nina keksii idean kiertävästä kirjakaupasta.

Kaunokirjallisuus menisi ovelta katsottuna oikealle, Nina päätti, koska sitä useimmat ihmiset hakivat. Tietokirjallisuus vasemmalle ja lastenkirjallisuus takaseinustalle, että lapset voisivat tulla kunnolla sisälle katsomaan kirjoja lähempää. Nina oli ostanut monta värikästä halpaa säkkituolia, joilla lapset voisivat istua satutunnin aikana. Hänen toimilupansa oli näkyvästi esillä pakettiauton sivuikkunassa.

Tarina on juoneltaan aika tavallinen romanttinen rakkaustarina, mutta siihen mahtuu monta koukeroa, mutkaa ja hampaiden kiristystä. Samoin kirja käsittelee syvällisempiäkin aiheita, maalaiselämän raskautta, erään perheen sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia sekä eläinten oikeuksia ym. Vaikka tarina on toisaalta kovin kevyt ja pehmeä, löytyy siitä kuitenkin särmää ja syvyyttä. Ja mikä parasta, se kertoo kirjoista ja rakkaudesta kirjoihin. Jokaisen lukutoukan pakollinen luettava! Ja Colganin tuotanto meni kyllä ehdottomasti muutenkin lukulistan kärkeen.

Jenny Colgan on skotlantilainen kirjailija ja Britannian viihteen kärkinimiä. Colganin kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 5 miljoonaa kappaletta. Colgan opiskeli Edinburghin yliopistossa ja on työskennellyt mm. stand-up koomikkona. Colgan kirjoittaa romanttista komediaa ja science-fictionia. Colgan on kirjoittanut mm. Doctor Who -tarinoita. Hän on kirjoittanut myös salanimillä Jane Beaton ja J.T. Colgan. Tämän kirjan laitan Helmetin 2021 lukuhaasteen kohtaan 49. Kirja on julkaistu vuonna 2021.

 

Lähteet:

https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512413935/uusia-lukuja-ja-onnellisia-loppuja/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jenny_Colgan

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista