Siirry pääsisältöön

Astrid Lindgren - Se pikkuinen Lotta

 


WSOY, 2024, kovakantinen, 40 s.

Kuvittanut Cecilia Heikkilä

Suomentanut Eila Kivikk’aho

(Lotta på Bråkmakargatan 1961)

Lotta-kirjat ovat vanhoja klassikkosatuja, joita on luettu jo yli 60 vuotta. Ensimmäisen kerran WSOY suomensi Se pikkuinen Lotta 1962 ja Eila Kivikk’ahon tarkistettu suomennos ilmestyi 2017. Nyt uudella kuvituksella Lotta on päässyt mielestäni persoonansa mukaiseen kuvitukseen mukaan.

Yleensä Lotan tarinat ovat yksissä kansissa ja kirja sisältää kaksi tarinaa, Lotta, Janne ja Minnamanna sekä Se pikkuinen Lotta. Lotan tarinoita on ilmestynyt Lindgreniltä myöhemmin myös kolme lisää. Nämä kaksi ensimmäistä ovat kuitenkin kaikkien tuntemat ja rakastamat klassikot.

Lotta on suloinen, hieman tuittupäinen tyttö. Pohjimmiltaan hän on kiltti, mutta joskus kuitenkin on mahdotonta käyttäytyä niin kuin kuuluu. Teot käyvät nopeasti, mutta ajattelu tulee hieman viiveellä. Siinä vaiheessa, kun Lotta tajuaa tekojensa seuraukset, on yleensä myöhäistä.

Niin käy tässäkin teoksessa. Lotta herää aamulla painajaisiin. Sisarukset ovat kiusanneet hänen pehmonalleaan, tai oikeammin possua. Villapaitaa Lotta ei suostu pukemaan vaan leikkelee sen riekaleiksi roskakoriin. Kun äidiltä ei heru ollenkaan ymmärrystä, päättää Lotta muuttaa naapuriin. Ystävällinen Vuorisen täti majoittaa Lotan leikkimökkiin ja auttaa asettumaan taloksi.

Aluksi kaikki on oikein mallillaan ja Lotta on ylpeä omasta taloudenpidostaan. Uhoaa vielä äidillekin, ettei tule edes jouluksi kotiin. Kuitenkin kun pimeä laskeutuu eikä kukaan ole lukemassa edes iltasatua, iskee Lotalle huoli ja koti-ikävä. Onneksi isä tulee kantamaan Lotan turvallisesti kotiin.

Klassikkoteos on ajaton, yhä niin ajankohtainen ja takuulla lasten mieleen. Kuten kaikissa Astrid Lindgrenin saduissa, tässäkin on niin opettavaista kuin armoa ja ymmärrystä tarjoavia ulottuvuuksia niin lapselle kuin aikuisellekin. Lotan suloinen hahmo hurmaa lukijat yhä edelleen. Uusi suloinen kuvitus antaa temperamenttiselle tytölle arvoisensa ulkonäön, joka ilmentää pienen tuittupäisen mutta kiltin tytön luonnetta täydellisesti.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta ja luin sen ääneen omalle lapselleni, joka piti tarinasta todella paljon. Uskon lapseni tunnistaneen itsensä teoksesta pienenä, minä ainakin tunnistin.

Eila Kivikk’aho on jo edesmennyt mutta tunnettu runoilija ja lastenkirjallisuuden kääntäjä. Kivikk’aho sai useita kirjallisuuspalkintoja työstään. Kivikk’aho oli kirjailijanimi, oikeasti Eila on sammalkorpi, omaa sukua Lamberg. Hän syntyi Sortavalan kunnassa 1921 ja kuoli Helsingissä 2004.

Astrid Lindgrenin en usko paljon esittelyitä kaipaavan. Maailmankuulu lastenkirjailija Ruotsista, jonka tunnetuimpia hahmoja Lotan lisäksi ovat Peppi Pitkätossu, Vaahteramäen Eemeli, Katto-Kassinen ja Ronja Ryövärintytär. Tunnettuja klassikoita näiden lisäksi ovat myös Mio, poikani Mio ja Veljeni Leijonamieli. Ei liene montaakaan suomalaista, joka ei joskus olisi lukenut tai kuullut Lindgrenin kirjoja.

Kirjan sijoitan Helmetin 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 32. Kirja on kirjoitettu kielellä, jolla on korkeintaan 10 milj. puhujaa. Ainakin Wikipedian mukaan ruotsia puhuu n. 9 miljoonaa ihmistä.

Lähteet:

https://biografiasampo.fi/henkilo/p4164?tab=sks

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista