Siirry pääsisältöön

Brandon Sanderson - Lain pyörteissä

 


Wax & Wayne ¼

Jalava, 2024, kovakantinen, 308 s.

Suomentanut Mika Renvall

Piditkö Sandersonin Usvasyntyinen -trilogiasta? Sitten pidät ehdottomasti tästäkin! Lain pyörteissä aloittaa uuden sarjan, joka sijoittuu samaan alkemistien maailmaan, mutta 300 vuotta myöhemmin. Tämä sarja on siis täysin itsenäinen, eikä edellytä aiemman trilogian lukemista.

Wax ja Wayne ovat mielenkiintoinen parivaljakko, joissa yhdistyy sankari ja antisankari. Tarina on pullollaan allomantian tuomaa fantasiaa, mutta samalla myös nopeatempoista ja kiehtovaa länkkäritunnelmaa sheriffin jahdatessa pahiksia. Älykkäät hahmot tuovat kirjaan myös ripauksen dekkaria, olematta kuitenkaan millään tapaa verisillä murhilla mässäilevä rikosromaani. Upeasti teokseen ja tarinaan on edellisistä poimittu parhaat palat, joka takaa huikean lukunautinnon!

Usvasyntyisestä tuttu Scandrillin valtakunta on 300 vuotta myöhemmin lähenemässä nykyaikaa, ainakin tieteen ja teknologian puolesta. Wax on asunut vuosia lainvalvojana syrjäseudulla, mutta palannut pääkaupunkiin Elendeliin sukunsa tittelin ja perinnön kantajana. Sivistyneeseen seurapiirielämään palaaminen ei ole ihan helppo juttu, mutta Wax tekee parhaansa vaikuttaakseen sukunsa arvon mukaiselta. Arvo kuitenkin vaatii avioliittoa hyvän suvun kanssa ja siksi avioliittosopimus olisi sinetöitävä pian.

Kesken kaiken kuitenkin Wax tempaistaan keskelle rikollisjoukkion ryöstöä, josta meinaa äityä verinen murhenäytelmä. Yhdessä ystävänsä Waynen kanssa Waxin on siis pakko jälleen tarttua aseeseen ja taltuttaa lainrikkojat. Waxin tuleva kihlattu kuitenkin kaapataan, joten Wax joutuu hengenvaaralliseen ajojahtiin ystävänsä kanssa. Mukaan joukkoon lyöttäytyy viehättävä Marasi, Waxin kihlatun Sterisin serkku. Marasi on älykäs, hyvä ampumaan ja liian samanlainen kuin Waxin kuollut vaimo.

Wax taistelee rosvojen ja rikollisten lisäksi siis myös sydämensä ja velvollisuuksiensa kanssa. Onko syrjäseutujen villiin ja vaaralliseen menoon tottuneen Waxin mahdollista enää antaa tunteille tilaa? Onko kukaan oikeasti Waxin lähellä edes turvassa, koska rikokset tuntuvat löytävän hänet kaikkialta. Kaupungissa vallitsee toisenlainen laki, jota Wax joutuu itsekin rikkomaan saadakseen oikeat rikolliset kiinni.

Lain pyörteissä on viihdyttävä, kiehtova ja vauhdikas kattaus toimintaa, tunteita sekä moraalista ja filosofista pohdintaa. Teos sopii mainiosti niin nuorelle kuin aikuiselle lukijalle. Nuori ei ehkä pysy moraalisissa ja filosofisissa dilemmoissa ihan mukana, mutta tarina vetää silti. Aikuinen taas saa näistä uuden tason tarinalle.

”Me kutsumme sitä ’rikottujen ikkunoiden’ teoriaksi. Jos mies näkee jossain rikotun ikkunan, on todennäköisempää, että hän tekee siellä ryöstön tai jonkin muun rikoksen, koska hän päättelee, ettei kukaan siitä piittaisi. Jos sen sijaan kaikki ikkunat pidetään ehjinä, kadut puhtaina ja rakennukset maalattuina, rikollisuus vähenee. Rähjäinen ympäristö voi tehdä tavallisesta ihmisestä rikollisen samalla tavoin kuin kuuma päivä voi tehdä jonkun ärtyisäksi.”

****

Ymmärsivätkö ihmiset, että heidän äänensä olivat kuin eläviä olentoja? Jos kasvin siirsi paikoiltaan, se muuttui ja sopeutui uuteen paikkaansa. Jos ihmisen siirsi paikoiltaan, hänen puhetapansa kasvoi, mukautui ja kehittyi.

Jos Usvasyntyinen -trilogia ei ole tuttu, suosittelen lukemaan sen myös. Se on enemmän puhdasta fantasiaa, mutta allomantian maailma on todella kiehtova ja seurapiirielämän vahvan merkityksen ymmärtää paremmin. Rakastin Usvasyntyinen -trilogiaa, mutta Lain pyörteissä luo uudenlaisen, kiehtovan ja toiminnan täyteisen kattauksen samaan upeaan fantasiamaailmaan.

Kustannus Jalava on Markku Jalavan vuonna 1982 perustama kustantamo, joka kustantaa erityisesti käännettyä fantasiaa, scifiä ja kauhua sekä sarjakuvia. Myös tietokirjoja populaarikulttuurin aloilta, esim. sarjakuvasta, elokuvasta ja musiikista.

Brandon Sanderson (19.12.1975) on yhdysvaltalainen fantasia- ja tieteiskirjailija. Hänet tunnetaan Cosmere-universumista, johon useimmat hänen fantasiakirjansa sijoittuvat. Sanderson myös kirjoitti loppuun Robert Jordanin Ajan pyörä -kirjasarjan tämän kuollessa.

Minä jään innolla odottamaan jatkoa tälle uudelle ja huikealle sarjalle! Toivottavasti Sandersonin tuotannon suomentaminen jatkuu! Kirjan lisään Helmetin 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 49. Kirja on julkaistu vuonna 2024. Kirjan olen saanut arvostelukappaleena kustantajalta.

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Brandon_Sanderson

https://arthouse.fi/sivu/kustantamo/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlantista

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Hae tästä blogista