Siirry pääsisältöön

Stella Vuoma & Saana Kiviranta - Rekan alle jäänyt

 


Avain, 2024, pehmeäkantinen, 287 s.

19.3.2024 Konginkankaan bussiturmasta tuli kuluneeksi20 vuotta. Saana Kiviranta oli nuori opiskelijatyttö matkalla laskettelureissuun, mutta kohtalo päätti toisin. Olin itse tuolloin 18-vuotias, joten en halunnut kuulla enkä lukea onnettomuudesta mitään. Muuten se olisi särkenyt sen nuoren ihmisen idyllin kuolemattomuudesta, kaikesta selviämisestä.

Näin 20 vuotta myöhemmin tähän teokseen pystyykin jo tarttumaan. Konginkankaan turma nousee yhä edelleen aina välillä puheenaiheeksi, mutta tämän luettuani ymmärrän vasta miksi. Usein jätän yhä edelleen uutiset lukematta, koska ne ahdistavat ja tuntuvat pahalta. Olen liian empaattinen ihminen ja muiden tuskasta lukiessa se tuntuu liki omaltani. Siksi vältän ainakin tuoreeltaan huonoja uutisia, koska koen ne liian syvästi.

Tämäkin teos meni kieltämättä ihon alle. Onnettomuuskuvaus, lääkärien raportit, onnettomuuden tutkintaraportti, hoitovirheet, läheisten ajatukset sekä Saanan oma kokemus on hyytävää ja koskettavaa luettavaa. Kun vielä vakuutusyhtiön kanssa asioimisen mahdottomuus, aivovamman toteaminen ja avuttomana yksin jääminen laitetaan pakettiin, minulla tuli myötätunnosta itku. Raastavaa luettavaa. Lisäksi kirjassa kerrotaan vain Saanan tarina. Paikalla loukkaantui 14 muutakin ja kuoli 23 ihmistä.

Toisaalta tämä teos on kuitenkin vahva selviytymistarina. Saana avaa rohkeasti elämänsä ja kertoo miten hän taisteli, selviytyi. Aivovamman kanssa hän on lopulta oppinut elämään, löytänyt tavan selviytyä kaikesta vahvana ja pää pystyssä. Nykyään Kiviranta hyödyntää kokemustaan vertaistoiminnassa, joka on arvokasta työtä. Hän pystyy auttamaan muita, jotka joutuvat selviytymään vaikeuksistaan. Saana on tapaturmaeläkeläinen, mutta toimii sivutoimisesti kokemusvalmentajana.

Stella Vuoma on teoksessa hyödyntänyt Saanan kirjoittamaa käsikirjoitusluonnosta. Tämän lisäksi lähteinä on useita Saanan ja tämän läheisten haastatteluita, asiantuntijahaastatteluita sekä terveydenhuollon ja vakuutuslaitosten dokumentteja. Teoksen koostamisessa Vuoma on käyttänyt vankkaa tietokirjailijan ja kustannustoimittajanammattitaitoa, joka todellakin teoksessa näkyy.

Suosittelen lukemaan tämän teoksen. En yleensä tartu elämäkertoihin tai muistelmiin, enkä varsinkaan näin synkkäaiheisiin. En kuitenkaan hetkeäkään kadu tämän lukemista, sillä teos lisäsi ymmärrystäni onnettomuuden lisäksi myös paljon niin aivovammoista kuin sellaisen kanssa elämisestäkin. Koskettava, vahva ja informatiivinen teos, joka ansaitsee hatun noston.

Lisään teoksen Heili-kirjastojen 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 4. Kiinnostava elämäkerta luokasta 99. Kirja kuuluu luokkaan 99.1 VUO. Teoksen sain kylläkin arvostelukappaleena kustantamolta, mutta kävin kirjaston sivuilta lunttaamassa kirjastoluokan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista