Siirry pääsisältöön

Aleksi Delikouras - Dragonslayer666 I


Otava, 2024, kovakantinen, 627 s.

Nörttinä jo kirjan nimi kiinnitti huomioni. Kun vielä luin, että kirjan päähahmo on nörtti, oli koko sarja pakko saada itselle luettavaksi. Toisesta osasta siis myös tulossa vielä arvostelu. 

Dragonslayer666 on yhteisnide, joka sisältää kirjat Nörtti 1-3, New game (2012), Next level (2013) ja Game over (2014). Sarja on kokonaisuudessaan viisi kirjaa, viimeiset kaksi on julkaistu myös yhteisniteenä Dragonslayer666 II. Sarja on nuorten romaaneja, vahvasti huumoripainotteista kerrontaa nuorten elämästä. Delikouras on ohjannut Nörtistä myös televisiosarjan, joka löytyy Yle Areenasta.

Kuten nimestä voi päätellä, sarjan päähenkilö on Dragonslayer666, lyhyemmin Drago. Yhteisniteen kolme osaa kuljettavat tarinan halki yläasteen. Drago viettää lähes kaiken vapaa-aikansa pelaten ja normaali sosiaalinen elämä tuottaa päänsärkyä. Yläasteella kaikilla muilla tuntuu olevan hirveä tarve olla jotain. Opettajat tuntuvat tyhmiltä ja epäreiluilta, vaativat asioita, jotka eivät oppilaita kiinnosta ja tarjoavat vastineeksi ei oota.

New gamessa Drago on seiskaluokalla, keskittyy pääasiassa pelaamiseen ja yläasteesta hengissä selviämiseen. Nörttiytensä vuoksi hän on kiusattu, syrjitty ja pakotettu puolustamaan itseään raivokkaan lohikäärmeen lailla. Hiljalleen kuitenkin oman luokan jätkät alkaa vaikuttaa siedettäviltä ja myös punatukkainen tyttö, Fetasalaatti kiehtoo Dragoa. Fetasalaatti on ihan toista maata, kuin muut heidän ikäisensä pissikset.

Next level menee kasiluokalla, oma kaveripiiri on Dragollekin jo selkiytynyt. Kavereiden kanssa Drago alkaa puuhailla omaa sarjakuvaa, tytöt alkaa kiinnostaa enemmän ja enemmän, sosiaalisten taitojen opettelu on vaikeampaa ja vaikeampaa. Pahin mahdollinen tapahtuu ja Dragon luokka lähtee luokkaretkelle. Mikä vielä pahempaa, Jorgos, Dragon isäpuoli lähtee yhdeksi valvojaksi. Kreikalla on kuitenkin tarjota yllätyksiä, joihin Drago ei osannut varautua.

Game over päättää yläasteen ysiluokalla ja jatko-opintojen valinnalla. Tulevaisuuden suunnittelu ei Dragoa oikeastaan kiinnosta, koska ei hän haluaisi koulunkäyntiäkään jatkaa. Työelämään tutustuminen, arvosanojen nosto ja sarjakuvan julkaisu ovat myös isoja teemoja. Kiusaaminen on alkanut nyppiä koko kaveriporukkaa ja he perustavat välituntipartion, joka estäisi kiusaajien pahuudet. Ryu kieltäytyy voimankäytöstä, koska se lisää vain väkivaltaa. Mikä nössö…

Paljon ehtii kolmessa kirjassa tapahtua ja paljon joutuu myös Drago kavereineen kasvamaan. Mielestäni kaikki kolme osaa on todella hyvin kirjoitettu ja teksti on varmasti sellaista, johon nuoren on helppoa samaistua. Itsekin koin sellaisen ”paluu pulpettiin” -kokemuksen, olo oli aivan kuin yläasteella taas vuosien jälkeen. Osasin moneen ongelmaan ja tilanteeseen samaistua. Vaikka Drago on kiusattu, hän ei kuitenkaan suostu alistumaan. Tämä siis varmasti myös luo toivoa ja lohtua nuorelle lukijalle.

Dragon sarkasmi ja itsekkyys takaavat huumoripitoisen pläjäyksen, jota oli kevyttä ja hauskaa lukea. Vaikka osa ongelmista on kokijalle raskaita, ne saatiin teoksessa käännettyä voitettaviksi ongelmiksi. Nuorten ongelmat on avattu ja käsitelty hyvin, tavoittaen niihin nimenomaan nuoren näkökulma ja kokemusmaailma. Pakko kyllä katsoa myös Delikouraksen ohjaama tv-sarja, kiehtovaa nähdä miten hän itse on esimerkiksi ajatellut hahmojen olemuksen ja ulkonäön.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kirjan lisään Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2024, kohtaan 21. Kirjan tai elokuvan nimessä on numero

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlantista

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Hae tästä blogista