Siirry pääsisältöön

Harri István Mäki - Salaattibaari

 


Lector, 2024, kovakantinen, 72 s.

Salaattibaari on lasten satukirja, joka sisältää 12 satua erilaisista kasviksista. Kovin eriskummallisia ja omituisia piirteitä omaavia kasveja kylläkin. Esimerkiksi ohuen ohut Vesikastanja, joka asuu Leveämaassa, huolestunut Turnipsi, joka on aina ja kaikesta huolissaan sekä tuhma Tomaatti, joka päivät pitkät keksii ilkeitä kepposia.

Tarinat ovat hassun hauskoja, niissä tarjotaan hieman erilaista näkökulmaa tunteisiin. Tunnetaitokirja tämä siis ei ole, mutta tunteita täynnä silti. Tunteita ja niiden merkitystä korostamalla nämä antavat lapselle vapauden tuntea omia tunteitaan, sillä joku muu vetää samat tunteet överiksi. Tämä siis tarjoaa tilan, jossa lapsen kokemat tunteet ovat normaalia elämää. Hyvänä esimerkkinä Sohvasipuli, joka meinaa kuolla sydänhalvaukseen jo siitä, että lehti tippuu puusta. Pelko on normaalia, mutta kaikkea ei voi ennakoida eikä aivan kaikkea tarvitse pelätä.

Toisenlainen juures on viisas Punajuuri. On hyvä asia olla viisas ja välttää ongelmia. Mutta toisaalta, jos kieltäytyy kaikesta ettei satu mitään tai tule ongelmia, voi jäädä paitsi myös hauskoista kokemuksista. Ehkä viisaan Punajuuren tarina kumminkin opettaa lapselle, että joskus heittäytyminen on ihan ok, mokia sattuu ja niistä voi oppia. Ei kannata välttää kaikkea, koska uutta kokeilemalla voi löytää uusia hauskojakin juttuja.

Salaattibaari on kokoelma hauskoja satuja, joissa saduille tuttuun tapaan on jotain opettavaistakin. Sadut ovat sopivan mittaisia lapsen itse lukea, mutta toimivat hyvin myös iltasatuina kaiken ikäisille. Mäen teksti lähenee jo selko-kirjatekstiä, joten tämä on mainio teos luettavaksi myös sellaiselle, jolla lukeminen ei suju niin helposti vielä. Mäki on itse kuvittanut kirjan ja kuvat takaavat hymyjä ja hihittelyä lapsen osalta. Huomasinpa hymyileväni myös itse höpsöille kuville.

Kirja on saatu arvostelukappaleena. 

Kirjan lisään Seinäjoen kaupungin kirjaston 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 8. Hyvä olo. Vaikka kirjan kasviksilla on monenlaisia tunteita, satuja yhdistää se, että kaikki päättyvät onnellisesti tai ainakin hauskasti. Tämän vuoksi niistä tulee lukijalle hyvä olo, ja sehän on satujen päätarkoitus.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlantista

Hae tästä blogista