Siirry pääsisältöön

JP Koskinen - Hautakello

 

Haamu, 2024, pehmeäkantinen, 273 s.

(teos on aiemmin ilmestynyt pelkästään sähköisessä muodossa Storitel Originalin julkaisemana vuosina 2019 (osissa) ja 2022)

Gotiikkaa, meedioita ja outoja rituaaleja. Viiltäjä-Jack, kuolemattomat sielut ja 1800-luvun mystiset Lontoon sivukujat. Kuollut vaimo ja kummitteleva kotiopettaja taidemaalarin lapsuudesta. Psykologinen kauhutarina, jossa todelliset historialliset tapahtumat on punottu lennokkaan yliluonnollisiin tapahtumiin.

Lyhyemmin sanottuna taattua JP Koskisen laadukasta tuotantoa. Koskinen on kirjailijana monitaituri, joka pystyy kirjoittamaan niin kauhua, scifiä, dekkareita, fantasiaa, tietoa kuin lapsille ja nuorillekin. Koskisen tuotantoon kuuluu reilusti yli 30 teosta aikuisille, toinen samanmoinen lapsille ja nuorille. Tuotannollaan Koskinen on kerännyt monia kirjallisuuden palkintoja ja ehdolla ollut useampaankin.

Axel Svart on nuori taiteilija, joka yrittää luoda itselleen uraa taidemaalarina. Hän tapaa Helenin, jonka kanssa aikoo mennä naimisiin. Spiritistisessä istunnossa meedio kuitenkin uhkaa, että Heleniä odottaa kauhea kohtalo. Lapsuudenmuistojensa ja takaumiensa kanssa painiva Axel ei kestä suru-uutisia, vaan päättää ryhtyä epätoivoisiin tekoihin herättääkseen Helenin henkiin. Odotuksen piina käy sietämättömäksi ja Axel pakenee Eurooppaan opiskeluiden viimeistelyn pariin.

Axel tapaa maineikkaan, mutta eriskummallisen ja turmeltuneen mestari Sickertin, jonka kanssa Axelilla tuntuu olevan enemmänkin yhteistä. Kun Lontoota alkaa piinata omituisten murhien sarja, Axel ei enää tiedä, mikä on totta ja mikä ei. Axel alkaa epäillä jopa itseään, entä jos hän itse on murhien takana? Myös Sickert alkaa vaikuttaa entistä kummallisemmalta ja vaarallisemmalta. Entä mitä ovat meedion väittämät kuvat historiasta, joissa selvästi on mukana sekä Axel että Sickert?

Kiehtovalla tavalla yhdistelty kauhutarina liikkuu hyytävän hidastempoisesti, jonka vuoksi lukija ehtii kuvitella kirjalle kymmeniä erilaisia loppuratkaisuja. Teos pitää lukijan kuitenkin jännityksessä aivan loppuun asti ja varsinainen lopetuskin jättää tilaa vielä villille mielikuvitukselle. Hautakellossa on paljon pelottavia elementtejä, jotka saavat mielikuvituksen liikkeelle. Itse tarina kuitenkaan ei ole niin hyytävä, kuin ne mielikuvat, joita se lukijassaan herättää.

JP Koskinen on onnistunut Hautakellossa tavoittamaan Edgar Allan Poen tyylin ihmisen pelotteluun. Vaikka itse tarina ei niin paha olekaan, se saa kuitenkin mielikuvituksen villiin laukkaan ja loppujen lopuksi lukija itse pelottelee itsensä melkein henkihieveriin. Yliluonnollisen ja historian tapahtumien yhdistelmä toimii mainiona polttoaineena mielikuvitukselle, samoin rauhallinen tahti ja pelottavien asioiden ohittaminen. Lukijan mielikuvitus ehtii laukata hyvän aikaa, ennen kuin varsinainen tapahtuma kerrotaan.

Kirjan kansikuva toimii täydellisenä kuvauksena kirjan sisällöstä. Äkkiä katsottuna kuvassa seisoo vain hieman hämärä pariskunta, mutta kun kantta katsoo tarkemmin, alkaa pariskunnan sivuilta näkyä ensin silmät, sitten tumma hahmo ja lopuksi koko pelottava totuus. Yksityiskohdat huomaa vasta sitten, kun kokonaisuuden on hahmottanut. Tismalleen tällä tavalla Hautakellon tarinakin muotoutuu.

Kirjan lisään Helmetin 2024 lukuhaasteeseen, kohtaan 46. Kirjan kannen pääväri on musta tai kirjan nimessä on sana musta. Kirjan olen saanut arvostelukappaleena kustantajalta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pirjo Toivanen - Rooleja vai rakkautta?

  Stresa, 2022, pehmeäkantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Tapasin Toivasen Helsingin kirjamessuilla Stresan osastolla ja kun keskustelussa tuli esiin kirjablogini, hän tarjosi myynnissä olevaa kirjaansa arvosteltavaksi. Sain kirjan omistuskirjoituksella signeerattuna! Kirjailija itsessään oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten en ollut varma, mitä kirjalta odottaa. Kansikuvasta saatoin päätellä, että ainakin pääsen matkalle ulkomaille, mutta en osannut paikallistaa edes sitä, että mihinkä. Päädyin Italiaan, mutta myös Kuubaan. Koska osa ajasta ollaan Kuuban Havannassa, sijoitan kirjan Pohjoiseen lukuhaasteeseen 2023, kohtaan 4. Merelliseen ympäristöön sijoittuva kirja . Jälleen kerran tämä ei ihan täysin ehkä vastaa haastekohtaa, koska merta ei juurikaan kirjassa mainita muutoin kuin laivareittinä, mutta tämä nyt kuitenkin riittää itselleni. Pääasiallisesti kirjassa ollaan Italiassa, Milanossa ja Stresassa. Päästään piipahdukselle kyllä myös Miamiin

M. K. Kajanne - Punainen lanka

  Kivikko 1 Kustannus HD, 2023, kovakantinen, 267 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja kiinnosti minua kuvauksensa vuoksi, vaikkakin pelkäsin tämän olevan makuni ohi, sillä dekkarit eivät ole minun juttuni. Tahdoin kuitenkin lukea tämän, sillä kuvaus lupasi muutakin, mm. parisuhdedraamaa. Kirjan lisään Seinäjoen kaupunginkirjaston 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kuolema . Okei, kirja on pääasiassa mielestäni enemmän jännityskirja, jossa rikosten selvittäminen on pienessä roolissa. Tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä pitkät rikosselvittelyt ja tutkimukset eivät minuun iske. Jännitys sen sijaan toimii. Tässä jännitystä toi mielenkiintoisesti niin murhat kuin muilla tavoin julmat ihmiset. Oman osani olen elämäni aikana maistanut narsisteista ja minun mielestäni narsisti on huomattavasti pelottavampi kuin psykopaatti. Tämä siitäkin huolimatta, että psykopaatti usein on vaarallisempi. Psykopaatin kanssa kuitenkin tiedän olevani vaarassa, narsisti taas osaa man

Otto Lind - Lohikäärme

  Sivilisaation vartijat 1 Ethene, 2023, kovakantinen, 232 s. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kirjassa minua kiinnosti nimi ja kansikuva, lohikäärmeitähän ei koskaan voi kevyesti ohittaa! Luettuani kuvauksen olinkin jo käytännössä myyty tälle kirjalle. Kirja sopii loistavasti myös Helmetin 2023 lukuhaasteeseen, kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt . Kirjassa ollaan sekä Tampereella että Porissa, ja Porissa vielä tarkemmin Yyterissä, hotellin läheisyydessä. Itse en ole hotellissa käynyt, mutta näköetäisyydellä rannalla. Noora ja Elli ovat kaksoset, joilla on jostain syystä omituisia taikavoimia. Lapsuudessaan he onnistuivat kyvyillään aiheuttamaan kaamean onnettomuuden ja ovat vannoneet, etteivät enää ikinä käytä voimiaan. Kun Noora kuitenkin joutuu pakenemaan venyneellä baarireissullaan murhaajaa, ei hänelle jää muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää jälleen voimiaan. Tapettuaan jahtaajansa saa Noora tekstiviestin, jonka vuoksi hänen on pakko sännätä kotii

Hae tästä blogista