Siirry pääsisältöön

Anni Lehmusniemi & Elsa-Maija Savolainen – Emmi-Lotta ja ikiliikkuja

 


Lector, 2024, kovakantinen, 82 s.

Kuvittanut Saara Ranta

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirja on suunnattu alakouluikäisille ja kieleltään sellaista, että sopii hyvin myös itse lukevalle. Minä luin tämän lapselle ääneen. Kirjan lisään Heili-kirjastojen 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 17. Teos, joka liittyy sosiaalisiin taitoihin.

Kirja kertoo kolmasluokkalaisesta Emmi-Lotasta ja hänen ystävistään. Emmi-Lotta pursuaa paljon ideoita ja ajatuksia, mutta jostain syystä hän aina joutuu pulaan, samoin kuin ystävät siinä sivussa. Opettajan kanssa Emmi-Lotta joutuu jatkuvasti kasvatuskeskusteluihin, kun hän ei ole taaskaan osannut käyttäytyä oikein ja lopulta opettaja haluaa lähettää tytön koulupsykologille. Kun tiedeprojekti lähtee hieman liian lennokkaasti vauhtiin, tulee riitaa myös ystävien kanssa.

Emmi-Lotalla on siis ADHD, kirjainyhdistelmä, joka täytyy raapustaa muistiin käteen. Kirja käsittelee humoristisesti ja ymmärrettävästi ADHD:ta, ystävyyttä, koulunkäyntiä ja erilaisten perheiden elämää. Kirja tuo hyvin esille mielestäni sen ADHD:n toisen puolen, eli lapsen oman kokemuksen. Me aikuiset ympärillä hötkyämme diagnooseja, tapaamisia ja käytöstapoja, mutta lapsen näkökulma ja maailma on kovin toisenlainen.

Tämä avarsi itsellenikin paljon lapsen kokemusmaailmaa ja auttaa huomaamaan, miten paljon lapset tarvitsevat selityksiä. Ei ole itsestään selvää, että lapsi tajuaa aikuisten tarkoittavan oikeasti hyvää ja lapsen parasta. Kirjan hiljainen Henri (korjaan, siis pelkkä, ihan tavallinen Henri) antaa äänen myös hiljaisemmille oppilaille, jotka harvoin nostavat itseään näkyville. Tämä oli mielestäni mainio kirja aikuisellekin, sillä varsinkin lasten maailmassa ulospäin harvoin näkyy puoletkaan siitä, mitä pienet päässään pyörittelevät.

Kysyin lapselta, mitä hän piti kirjasta. Tuleva kirja-arvostelijani tuumasi, että kirja oli todella kiva, siinä on käytetty valtavasti mielikuvitusta. Kysyin myös, mitä hän ajattelee ADHD:sta nyt kun kuuli siitä. Lapsi tuumasi, että se voi tulla kelle vain, eikä kukaan voi sille itse mitään. Se on ihan ok ja jokainen saa olla sellainen kuin on. Alkoipa lapseni pohtia myös, voisiko hän saada sellaisen kuminauhan pulpettiin poljettavaksi, jos se auttaisi häntä keskittymään koulussa paremmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlantista

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Hae tästä blogista