Siirry pääsisältöön

Elina Piispanen - Ihan sopiva Silmu

 


Lector, 2024, kovakantinen, 40 s.

Kuvittanut Marjukka Jokinen

Kuvitettu lasten kirja kehorauhasta, sopii 5+. Aihe on mielestäni erittäin ajankohtainen ja tärkeä. Tunnistin sivuilta vahvasti omat kokemukseni lapsena ja tämä kirja tarttuu aiheeseen, josta aivan liian harvoin puhutaan. Kirjan olen saanut arvostelukappaleena kustantajalta.

Silmulla on kotona paha mieli ja isä koittaa selvittää mistä oikein on kyse. Silmu saa kerrottua, että voimistelujoukkue oli saanut uudet asut, eikä Silmu mahtunutkaan omaansa. Jo se aiheutti mielipahaa, mutta kun harrastuskaverit vielä kommentoivat asiaa ja nauroivat, Silmu ei kestänyt.

Isä lohduttaa kertomalla Silmulle kehorauhasta. Isällä on omaakin kokemusta aiheesta. Silmu rauhoittuu ja isä lupaa ottaa vielä yhteyttä voimistelun opettajaan, jotta Silmulle saadaan sopivan kokoinen puku. Kun Silmu seuraavan kerran palaa jumppatunnille, alkavat kaverit taas kommentoida. Silmu onneksi uskaltaa avata suunsa ja opettaja ottaa kaikki lapset vakavaan keskusteluun kertoen kehorauhasta.

Kirjan tarina on mielestäni kirjoitettu hyvin. Silmun mielipaha käy selkeästi ilmi ja varmasti jokainen lapsikin ymmärtää, miksi Silmusta tuntui pahalta. Kirja kertoo selkeästi kehorauhasta, mitä se tarkoittaa ja miksi sellainen pitää kaikille suoda. Se todentaa lapselle selvästi, miksi oman kehon kommentointi tuntuu pahalta.

Lapset harvoin tarkoittavat pahaa kommentoimalla kaverin ulkonäköä ja eivät myöskään ymmärrä sanojensa vaikutuksia. Harvoin lapset myöskään pystyvät sanoittamaan mielipahaansa ja me suomalaiset koemme häpeää ennemmin itsestämme, kuin näkisimme muiden sanoissa mitään väärää.

Tämän vuoksi onkin tärkeää jo pienestä pitäen opettaa lapsille, mitä vaikutuksia omilla sanomisilla voi olla. On tärkeää opettaa, miksi kehorauha on niin tärkeä asia. Viattominkin kommentti voi vastaanottajalle osua juuri epävarmuuskohtaan. Kuten isä kirjassa Silmulle kertoo, meistä jokainen on juuri sellaisessa kehossa, johon olemme syntyneet.

Näkisin tämän kirjan täydelliseksi luettavaksi yhdessä päiväkodissa lasten kanssa. Kirjasta saisi aikaan hyvän keskustelun ja opetettua lapsille tärkeän asian. Samoin tämä toimii hyvin myös ala-asteella. Mainio luettava tämä on myös kotona yhdessä lapsen kanssa.

Oma lapseni tunnisti kirjan tilanteet ja on kokenut itse samanlaisia tilanteita. Hän ei kuitenkaan koskaan ollut kuullut kehorauhasta. Olen erittäin tyytyväinen, että sain tämän lapselleni lukea ja opettaa tärkeän asian.

Lisään kirjan Satakirjastojen 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 25. Kirjan lukeminen saa sinut muistelemaan menneitä. Lukiessa mieleeni nousi paljon omia lapsuuden kokemuksiani hetkistä, jolloin kehorauhan tunteminen olisi ollut tärkeää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

Anssi Kullberg - Titaanien aika

  Books on Demand, 2022, pehmeäkantinen, 674 s. Titaanien aika aloittaa scifi-trilogian jykevällä teoksella, jonka lukeminen otti hieman aikaa. Kiinnostava fakta kirjasta on se, että kirjailija on tarinan osia alun perin kirjoittanut teini-ikäisenä ja jättänyt muhimaan pöytälaatikkoon. Hän kirjoitti tuon tuotoksen uudelleen aikuisiällä asuessaan Ukrainassa. Kirjailija kertoo työstäneensä tekstiä ystävien avustuksella, osittain englanniksi ja osittain suomeksi. Kirja myös alun perin julkaistiin englanniksi. Titaanien aika hyppää miljoona vuotta eteenpäin universumissamme. Maa on titaanien mukaan tuhoutunut. Mikael herätetään henkiin kopiona itsestään ja hän on herätessään jo aikuinen. Lopulta hänet lähetetään Atlantikseen, uuteen maailmaan, jonka titaanit ovat luoneet. Elämä Atlantiksessa on kuin suoraan oppikirjasta. Utelias mieli kuitenkin turtuu tähän nopeasti ja kaipaa uusia haasteita mielelleen. Mikael saa suostuttelun jälkeen titaaneilta aluksen, jolla voi tutkia Atlantista

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Hae tästä blogista